Yandex Metrica

Fransa'da kriz sona erdi: Sol ittifak başbakan adayını 16 gün sonra açıklayabildi

Fransa'da kriz sona erdi: Sol ittifak başbakan adayını 16 gün sonra açıklayabildi

Fransa'da sol ittifak nihayet başbakan adayını belirledi. 4 partiden oluşan Yeni Halk Cephesi, ortak başbakan adayı olarak Lucie Castets'i teklif etti.

Dünya

24.07.2024, 10:37

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentpsu seçimlerinin ardından 9 Haziran'da Ulusal Meclis'i feshetmiş ve erken seçim kararı almıştı. 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılan seçimlerde Yeni Halk Cehpesi sandıktan zaferle çıkmıştı. 

Seçim sonuçlarının ardından başlayan müzakerelerde sol ittifaka ait 4 parti, bir türlü uzlaşı noktası bulamamış ve başbakan adayını belirleyememişti. Müzakerelerde başbakan adayı olarak Huguette Bello ve Laurence Tubiana gibi isimler gündeme gelse de bu isimler üzerinde uzlaşma sağlanamamıştı. Görüşmeler nihayet sonuçlandı ve 16 gün sonra 4 partinin de uzlaştığı bir isim Cumhurbaşkanı Macron'un televizyon programı öncersi açıklandı. Lucie Castets, Yeni Halk Cephesi'nin başbakan adayı olarak Cumhurbaşkanı Macron'a teklif edildi.

İngiltere'den İsrail'e silah ambargosu! Tel Aviv'den Hamas ve İran bahaneli yanıt! İngiltere'den İsrail'e silah ambargosu! Tel Aviv'den Hamas ve İran bahaneli... Haberi Görüntüle

EMEKLİLİK YAŞININ 64'E ÇIKARILMASINA KARŞIYDI

Yeni Halk Cephesi tarafından başbakan adayı olarak gösterilen Lucie Castets, daha önce vergi kaçakçılığıyla mücadele eden kıdemli bir memur olarak dikkat çekiyor. Castets'in emeklilik yaşını 64'e çıkarılmasına karşı olduğu ve buna karşı mücadele ettiği belirtiliyor. 

Fransa'da hükümet, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylama yapmadan Meclis'ten geçirmiş ve bunun üzerine 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Polisin sert müdahalesiyle protestocular sindirilmeye çalışılmış ancak bu birçok kentteki şiddet olaylarının önüne geçememişti. Gösterilerde bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamıştı. Tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak 15 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Müstakbel Başbakan Castets, Fransa'nın önde gelen okullarından Sciences Po ve ENA'nın yanı sıra İngiltere merkezli London School of Economics'de eğitim gördü ve Fransa Ekonomi Bakanlığı bünyesinde görev aldı.

İran ile Avusturya arasında Hizbullah atışması: İki büyükelçi de Dışişleri Bakanlığına çağrıldı İran ile Avusturya arasında Hizbullah atışması: İki büyükelçi de Dışişleri... Haberi Görüntüle

MACRON'DAN AÇIKLAMA

France 2 ve Radio France'ın ortak yayınına konuk olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 9 Haziran'da Ulusal Meclis'i feshetme kararı aldığını ifade ederek, bu kararı almasa da 2025 bütçe görüşmeleri sırasında hükümete karşı gensoru önergesi sunulacağını öne sürdü. İktidarın seçimleri kaybettiğini belirten Macron, buna karşılık kimsenin seçimleri kazanmadığını söyledi. Arzusunun bir an önce hükümetin kurulması olduğunu ifade eden Fransa Cumhurbaşkanı, "Ülkenin karar alacak ve bütçe hazırlayacak bir hükümete ihtiyacı var. Açıkçası, ağustos ortasına kadar Olimpiyat Oyunları'na odaklanmamız gerekiyor, bunun ardından görüşmelerin gidişatına göre başbakan atamak ve ona hükümet kurma görevini vermek benim sorumluluğum olacak."dedi.

KAAN Çin medyasını kasıp kavurdu: Gerçek bir 5. nesil savaş uçağı KAAN Çin medyasını kasıp kavurdu: Gerçek bir 5. nesil savaş... Haberi Görüntüle

FRANSA'DA SEÇİM SONUÇLARI

Fransa'da genel seçimin ikinci turunda en çok oyu sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi almıştı. Ülkede seçimler sonucunda sandalye dağılımı şöyle oluşmuştu:

Diğer sol: 13 sandalye

Yeni Halk Cephesi: 182 sandalye

Cumhuriyet İçin Hep Birlikte: 168 sandalye

Cumhuriyetçiler + Sağ: 60 sandalye

Ulusal Birlik + ittifakları: 143 sandalye

Diğerleri: 11 sandalye

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading