Yandex Metrica

Filistin İsrail savaşı ilk ne zaman, hangi tarihte başladı? Filistin İsrail savaşını ilk kim başlattı?

Filistin İsrail savaşı ilk ne zaman, hangi tarihte başladı? Filistin İsrail savaşını ilk kim başlattı?

Filistin ve İsrail arasındaki süregelen çatışma, kökleri çok eskiye dayanan karmaşık bir tarihsel ve siyasi sürecin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Peki Filistin İsrail savaşı ilk ne zaman, hangi tarihte başladı? Filistin İsrail savaşını ilk kim başlattı?

Dünya

21.05.2024, 20:41

Filistin İsrail savaşı ilk ne zaman, hangi tarihte başladı sorusu geçtiğimiz günlerde meydana gelen çatışmadan sonra gündeme geldi. Hamas'ın Aksa Tufanı dediği operasyon ardından tam tamına 50 yıl sonra resmen savaş ilen eden İsrail'e ait askeri savaş uçakları Gazze Şeridi'nin birçok yerine havadan saldırı düzenlemekte. Peki Filistin İsrail savaşı ilk ne zaman, hangi tarihte başladı? Filistin İsrail savaşını ilk kim başlattı?

Papa Franciscus'tan Türkiye açıklaması! Aradan 10 yıl geçti Papa Franciscus'tan Türkiye açıklaması! Aradan 10 yıl geçti Haberi Görüntüle

FİLİSTİN İSRAİL SAVAŞI İLK NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE BAŞLADI?

İsrail-Filistin çatışması, Filistin topraklarında devam eden uzun süreli bir silahlı çatışmadır. Bu çatışmanın kökenleri oldukça karmaşık bir tarih ve siyasi süreçle bağlantılıdır.

Siyonist Hareket ve Balfour Deklarasyonu: İsrail-Filistin çatışmasının temelleri, 19. yüzyılın sonlarına ve 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Siyonist hareket, Yahudi halkının kendi ulusal devletini kurma hedefini benimsedi. Bu hareketin öncüleri, özellikle Theodor Herzl, Filistin'de bir Yahudi vatanı oluşturma fikrini savundular. 1917'de İngiltere'nin Balfour Deklarasyonu'nu yayınlaması, Filistin'deki Yahudi yerleşimciler için ulusal bir yuva kurma fikrini destekledi.

İngiliz Sömürgesi: Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından Filistin bölgesi Birleşik Krallık tarafından yönetilmeye başlandı. Bu dönemde Filistin'e Yahudi göçü arttı, bu da Araplar arasında gerilime neden oldu.

Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı: 1947'de Birleşmiş Milletler, Filistin'de bir Yahudi devleti ve bir Arap devleti kurulmasını öngören bir bölme planını kabul etti. Ancak bu plan Arap ülkeleri ve Filistinliler tarafından kabul edilmedi ve çatışma başladı.

1947-1949 Filistin Savaşı: İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, Arap ülkeleri ve İsrail arasında çatışmalar başladı. Bu çatışma, İsrail'in bağımsızlığını kazandığı 1949 yılına kadar devam etti.

1967 Altı Gün Savaşı: Bu savaş, İsrail'in Gazze Şeridi, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'ni işgal etmesiyle sonuçlandı. Bu, İsrail-Filistin çatışmasının yeni bir aşamasının başlangıcını işaret etti.

Kara sular ihlal edildi Pasifik'te tansiyon yükseldi: 'Bölgeden ayrılın' uyarısı Kara sular ihlal edildi Pasifik'te tansiyon yükseldi: 'Bölgeden ayrılın' uyarısı Haberi Görüntüle

FİLİSTİN İSRAİL SAVAŞINI İLK KİM BAŞLATTI?

Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabah "Aksa Tufanı" adını verdikleri büyük çaplı bir operasyonu İsrail'e karşı başlattığını duyurdu. Bu operasyonun bir sonucu olarak Gazze Şeridi'nden İsrail'e binlerce roket atıldı ve ayrıca silahlı gruplar Gazze'deki yerleşim bölgelerine sızdılar. İsrail ordusu ise çok sayıda savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne hava saldırıları düzenledi. Bu gelişmeler, bölgedeki tansiyonu artırdı ve İsrail-Filistin çatışmasını yeniden alevlendirdi.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading