Güney Kıbrıs'ta Rumlar Amerika'ya karşı ayakta: Burası komşu devletlere karşı askerî eğitim alanı değildir!
ABD'nin tıpkı Yunanistan gibi garnizon yapmaya çalıştığı Güney Kıbrıs'ta halk emperyalizmin işgaline karşı uyanmaya başladı. Larnaka'da toplanan eylemciler Amerikan yığınaklanmasına tepki gösterdi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, yönettiği bölgeyi emperyalizmin ileri karakolu yapmaya kalkışınca Rumları ayaklandırdı.
Beyaz Saray'da son günlerini yaşayan ABD Başkanı Joe Biden'ın 1 Kasım'da ağırladığı Hristodulidis, Güney Kıbrıs topraklarını Amerikan ordusunun garnizonu haline getirdiği için Kıbrıslı bazı grupların hedefine oturdu.
Larnaka'da toplanan bini aşkın kişi ABD'nin Ada'daki varlığını protesto etti. Kıbrıs Barış Konseyi tarafından Larnaka'daki Kara ve Deniz Güvenliği ve Liman Güvenliği Merkezi (CyCLOPS) önünde düzenlenen protestoya Güney Kıbrıs genelindeki sol gruplar ve barış aktivistleri katıldı.
"Kıbrıs'ın ABD-NATO savaş üssüne dönüştürülmesine karşı çıkıyoruz" yazılı pankartlar taşıyan protestocular, GKRY'nin ABD ile askeri işbirliğini kınadı.
Bölgedeki esnaf ve bazı evlerden de ABD'yi protesto eden göstericilere destek verildi.
Kıbrıs Barış Konseyi, protestoyla ilgili yayımladığı basın bildirisinde, Orta Doğu'da barış, güvenlik ve istikrar için bölgedeki savaşın sona erdirilmesini isteyerek Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışma duygularını ifade etti.
'KOMŞU DEVLETLERE KARŞI ASKERÎ EĞİTİM ALANI...'
Göstericileri selamlama konuşması yapan Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de barış köprüsü olmasını istedikleri için gösteriye katıldıklarını, Ada'nın savaş üssü, casusluk merkezi ve komşu devletlere karşı askeri eğitim alanı haline gelmesine karşı çıktıklarını vurguladı.
Stefanou, Güney Kıbrıs'ın altyapısı, limanları, havaalanları, kara ve hava sahasının, Amerikalılara, İsraillilere veya herhangi bir üçüncü tarafa değil Güney Kıbrıs halkına hizmet etmeye yönelik olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"Ada'mızın tüm yabancı ordulardan kurtarılmasını ve başkalarına yük olmamasını istediğimiz için buradayız. Buradayız çünkü Cumhurbaşkanı'nın, Amerikan askeri kuvvetlerinin Kıbrıs'ta (GKRY) kalıcı varlığı konusunda müzakere yaptığını açıklamasını pasif bir şekilde izleyemeyiz."
GÜNEY KIBRIS AMERİKAN ÜSSÜ OLDU
Joe Biden yönetimi, Türkiye'nin Mavi Vatan doktrini ve Doğu Akdeniz'deki adımlarına karşılık olarak İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan oluşan 3'lü ittifakı hayata geçirdi. ABD desteğiyle kurulan bu ittifak '3+1' olarak biliniyor.
3+1'e dahil edilen Güney Kıbrıs hem ABD hem de İsrail ile savunma-güvenlik anlaşmaları imzaladı.
Ada güneyindeki ABD tahkîmatının ulaştığı boyut, geçtiğimiz günlerde Rumların Simerini gazetesinde yayınlanan fotoğraflarla ifşa olmuş, ABD'nin GKRY'yi de tıpkı Yunanistan gibi askerî garnizona dönüştürmekte olduğu görülmüştü.
Buna göre, Andreas Papandreou Havalimanı'nı hava araçlarıyla hıncahınç dolduran Amerikan ordusu, buraya Alman ve Fransız askerlerini de getirdi.
Havalimanında çok sayıda Amerikan V22-Osprey helikopteri bulunurken Larnaka yakınlarındaki Tatlısu (Mari) mevkiine de bir deniz üssü kurulma çalışmalarına başlandı. ABD ordusu aynı bölgeye bir de helikopter üssü inşa ediyor.
Larnaka Havalimanı ise Amerikan C-130 nakliye uçaklarına, CH-47 Chinook ve Bell UH-1 tipi helikopterlere evsahipliği yapıyor. Kıbrıs Rum basınına göre, bölgeye Patriot hava savunma sistemleri de getirilecek. Bunu İsrail'in Barak hava savunma sistemi takip edecek.