Yandex Metrica

Fransa köpeklere gidiyor! Politico'dan çok sert Macron yorumu: Son akşam yemeği her şeyi anlatıyor!

Fransa köpeklere gidiyor! Politico'dan çok sert Macron yorumu: Son akşam yemeği her şeyi anlatıyor!

Fransa'daki son durumu ele alan Politico çok sert bir manşetle "Fransa "köpeğe gidiyor" dedi. "Macron'un yakın çevresi umutsuzluk içinde" diyen Politico, Avrupa seçimlerindeki yankılanan yenilginin ardından Emmanuel Macron hükümeti ve Fransız merkezinin içine düştüğü siyasi kriz hakkında çarpıcı yorumlarda bulundu.

Dünya

24.06.2024, 22:53

Politico'nun yayınının merkezinde, Elysee'den, son akşam yemeği havasını taşıyan karakteristik siyah beyaz bir fotoğraf yer alıyor. Fotoğraf, Macron'un yüksek riskli erken parlamento seçimleri çağrısı yaparak kumar oynayacağını onlara bildirdiği sırada yakın çevresinin kaygısını ve hayal kırıklığını yansıtıyor.

Macron, Elysee odasında, önünde küçük bir masa saati bulunan bir masada otururken, en yakın astları gözle görülür bir gerilimle boğuşuyor. Cumhurbaşkanlığının resmi fotoğrafçısının Instagram'da yayınlaması alışılmadık bir görüntü olabilir ancak bunun Fransız cumhurbaşkanının yakın çevresini rahatsız eden sinirleri doğru bir şekilde yansıttığından kimse şüphe duymuyor.

Siyonist İsrail bayramda da katliam yaptı: Çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti Siyonist İsrail bayramda da katliam yaptı: Çok sayıda Filistinli hayatını... Haberi Görüntüle

"ÜLKE KÖPEKLERE GİDİYOR"

Avrupa seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Miting nedeniyle aşağılanan Macron, 9 Haziran'da sağın ilerleyişini ulusal seçimlerle durdurmaya çalışacağına dair bomba gibi bir açıklama yaptı. O zamandan bu yana Macron'un üst düzey ekibi şüphe, sızlanma ve kötü psikolojiyle karakterize ediliyor.

Macron'un liberal Rönesans partisinin güçlü isimlerinden biri olan Maliye Bakanı Bruno Le Mersti, Le Figaro'nun kendisinden "ülkenin eline gidiyor" dediğini duyduğunu iddia etmesinin ardından, kuzey Fransa'daki seçim kampanyası sırasında en açıklayıcı iddia edilen açıklama ödülünü kazandı. yani kesinlikle.

Politico, Fransız siyasetinin karşı karşıya olduğu en büyük sorulardan birinin, Macron'un başkanlığı 2027'de sona erdiğinde siyasi merkezdeki büyük boşluğu kimin dolduracağı olduğuna dikkat çekiyor.

Liberal bir kurtarıcı bulmak için üst sıralarda yer alanlar hayal kırıklığına uğrayacak. Macron'un merkezci koalisyonu, 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak iki turlu seçimlerde hem sol hem de aşırı sağ tarafından silinme riskiyle karşı karşıya. Bu arada başkanın müttefikleri, siyasi kurtarma için son çare çabasıyla övünmek yerine bir çıkış stratejisi arıyor gibi görünüyor.

Fransa cumhurbaşkanı hakkında bir zamanlar sadece fısıldanan alçaklıklar artık açıkça konuşuluyor. Macron'a sadık Le Maire, liderin parlamentoyu feshetme kararını tek başına aldığını ve Fransız radyosuna verdiği demeçte, bu seçimin "ülkemizde, Fransızlar için her yerde endişe, yanlış anlama ve bazen de öfke yarattığını" söyledi.

Bu, daha birkaç hafta önce Brüksel'de ülkenin sanayi gündemini ilerletmek üzere AB ekonomi komiseri olarak güçlü bir rol için Macron'un adayı olan Le Maire'den kesinlikle olumsuz bir not.

Parlamento seçimlerinin zamanlaması, 2027'de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen ile hesaplaşmaya henüz hazırlanmaya bile başlamamış olan Macron'un müttefikleri için işi zorlaştırdı. Macron yeniden seçilmek ve birkaç koalisyon için aday olamaz. Başbakan Gabriel Atal, eski Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanen gibi ortaklar onun pozisyonunu dikkatle izliyor.

Şimdi siyasi merkezin bocalaması nedeniyle bazıları kendi yollarına gidiyor ve daha bağımsız platformlar oluşturuyor. Bu arada, nihai ödül olan başkanlık giderek daha da uzaklaşıyor gibi görünüyor.

Paris'teki Panthéon-Assas Üniversitesi'nden siyaset bilimci Benjamin Morel, "Veraset yarışı normal başladı, ancak amaç bir sarayda hüküm sürmek iken, artık sadece bir barakayı miras almak oldu" dedi.

Ancak Macron son iddiasında müttefiklerinin siyasi servetlerini riske atmayı gizlemiyor. "Mevcut değişikliklerle engellenen kişisel hırslar olabilir, gerektiği gibi not ediliyor. Ancak bunun pek önemi yok, ulusumuz için tarihi bir anla karşı karşıyayız" dedi geçen hafta düzenlediği basın toplantısında.

Son dakika... Mısır, birliklerini Gazze sınırına kaydırıyor Son dakika... Mısır, birliklerini Gazze sınırına kaydırıyor Haberi Görüntüle

ATAL ACI ÇEKECEK

Hedefleri boşa çıkanların listesinin başında Atal yer alıyor. Siyah beyaz fotoğrafta Macron'un karşısında oturan genç başbakan açıkça darbe almış durumda. Atal, 24 saat boyunca kamuoyundan uzak kaldıktan sonra geçen Salı günü yeniden ortaya çıkarak Macron'un kararını "ani" ve "acımasız" olarak nitelendirdi.

Parlamentoyu feshetme kararından duyduğu bariz hayal kırıklığına rağmen, daha sonra ısrarla şunu söyledi: "Şimdi kaygılanmanın zamanı değil."

Peki Atal'a ne olacak: Rapora göre, Macron'un seçim gösterisinden önce, başkandan daha popüler olan 35 yaşındaki merkezci yükselen yıldız zirveye hazırlanıyordu.

Ne de olsa Avrupa seçimlerinde Atal, Le Pen'in Ulusal Mitingi'nin aynı derecede yeni başkanı Jordan Bardela'yı yenmek için gönderilen genç yüzdü. İronik bir şekilde, Bardela artık Fransa başbakanlarının görkemli evi olan Matignon'da Attal'ın yerini almaya hazırlanıyor.

"Attal'ın Bardela'ya karşı bir silah olarak Avrupa seçimlerine yoğun bir şekilde dahil olduğu göz önüne alındığında, Macron Rönesansının uğradığı büyük yenilgi onun umutlarına yardımcı olmayacak. Sciences Po enstitüsünde politika araştırmacısı olan Bruno Cautrès, "Kendisini Macron'un doğal halefi olarak tanıttığı için de acı çekecek" dedi.

Atal, erken seçimlerin başbakanlığını neredeyse kesin olarak sona erdireceği gerçeğine rağmen, Macron'un son siyasi istişarelerinden dışlanarak da küçük düşürüldü.

TikTok'tan Amerika'ya misilleme! Çinli şirketten seçim öncesi Biden yönetimine ağır darbe! TikTok'tan Amerika'ya misilleme! Çinli şirketten seçim öncesi Biden yönetimine ağır... Haberi Görüntüle

MACRON KOALİSYONU ÇÖKÜYOR

Fotoğrafta Atal'ın yanında ellerini dua eder gibi yüzüne koyan İçişleri Bakanı Darmanen yer alıyor. Diğer tarafta ise asık suratla not alan Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet var. Politico'ya göre Pivet, Macron'a kötü bir karar verdiğini düşündüğünü ve "başka bir yol olduğuna", seçim çağrısı yapmak yerine koalisyon kurmaya inandığını söyledi.

Bir de gösterişli bir şekilde mesafesini koruyan eski Başbakan Philip var. 2017'den 2020'ye kadar başbakan olarak görev yapan Philippe, ülkenin bir sonraki merkezci cumhurbaşkanı olarak görülüyordu, ancak Macron'a "özgür ama sadık" kalma sözünden uzun süredir cayıyordu.

Son günlerde Philippe, Macron'un yakın çevresinden giderek uzaklaşarak, Avrupa seçimlerindeki yenilgiyi "başkanın reddi" olarak nitelendirdi ve Macron'un kampanyaya katılıp katılmayacağını sorguladı.

Yaklaşan parlamento seçimlerinde Philip'in "Horizontes" partisi ilk kez ayrı bir parti olarak aday olacak ve bu da bir miktar mali bağımsızlık anlamına geliyor. Ayrıca Les Républicains'deki muhafazakar politikacılarla ilişkiler geliştirmeye başladı.

Siyasi analist Morel, "Fransız cumhurbaşkanının koalisyonu, koalisyon ortaklarının ayrılmasıyla hızla çöküyor." dedi.

Ancak koronavirüs pandemisini yönetme konusundaki tavrıyla popüler olmayı sürdüren Philippe, son dört yıldır ulusal siyasetten uzak dursa da seçmenlerin Macron'un kampına karşı çıkması durumunda ölümcül yaralanma riskiyle karşı karşıya.

Morel'e göre parlamento seçimleri muhtemelen solu ve 2027'nin en güçlü alternatifleri olarak kabul edilecek olan Le Pen'in Ulusal Mitingini güçlendirecek.

Macron'un ardından "merkez bir kez daha politikacıların ölüme gittiği yer olma riskiyle karşı karşıya" dedi. "Daha az milletvekili ve bağlantıyla merkezci bir aday başkanlığı kazanmak için mücadele edecek."

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading