Yandex Metrica

F-35, Eurofighter, KAAN... Türkiye'nin savaş uçağı tercihleri ne anlama geliyor?

F-35, Eurofighter, KAAN... Türkiye'nin savaş uçağı tercihleri ne anlama geliyor?

Türkiye'nin attığı her adımı yakından takip eden Yunan basını dikkat çeken bir analize daha imza attı! Türkiye'nin savaş uçağı filosunu mercek altına alan Yunan Forbes, "Türkiye'nin savaş uçağı tercihleri ​​gelecek açısından ne anlama geliyor?" sorusuna yanıt aradı.

Dünya

21.08.2024, 18:01

Türk yetkililer geçtiğimiz günlerde Ankara'nın geçiş sürecindeki savaş uçağı filosunun geleceği hakkında önemli bilgiler verdi diyerek habere giriş yapan Yunan medyası, "Ocak ayında ABD, 40 yeni modernize edilmiş Block 70 F-16 ve Türkiye'nin halihazırda sahip olduğu F-16'lar için 79 yükseltme kiti için 23 milyar dolarlık bir anlaşmaya yeşil ışık yaktı." ifadelerini kullandı.

Ankara, Ekim 2021'de F-16 satın alma talebini iletmişti. Modernize edilmiş F-16'lar Türkiye için hayati önem taşıyor diyen Forbes, "Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş filosunun büyük bir kısmı 1987-2012 döneminde satın alınan Block 30/40/50 model F-16'lardan oluşuyor ve Ankara'nın en azından bu on yılın sonuna kadar yeni nesil savaş uçaklarını sahaya sürmesi beklenmiyor. yerli üretim savaş uçağı TF Kaan'ı geliştirme ve üretme sürecindedir." dedi.

Habere devam eden Yunan basını, "Bununla birlikte Bloomberg, Temmuz ayında Türkiye'nin 23 milyar dolarlık maliyeti azaltmak için telafi edici bir anlaşma arayışında olduğunu bildirdi. ABD'nin, Türkiye'deki savaşçılar için bazı parçaların üretilmesine izin vereceğini umuyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye, ilk F-16'larını sipariş ettiği 1987 yılından bu yana, savaş uçaklarını yurt içinde üretme lisansına sahip diyerek habere devam eden Forbes, "Önerilen dengeleme anlaşmasıyla Türkiye muhtemelen hem paradan tasarruf etmek hem de halihazırda Türk F-16'larının iyileştirilmesi ve ömrünün uzatılması için çalışan savunma sanayini güçlendirmek istiyor.

'Özgür' programı kapsamında Türkiye, eski F-16 Blok 30'larından 36'sını elektronik olarak taranan dizili radarlarla yükseltmeye başladı." yorumunu yaptı.

Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor! Seçimden önce yasalaşacak Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor! Seçimden önce yasalaşacak Haberi Görüntüle

"KAAN FAALİYETE GEÇENE KADAR..."

Ankara'nın telafi edici bir anlaşma talebi, Türkiye'nin yeni F-16'yı alacağı ve TF Kaan'ı faaliyete geçirmesinin beklendiği 2030'ların başına kadar Blok 30'u iyi durumda tutabilecek "Özgür" gibi silahlanma programlarına olan güvenini gösteriyor diyen Yunan basını habere şöyle devam etti;

"Türkiye, Rusya'nın 2019'da S-400 satın alması nedeniyle ABD'nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından "engellenmesinin" ardından yeni F-16'ları satın almak için talepte bulundu. 2021'de ilk talebin yapılmasından kısa bir süre sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin F-35 anlaşmasından çıkmadan önce F-35'ler için ödediği yaklaşık 1,4 milyar doların ülkesine iade edilmesini veya bu tutarın F-16'lardan çıkarılmasını talep etti. Ankara, hava kuvvetlerine 100 adet F-35A almak istiyordu, bu nedenle 2012'den bu yana yeni bir F-16 alamamıştı.

Türk cumhurbaşkanı o dönemde karakteristik bir şekilde "Bu parayı kolay kazanmadık ve kazanmıyoruz. Ya bize uçaklarımızı verecekler ya da parayı verecekler" demişti.

Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı'nın anlaşmaya ilişkin açıklamasına göre, "alıcı genellikle telafi edici faydalar talep ediyor. Herhangi bir telafi edici anlaşmanın koşulları, alıcı ile yüklenici arasındaki müzakereler yoluyla belirlenecek."

Ancak Türkiye, tamamlamaya çalıştığı başka bir savaş uçağı satın alma anlaşmasıyla da pek iyi sonuç vermedi.

