Yandex Metrica

Gündem savaş ve silah! Putin-Kim görüşmesi Batı'yı tedirgin etti: Stratejik ortaklık anlaşması imzalanabilir

Ana gündem maddesi savaş ve silah olan Vladimir Putin, Kim Jong Un görüşmesi sıcak bir karşılama ve Batı'ya karşı ortak mesajlarla başladı. Kuzey Kore ve Rusya'nın yakınlaşması Batı'yı tedirgin etti. 

Dünya

19.06.2024, 15:39

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un Çarşamba günü Pyongyang'da askeri bağlarını güçlendirmenin yollarını tartışacakları bir zirveye başladı.

Putin, iki liderin büyük portrelerinin yanı sıra Rusya ve Kuzey Kore bayraklarıyla süslenen Kim İl Sung Meydanı'na geldi. "Stratejik ortaklık" anlaşmasının imzalanmasının muhtemel olduğu Kumsuzan Devlet Konukevi'ndeki görüşmeler öncesinde bir tören düzenlendi .

Kim daha önce Putin'i havaalanında karşılamıştı; iki uluslararası münzevi lider kırmızı halıda kucaklaşarak Seul ve Washington'u endişelendiren giderek yakınlaşan ilişkinin altını çizmişti.

ABD, bu tartışmayı bekliyor! Biden ile Trump kozlarını TV'de paylaşacak: Yepyeni kurallar var ABD, bu tartışmayı bekliyor! Biden ile Trump kozlarını TV'de paylaşacak:... Haberi Görüntüle

24 YIL SONRA İLK ZİYARET

Bu, Putin'in 2000 yılından bu yana Kuzey Kore'ye yaptığı ilk ziyaret ve Batılı ülkelerin, Kim'i tarihi müttefiki Rusya'ya Ukrayna'da kullanılmak üzere her iki ülkeye yönelik BM yaptırımlarını ihlal edecek şekilde silah sağlamakla suçlamasıyla geldi; Moskova ve Pyongyang ise bu iddiaları resmi olarak reddetti.

Bu aynı zamanda, Kim'in geçtiğimiz Eylül ayında Rusya'nın Uzak Doğu'suna giderek Putin'le bir uzay limanında zirveye çıkmasının ardından iki lider arasında bir yıl içinde gerçekleşen ikinci görüşme oldu.

Putin, aralarında Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un da bulunduğu bir dizi Rus yetkiliyle birlikte seyahat ediyor. Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı, toplantıyı iki ülkenin dostluğu ve birliğinin "yenilmezliğini ve dayanıklılığını" kanıtlayan tarihi bir olay olarak nitelendirdi.

Son dakika: İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı Son dakika: İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı Haberi Görüntüle

ÇOK YÖNLÜ ORTAKLIK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington'la artan anlaşmazlıkların ortasında iki ülkenin ABD öncülüğündeki yaptırımların üstesinden gelmek için yakın işbirliği içinde çalışmak istediğini söyledi. Putin, inişinden önce, ülkesinin Ukrayna'daki askeri operasyonlarına verdiği kararlı desteği takdir ettiğini vurguladı.

Putin, Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yayınlanan makalesinde, "Kuzey Kore'nin, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonlarını kararlı bir şekilde desteklemesini son derece takdir ediyoruz." diye yazdı.

Ayrıca iki ülkenin, örneğin "Moskova ve Kuzey Kore'nin BM'deki ortak çizgisini ve duruşunu" koruyarak "çok yönlü ortaklığı aktif olarak geliştirdiğini" söyledi.

Rusya cumhurbaşkanı, iki ülkenin turizm, kültür ve eğitim alanlarında da daha derin bağlar arayacağını belirtti. Ayrıca ülkelerin, kendi deyimiyle Batı'nın "adalete karşılıklı saygıya dayanan çok kutuplu bir dünya düzeninin kurulmasını engelleme" çabalarına karşı "kararlılıkla" mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Suriye Milli Ordusu'ndan 'kardeşiz' mesajı: Türk bayrağı göndere çekildi Suriye Milli Ordusu'ndan 'kardeşiz' mesajı: Türk bayrağı göndere çekildi Haberi Görüntüle

ENERJİ VE SİLAH DESTEĞİ

ERT'nin bildirdiği gibi analistler, herhangi bir silah anlaşmasının Pyongyang'ın nükleer ve balistik füze programlarını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmesi nedeniyle liderlerin kamuoyu önünde ekonomik işbirliğini vurgulamalarının beklenmesine rağmen, ziyaretin muhtemelen savunma ilişkilerine odaklanacağı konusunda uyardı.

AFP'ye konuşan emekli profesör Koh Yu-hwan, "Rusya, Ukrayna'da uzun süren savaş nedeniyle Kuzey Kore'nin silah desteğine ihtiyaç duyuyor; Kuzey Kore ise yaptırımların baskısını hafifletmek için Rusya'nın gıda, enerji ve ileri silahlar desteğine ihtiyacı var" dedi.

Dongguk Üniversitesi'nde Kore çalışmaları ise "Ancak askeri ittifakın boyutu, kamuoyuna açıklananlardan ve iki lider arasındaki toplantılarda fiilen tartışılanlardan ayrı düşünülmeli" dedi.

Selanik'te çıplak bisiklet yarışı: Tuhaf eylemin 17.si de olaysız tamamlandı Selanik'te çıplak bisiklet yarışı: Tuhaf eylemin 17.si de olaysız tamamlandı Haberi Görüntüle

KİM'DEN UKRAYNA'NIN İŞGALİNE TAM DESTEK

Bu, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından, Rusya ve Kuzey Kore liderleri arasındaki ilk zirveydi. O dönemde Rusya, uluslararası sahnede yeniden öne çıkmaya çalışıyordu. Kuzey Kore ise 1990'larda yaşadığı ve 'Zorlu Yürüyüş' olarak da bilinen kıtlığın ardından dış dünyayla temaslarını artırmayı hedefliyordu.

Günümüzde ise Kuzey Kore artık nükleer silaha sahip bir ülke ve neredeyse 28'inci ayı dolmak üzere olan Ukrayna'daki işgalde Rusya'ya ciddi miktarda silah sağlıyor.

Kuzey Kore ve Rusya, Ukrayna'daki işgalle birlikte askeri teçhizatta giderek birbirlerine daha fazla bağımlı hale geldi. Görüşmedeki en önemli gündem maddelerinden birinin, Kuzey Kore silahlarının Rusya'ya transferi olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Henüz Rus ya da Kuzey Kore medyasına silah alışverişine dair bir haber düşmüş değil ancak Kim Jong-un Putin'le görüşmesinde Ukrayna'nın işgaline tam destek verdiğini söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading