Forbes'ten dikkat çeken analiz: Silikon Vadisi'ndeki Çin Malı' sorunu!

Pentagon liderleri Pasifik'teki savaşa hazırlanmak için binlerce drone çağrısında bulundu. Fakat Trump'ın tarifeleri Çin ile gerginliği tırmandırırken, rahatsız edici bir gerçekle karşı karşıya kaldılar: Silikon Vadisi'ndeki dron şirketleri Çin bileşenlerine bağımlı.
BTMach Industries'in yeni askeri saldırı insansız hava aracı Viper için hazırladığı gösterişli tanıtım videosuna atıfta bulunan ABD merkezli Forbes, CEO Ethan Thornton'ın sosyal medyada "Göster, anlatma" diyerek paylaştığı videoyu dikkatle izleyen birkaç kişi, insansız hava aracının Çinli bir üreticinin yaptığına inanılmaz derecede benzeyen bir motor kullandığını fark etti yorumunda bulundu.
Habere devam eden Forbes; "Şirketin insansız hava araçlarında Çin bileşenleri olduğunu şiddetle reddetmişti. Ancak şimdi savunma teknolojisi devi Anduril'in CEO'su Palmer Luckey, ona cevaplaması çok daha az hareket alanı olan bir soru sormuştu: 'Videodaki gövde ne olacak?'
"MADE IN CHINA SORUNU"
Köşeye sıkışan Thornton, 'Test amaçlı Çin bileşenlerini havaya uçurmaktan rahatız, Palmer' diye yanıtladı ve motorun menşe ülkesini doğruladı." ifadeleri kullanıldı.
Ukrayna'daki çatışma, Tayvan'daki artan gerginlikler ve pazar lideri DJI gibi Çinli drone şirketlerinin hakimiyeti, ABD ordusunun ucuz ve seri üretim dronları Amerikan ve müttefik şirketlerden tedarik etmesi gerektiğini vurguladı. Ancak Thornton'un değişimi, Silikon Vadisi'ndeki açık bir sırrı ortaya çıkardı diyen Forbes, "Trump yönetiminin America First emrine yanıt veren çoğu dron şirketinin "Made in China" parça sorunu var" dedi.
Çin şu anda küresel ticari drone pazarının yaklaşık %90'ını kontrol ediyor diyen Forbes, Ve Çin hükümeti bunları üretmek için kullanılan temel donanımların çoğunu üretiyor. Gövdeler, piller, radyolar, kameralar ve ekranlar..." ifadelerini kullandı.
ABD, bu parçalara uzun süredir bağımlı olduğu için Çin'inkine rakip olabilecek üretim altyapısını inşa etmekte yıllarca geride kaldı diyerek habere devam eden Forbes, "Daha önce Ulusal Güvenlik Konseyi'nde tedarik zinciri güvenliğini denetleyen Josh Steinman, 'Onlar için neredeyse tamamen başlıca rakibimize ve bunları üretme yeteneğimize bağımlıyız' dedi.
Kaçılması neredeyse imkansız görünen bir gerçek. Başkan Yardımcısı JD Vance geçen ay Quantico'da bir fotoğraf fırsatı için bir ABD Deniz Piyadeleri drone gösterisine katıldığında, fotoğraflarda Çin yapımı drone gösteri gözlükleri taktığı görülüyordu." ifadelerine yer verdi.
Çin parçalarına olan bu bağımlılık askeri yetkililer arasında alarm zillerini çaldı diyen Forbes, "Pentagon ile sözleşmeleri olan birkaç Amerikan dron şirketi (en büyüklerinden biri olan Skydio dahil) Çin yaptırımlarının tedarikçilere erişimi kesmesinin ardından tedarik zincirlerini yeniden inşa etmek için çabalıyor." yorumunda bulundu.
"ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ"
Pentagon'un askeri kullanım için dronları onaylayan Savunma İnovasyon Birimi'nde bir ekibi yöneten Trent Emeneker, Forbes'a 'Çin (drone endüstrisini) küresel olarak bir yıl boyunca kapatabilir. Bu sadece Amerika Birleşik Devletleri için değil, küresel Batı için de bir ulusal güvenlik meselesi' dedi.
Bazı dron şirketleri Forbes'a Pentagon'un bürokrasisinin Amerikan endüstrisinin büyümesini engellediğini söyledi. Ancak Çin parçalarının varlığı Pentagon'un bunları büyük ölçekte benimseme konusundaki hevesini köreltti. Örneğin, kendisini "Batı'nın DJI'si" olarak tanıtan bir drone şirketi olan Orqa'dan yapılan askeri alımlar, ürünlerinde yasaklı olduğu iddia edilen Çin bileşenleri bulunmasının ardından durduruldu. Orqa'nın CEO'su Srdjan Kovacevic Forbes'a "Batılı dron şirketlerinin çoğu hala Çin bileşenlerine güveniyor" dedi.
Bu, Başkan Donald Trump'ın tarifelerinin görünüşte kırmak için tasarlandığı türden bir boğuculuktur ve teorik olarak Amerikan şirketlerini daha ucuz yabancı tedarik zincirlerine olan bağımlılıklarını azaltmaya ve kendi tedarik zincirlerini yurt içinde kurmaya teşvik eder diyen Forbes, "Ancak bunu yapmak yıllar süren araştırma ve geliştirme ve önemli yatırımlar gerektirecektir. Bu arada, Çin'in misilleme tarifeleri, Amerikan drone üreticilerinin güvendiği bileşenleri daha da pahalı hale getirecek; yeni bir ihracat sistemini yeniden tasarlama planları, drone motorları için olmazsa olmaz olan mıknatısların sevkiyatını halihazırda durduruyor" ifadelerini kullandı.