Siyonistin soykırımda yeni planı! İsrail basınından çarpıcı iddia: Hükümet o bölgeyi ilhak edecek! Siyonistin soykırımda yeni planı! İsrail basınından çarpıcı iddia: Hükümet o... Haberi Görüntüle

EUROFIGHTER TÜRKİYE'YE ÇOK YAKIN

Ankara, F-16 anlaşması onaylanmadan önce Kasım 2023'te 40 Eurofighter Typhoon satın alma konusundaki ilgisini doğruladı ve İngiltere ve İspanya ile görüşmelerde bulundu. Ancak Eurofighter'ı geliştiren ve inşa eden konsorsiyumun üyesi olan ve uçağın herhangi bir şekilde ihraç edilmesini veto etme yetkisine sahip olan Almanya, bunların Türkiye'ye satışına karşı çıkıyor.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a Temmuz ayında Berlin yasağını kaldırma çağrısında bulundu. Bu arada Ankara, F-16 sözleşmesinin bazı kısımlarını revize etme isteğini gösterdi; bu da sadece bir türden değil, her iki savaş uçağını da istediğinin bir başka göstergesi. 

Türk Savunma Bakanı Güler geçen hafta Türkiye'nin Eurofighter'a olan ilgisini bir kez daha teyit etti ve şu ana kadar çok az ilerleme kaydedildiğini öne sürerek Almanya ve ortaklarının olumlu yanıt vermesini umduğunu ifade etti. 

Daha önce Türk Ordusu Genelkurmay Başkanı Metin Gürak, İngiltere'nin Lincolnshire'daki Coningsby Hava Üssü'nü ziyaret ederek Eurofighter FGR4 ile fotoğraf çektirdi.

Washington, F-16 anlaşmasını ancak Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılmasına yönelik itirazlarını geri çekmesinden sonra onayladı. Ancak F-16 anlaşması onaylandıktan sonra bile Ankara, Eurofighter'ı satın almakla ilgilendiğini doğruladı. Türk yorumcular, Türkiye'nin Yunanistan'ın sahip olduğu gelişmiş Fransız Rafale F3R'lerine karşı Eurofighters'ı istediğini belirtiyor. 

F-35 tuzlu geldi! İngiltere 2040 yılına kadar Eurofighter'ı kullanacak F-35 tuzlu geldi! İngiltere 2040 yılına kadar Eurofighter'ı kullanacak Haberi Görüntüle

GÖKYÜZÜNE TÜRK DAMGASI

Hava gücü ve teknoloji araştırmacısı Justin Bronk geçen ay Royal United'ın Askeri Bilim Grubunda yaptığı açıklamada "Typhoon, görüş mesafesinin ötesinde (BVR), azami hız, hızlanma, manevra kabiliyeti ve tırmanma hızı açısından Gripen ve Rafale'den daha iyi performans gösteriyor" dedi.

Justin "Üçü arasında en yetenekli avcı uçağı olarak kabul ediliyor ve aynı zamanda mükemmel sensörlere sahip, ancak Rafale ile karşılaştırıldığında biraz daha düşük mühimmat taşıma kapasitesine sahip güçlü bir saldırı uçağıdır" diye ekledi.

Bu yetenekler, Türkiye'nin bunları istemesinin ve yükseltilmiş Viper'lardan memnun kalmamasının nedenlerini özetliyor.

Almanya daha önce İngiltere'nin Suudi Arabistan'a yeni bir Eurofighter partisi satmasını engellemişti ancak yakın zamanda Riyad'ın Husiler tarafından İsrail'e ateşlenen insansız hava araçlarını ve füzeleri önlemesinin ardından vetosunu kaldırdı. Berlin, özellikle Erdoğan'ın İsrail'e karşı kışkırtıcı açıklamaları ve Hamas'la "kucaklaşması"nın gölgesinde, Ankara'ya yönelik tutumunu yakın zamanda değiştirmeyebilir.

Ancak Türk yetkililerin son birkaç ayda yaptığı yorum ve açıklamalar, Ankara'nın bu geçiş aşamasında hava kuvvetlerine yönelik vizyonunu netleştiriyor. Komşu hava kuvvetlerinin teknolojik yeteneklerini dengeleyecek iki yetenekli, yüksek teknolojili 4.5 nesil savaş uçağına ( Block 70 F-16 ve Tranche 4 Eurofighter) sahip olmayı amaçlıyor. Bu tür geçici çözümler, Ankara'nın önümüzdeki on yıl içinde 5'inci nesil savaş uçağını piyasaya sürmesine, TF Kaan üretim hattından hazır olana veya diğer 5'inci nesil uçakların piyasaya sunulmasına kadar fazlasıyla yeterli olacaktır."

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading