F-35 filosu İran topraklarına nasıl girdi? Ruslar bu sorunun cevabını arıyor
İsmail Haniye'yi Tahran'da şehit eden mühimmatın İsrail yapımı aerobalistik Rampage füzesi olduğu sanılıyor. Ancak bu füzenin ateşlenmesi için F-35 uçaklarının tanker uçak desteğiyle İran'a kadar gelerek sınırdan yaklaşık 200 kilometre içeri girmesi gerekiyor. Moskova basını, İran envanterindeki Rus hava savunma sistemlerinin İsrail uçaklarını nasıl fark edemediği sorusunun cevabını arıyor.
Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da İsrail ordusunun suikastiyle şehit edildi. Saldırının nasıl gerçekleşiği tam olarak açıklığa kavuşmadı ancak Haniye'nin İran Cumhurbaşkanlığı'na ait konutta ikamet ettiği sırada güdümlü bir füzeyle hedef alındığı belirtiliyor.
Tahminler İsrail'in suikast saldırısı için F-35 savaş uçaklarıyla İran topraklarına gizlice girerek tahrip gücü yüksek bir bombayı uzak bir mesafeden ateşlediği yönünde.
Saldırının ABD'nin onayı ve yardımıyla yapıldığına kesin gözüyle bakılırken, Rus uzmanlar İsmail Haniye'yi şehit eden füzenin F-35'ten ateşlendiğini düşünüyor.
SvPressa gazetesi yazarı emekli general Sergey İşçenko, suikastın ardından kaleme aldığı makalede İsrail F-35'lerinin İran envanterindeki Rus hava savunma sistemlerini nasıl geçtiğini sorguladı.
İran'da S-300, Tor-M1, 1L222 Avtobaza, Rezonans-N ve Nebo-SVU gibi hava savunma sistemleri ile gelişmiş Rus radarları bulunduğunu kaydeden İşçenko, tüm bunların yanında İranlıların S-400 ile karşılaştırdığı uzun menzilli Bavar-373 sistemine de sahip olduğunu anımsattı.
HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİN HİÇBİRİ GÖRMEDİ Mİ?
"Peki nasıl ve neden, bu yoğun hava savunma sistem paketleri, İsrail uçaklarının başkente saldırısını engelleyemedi?" diye soran İşçenko, şunları yazdı:
"Büyük ihtimalle F-35 'Adir' tipi uçaktan ateşlenen Rampage aerobalistik füzesini kullandılar. Elbit Systems üretimi füzenin her biri 580 kilogram ağırlığındadır. Amerikan yapımı hayalet uçakların iç bölmesinde bulunur. Bu mühimmat, Yahudi devletinin cephaneliğindeki en uzun menzilli uçak bombasıdır.
Ancak böyle bir füzenin maksimum uçuş menzili bile 200 kilometreyi geçmiyor. Bu, çarşamba gecesi F-35 saldırı grubunun doğrudan İran semalarındaki fırlatma hattına kadar sınırdan en az 220 kilometre içeri girdiği anlamına geliyor. Büyük olasılıkla Irak sınırından girdiler. Bundan önce de Ürdün hava sahasını fark ettirmeden geçmişlerdi.
"İsrailli pilotlar Pers topraklarındaki herhangi bir nesnenin havadan aniden nasıl yok edileceğini öğrenmek için bu rotayı tatbikatlar sırasında bir kereden fazla ve oldukça açık bir şekilde uyguladılar. Bu amaçla ABD'den 50 adet F-35 Adir satın aldılar; 'Adir' F-35 uçaklarının İsrail'e uyarlanmışıdır.
Şu açık bir gerçek ki, Yahudi F-35'lerinin İran'a yönelik kitlesel saldırısının önündeki tek ana engel mesafedir. Çünkü İran ile İsrail devlet sınırlarının en uç noktaları arasında yaklaşık 1500 kilometre var. F-35'lerin harekât yarıçapı ise 1390 kilometreyi geçmiyor. Hem bu, yalnızca düz bir çizgiden uçmanız durumunda geçerlidir.
Oysa bir savaş operasyonu sırasında sürpriz saldırıda bulunmak için karmaşık irtifa profiline sahip ve arazi çevresinde sürekli dolambaçlı rotalar kullanılır. Bu da kaçınılmaz olarak daha fazla yakıt gerektirir."
ABD'NİN İNSANSIZ TANKER UÇAĞI KULLANILMIŞ OLABİLİR
"Yani ne açıdan bakarsanız bakın, F-35 Adir'ler hiçbir şekilde İran topraklarındaki hedeflere tek başına ulaşabilecek kapasitede değil. Buna bir çözüm olarak İsrail Hava Kuvvetleri KC-707 ve en yeni KC-46A gibi Amerikan yapımı devasa tanker uçaklarından F-35'lere yakıt ikmali araştırması yaptı.
Ancak Tel Aviv'in önünde başka bir sorun vardı: Irak veya Akdeniz üzerinde bir yerde bu devasa uçaklara uzun süre yakıt ikmali yapılmasının Perslerin ve müttefiklerinin teknik istihbarat ekipmanlarından saklanması neredeyse imkansızdı. Peki düşman, İranlılara hiç fark ettirmeden bu engeli aşmayı nasıl başardı?"
"Tanınmış ABD yayını Military Watch, Tahran saldırısından sadece birkaç saat sonra, İsrail'in harici yakıt tanklarını kullanmanın bir yolunu geliştirmiş olabileceğini, bu tankları İran hava sahasına yaklaşırken bırakmış olabileceğini ileri sürdü.
Ama başka bir şeyi göz önüne almak daha mantıklı olabilir. ABD, MQ-25 Stingray insansız tanker uçağından savaş uçaklarına uçuş sırasında yakıt ikmali yapılabildiğini göstermişti. MQ-25, radara yakalanmayan gizli bir tanker uçak.
Boeing şirketi, kanat açıklığı 23 metre ve her biri yaklaşık 7 tonluk yüke sahip bu uçaklardan 7 tanesini Pentagon'a büyük bir ihtimalle teslim etti.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Tahran'a sürpriz hava saldırısı için en gelişmiş ABD teknolojilerini kullanma talebiyle geçtiğimiz hafta bu ülkeyi ziyaret etti."
SİSTEMLERİN BİRBİRİNE ENTEGRASYONU SORUNU
"Military Watch analizine göre İran'daki Rezonans-NE radar istasyonu, F-35 uçak grubu yaklaşırken onları fark etmiş olabilir.
Ancak Rezonans-NE hayalet uçakları takip edebilse de İran'ın kendi hava savunma sistemleriyle hedefleme verilerine ilişkin bilgi alışverişinde bulunup bulunmadığı belirsizliğini koruyor.
Her halükarda ABD'li askeri uzmanlar, olup bitenler göz önüne alındığında, İran'ın büyük olasılıkla yakın gelecekte Resonance-NE'ye ek olarak Shaanxi KJ-500 gibi izleme yeteneğine sahip birkaç Çin 'uçan radarı' edinmeye çalışacağını öne sürüyor.
Çin, 4 motorlu turboprop nakliye uçağı Shaanxi Y-9'u temel alan bu tür uçakları 2015 yılından itibaren kullanmaya başladı."