"ÇİN YAPTIRIMINA MARUZ KALMAK..."
Habere devam eden Forbes, "Ancak tüm Çin dronları ve parçalarının ithalatını sonlandırarak sorunu zorlamaya yönelik düzenleyici çabalar, Çinli üreticiler ve Amerikalı yatırımcılar tarafından güçlü bir muhalefetle karşı karşıya kaldı.
Çin yapımı dronları ve parçaları yasaklamayı veya kısıtlamayı düşünen önerilen bir Ticaret Bakanlığı önlemine yanıt olarak, drone unicorn'ları Anduril, Skydio ve Shield AI'yi destekleyen girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz, Çin'den drone parçaları satışına kademeli kısıtlamalar getirilmesiyle daha düşünceli bir yanıt çağrısında bulunurken, aynı zamanda ABD şirketlerinin ülkeden parça tedarik etmeye devam etmesine izin verilmesini talep etti.
Baş hukuk müşaviri Jai Ramaswamy, geçen ay Ticaret Bakanlığı'na cevaben yazdığı yazıda, "Kritik insansız hava aracı bileşenleri için tüm yabancı düşman kaynaklı tedarik kaynaklarının derhal kaldırılması, Amerikan insansız hava aracı endüstrisi üzerinde felaket etkisi yaratacaktır" ifadelerini kullandı
Ulusal güvenlik uzmanları, böyle bir felaketin ihtiyaç duyulan şey olabileceğini söylüyor. Steinman, "Bir noktada yara bandını çekmek zorunda kalacaksınız," dedi. "Ve ya siz seçeceksiniz ya da (Çin) seçecek." yorumu yapıldı.
Forbes'teki haberin devamında, "Çin'in drone teknolojisindeki ilerlemeleriyle sarsılan Pentagon, 2023'te dron edinimlerini büyük bir öncelik haline getirdi ve Çin'in cephaneliğine karşı koymak için üretimi hızlandırmak ve binlerce seri üretimli, ucuz drone teslim etmek amacıyla bir girişim olan Replicator'ı duyurdu. Ancak Ağustos'a kadar ilk drone'larını teslim etmesi beklenen girişim belirsiz bir gelecekle karşı karşıya ve drone şirketlerinin benimsemeyi teşvik etmek için yeterli olmadığını söylediği girişimlerden biri.
Dron sözleşmelerine giden birincil rampa, askeri kullanım için onaylanmış dronların sözde Mavi Listesini tutan Pentagon'un Savunma İnovasyon Birimi'dir (DIU). Her yıl güncellenen liste, kameralar, uçuş kontrolörleri, radyolar ve yer kontrol sistemleri gibi Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) kapsamında yasaklanmış Çin bileşenlerinden arınmış olduklarından emin olmak için yüzlerce ürünü test eden yarım düzine çalışan tarafından denetlenmektedir çoğunlukla bir sinyal ileten ve kurcalanabilen bileşenler.
Büyük (Anduril) ve küçük (Neros) şirketler Mavi Listeye dahil edildi. Ancak bazı drone üreticileri bunun sektörü boğan başka bir darboğaz haline geldiğini söylüyor. Bu yıl, 300'den fazla başvurudan sadece 23 şirket onaylandı. San Antonio merkezli Darkhive, dahil olmayı bekleyen şirketler arasındaydı. Aylarca bekledikten sonra, DIU'nun Şubat ayında listeyi duyuran bir basın bülteni yayınlamasıyla quadcopter'larının onaylanmadığını öğrendi. CEO John Goodson, Forbes'a 'Gelecek yıl tekrar deneyin' dışında bir takip yapılmadı' dedi.
700'den fazla kolluk kuvveti ve kamu güvenliği müşterisi olan ve bu ay Index Ventures liderliğinde 75 milyon dolarlık bir finansman turu duyuran bir diğer şirket olan BRINC, ABD hükümeti tarafından organize edilen Tayvan'a bir satış gezisine katıldıktan sonra geçen yıl Çin tarafından yaptırıma uğradı. Mavi Liste'ye de giremedi ve şimdi askeri işinden uzaklaşarak kamu güvenliği sözleşmelerine odaklandı. BRINC'in strateji ve büyüme başkanı Andrew Cote, '(Çin Halk Cumhuriyeti) tarafından yaptırıma uğramak Mavi Liste'ye girmekten daha kolay' dedi.
Aralık ayında, DIU'nun Çin'de üretilen ve NDAA gerekliliklerine aykırı olduğu iddia edilen radyo modüllerini keşfetmesinin ardından Pentagon, kendisini bir Replicator çözümü ve Çin'den arındırılmış bileşenler için 'tek duraklı mağaza' olarak tanıtan Hırvatistan merkezli Orqa tarafından satılan insansız hava araçlarının kullanımını durdurdu. Şirkete ve konuya aşina birden fazla kaynağa göre DIU ayrıca, 2022'de bir satın alma yoluyla Orqa'ya bağlanan bir Çin şirketi konusunda endişeliydi." ifadelerine yer verildi.
