FETÖ son kozlarını oynuyor: Biden'a acil baskı çağrısı

FETÖ son kozlarını oynuyor: Biden'a acil baskı çağrısı

ABD'de Kongre üyeleri, ABD Başkanı Joe Biden'a mektup yazarak başkandan Türkiye'nin FETÖ'ye yönelik mücadelesini durdurmasını istedi. Acil baskı çağrısı yapılan mektupta 142 senatörün imzası bulunuyor.

Dünya

05.07.2024, 09:01

ABD Kongresi'nde 142 senatör, ortak bir mektup kaleme alarak Başkan Joe Biden'dan Türkiye'nin  FETÖ’yle mücadelesinin durdurulması için baskı yapılması çağrısında bulundu. 2 Temmuz'da iletilen mektupta Türkiye'deki darbe girişimine atıfta bulunarak sonrasında alınan kararlar eleştirildi. "2016 darbe girişiminden bu yana on binlerce devlet memuru, kamu çalışanı, polis, askeri personel, hakim, savcı ve vatandaş terörle bağlantılı gerekçelerle ihraç edildi, açığa alındı, tutuklandı veya hapsedildi." denilen mektupta Gülen sempatizanlarının ve Kürt gazetecilerin uzun tutukluluk süreleriyle çalışmalarına engel olunduğu ve gazetelerin ofislerine yapılan baskınlarla hedef alındıkları belirtildi.

FETÖ'ye Gülen hareketi denilen mektupta örgütün dinlerarası diyaloğu ve eğitimi destekleyen inanç temelli bir sivil toplum kuruluşu olduğu savunuldu. Mektupta Biden'a müdahale çağrısında bulunularak "Müdahaleniz, küresel sahnede demokrasi ve insan hakları değerlerinin korunması açısından hayati önem taşımaktadır." denildi. 

Rusya'da sıcak gece: Ukrayna'dan 125 İHA ile geniş çaplı saldırı Rusya'da sıcak gece: Ukrayna'dan 125 İHA ile geniş çaplı saldırı Haberi Görüntüle

ENES KANTER DE MEKTUPTA

Mektupta FETÖ firarisi örgüt lideri Gülen'in manevi oğlu Enes Kanter'den de bahsedildi. Örgüt üyesi isimlerin kırmızı bülten çıkarılarak arandığını ve baskı altına alındığını iddia eden mektupta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mesnetsiz suçlamalar yöneltildi. Türkiye'de darbecilere karşı alınan kararların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhaliflerini sindirme operasyonu şeklinde lanse edildiği mektupta "2016 darbesinden bu yana 100'den fazla Türk vatandaşının zorla nakledilmesi, işkence, yasal hakların inkârı ve zorla itiraf raporları da dâhil olmak üzere Türkiye'nin Interpol ihlallerinin endişe verici örneklerini vurguluyoruz. Erdoğan hükümeti, NBA oyuncusu ve insan hakları savunucusu Enes Kanter Freedom gibi ABD'deki eleştirmenleri, Türkiye'deki ailesinin peşine düşerek ve Interpol tarafından hakkında kırmızı bülten ve ödül konarak susturmaya çalıştı. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası hukuka uymaması ve sistematik insan hakları ihlallerini ele almak için acil müdahale ihtiyacının altını çizmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Netanyahu emri ABD'den verdi: İsrail'in soykırımcı yetkilileri Beyrut'taki saldırıyı komuta merkezinde izledi Netanyahu emri ABD'den verdi: İsrail'in soykırımcı yetkilileri Beyrut'taki saldırıyı komuta... Haberi Görüntüle

İTHAMLARLA DOLU

Mektupta Türkiye'nin insan haklarını ilhal ettiği ve hukukun üstünlüğünü tehlikeye attığı yönündeki iddialar sık sık dile getirilirken örgütün inanç temelli ve dinlerarası diyaloğu destekleyen hareket olduğu vug-rgulanıyor. "2016 darbe girişiminden bu yana on binlerce devlet memuru, kamu çalışanı, polis, askeri personel, hakim, savcı ve vatandaş terörle bağlantılı gerekçelerle ihraç edildi, açığa alındı, tutuklandı veya hapsedildi. Hükümetin baskıları medya kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini ve muhalif figürleri de kapsayarak ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğünü ciddi şekilde kısıtladı." ifadelerinin kullanıldığı mektupta 2016'dan bu yana 100'den fazla Türk vatandaşının zorla Türkiye'ye nakledildiği ve örgütle bağlantılı kişilerin baskı altına alındığı belirtiliyor.

Son dakika... İran Dışişleri Bakanı Irakçi'den saldırı açıklaması: 'İsrail cevap vermedikçe İran'ın hamlesi sona ermiştir' Son dakika... İran Dışişleri Bakanı Irakçi'den saldırı açıklaması: 'İsrail cevap... Haberi Görüntüle

KAVALA VE DEMİRTAŞ DA UNUTULMADI

Mektupta ayrıca Türkiye'deki muhalefet partileriyle ağız birliği edilmişçesine Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili özgürlük mesajları da veriliyor. İlgili bölümde "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Yüksel Yalçınkaya ile ilgili son kararları, Türkiye'nin uluslararası hukuka uyumsuzluğunun ele alınmasının aciliyetinin altını çizmektedir. AİHM, Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş ve hayırsever Osman Kavala'nın uzun süreli tutukluluklarının siyasi amaçlı olduğuna ve makul şüphe bulunmadığına hükmetti." deniliyor.

Joe Biden'dan müdahale isteyen mektup'ta şu ifadeler yer alıyor:

"AİHM ayrıca, bir öğretmen olan Yalçınkaya'nın davasında Türkiye'nin özgürlük ve güvenlik hakkı, ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmetmiştir. Bu kararlar, Türkiye'deki insan hakları ihlallerinin sistematik niteliğini ve uluslararası hukuk standartlarının gözardı edildiğini vurgulamaktadır.

“Başkan Biden, sizi insan haklarına öncelik vermeye ve Türk hükümetine ulus ötesi baskı kampanyasını durdurması, siyasi tutukluları koşulsuz serbest bırakması ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmesi için baskı yapmaya çağırıyoruz. Müdahaleniz, küresel sahnede demokrasi ve insan hakları değerlerinin korunması açısından hayati önem taşımaktadır."

Hayalet füzeler stratejik binaları yok etti: Karadeniz'de gizemli Su-57 paniği Hayalet füzeler stratejik binaları yok etti: Karadeniz'de gizemli Su-57 paniği Haberi Görüntüle

FETÖCÜLER MUTLU

142 Kongre üyesi tarafından yazılan mektup kaçak FETÖ'cüleri mutlu etti. Firari FETÖ'cü Adem Yavuz Arslan, "ABD Kongresinden Recep Tayyip Erdoğan’a ‘hoş gelmeyeceksin’ mektubu” derken Firari FETÖ’cü eski hakim Cemil Çelik de “Siyasi mahkumların koşulsuz salıverilmesi ile birlikte, Sistematik hale gelen hak ihlallerinin durdurulmasının istenmesi tabii ki çok önemli bir talep. Bu mektup sonrasında Başkan Biden’ın nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor." derken, bir başla firari FETÖ'cü Said Sefa ise "Demokrat ve Cumhuriyetçilerden oluşan 142 Amerikan Kongre üyesi, Biden yönetimine Türkiye’deki insan haklarının ihlaline yönelik endişelerini dile getiren bir mektup yazdılar. Bu adımın, Biden yönetimiyle anlaşmak isteyen Erdoğan üzerinde baskı oluşturacağı muhakkak." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

2

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading