Hakan Fidan, Yaşar Güler ve İbrahim Kalın, ABD'nin kovulduğu uranyum ülkesine çıkarma yaptı

Hakan Fidan, Yaşar Güler ve İbrahim Kalın, ABD'nin kovulduğu uranyum ülkesine çıkarma yaptı

Topraklarından Amerikan ve Fransız sömürgecileri kovan Afrika ülkesi Nijer, kalkınma yolunda dev bir adım atarak yoluna 'Türkiye' ile devam etme kararı aldı. Hakan Fidan, Yaşar Güler, Alparslan Bayraktar, İbrahim Kalın ve Haluk Görgün, uranyum zengini Nijer'e tarihi önemde bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Dünya

17.07.2024, 18:37

Amerikan ve Fransız askerlerini topraklarından kovan Nijer, geleceğe Türkiye ile birlikte yürüyor. Sahraaltı Afrika'sında uranyum yataklarıyla ünlü ülke, Ankara'dan geniş bir heyeti ağırladı. 

Heyette Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar'ın bulunması dikkat çekti. 

Başkent Niamey'de Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine'nin katılımıyla ortak çalışma toplantısına katılan heyet savunma, güvenlik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yolunda çok önemli temaslara imza attı. 

Yerli ve millî imkanlarla üretilen bir Türk uçağını ilk satın alan ülke olan Nijer, TUSAŞ yapımı HÜRKUŞ'un yanında Baykar'dan Bayraktar TB2 SİHA da edindi. 

Özellikle Mali ve Burkina Faso sınır hattında terör örgütleriyle mücadele eden Nijer yönetimi, Fransa ile yapılan tüm madencilik anlaşmalarını iptal etti ve Fransız askerlerini ülkeden kovdu. 

2023 yılında askerî darbeyle işbaşına gelen Nijer lideri Abdurrahman Tchiani, Amerikan askerlerinin de ülkede bulunan hava üssünü boşaltmasını istedi. Coniler Afrika'daki en büyük SİHA üssünü eylül ayına dek terk edecek. 

Kırgızistan alarma geçti! Su kaynaklarını kurutan şirket hakkında soruşturma başlattı Kırgızistan alarma geçti! Su kaynaklarını kurutan şirket hakkında soruşturma başlattı Haberi Görüntüle

URANYUM ÜRETİMİNİN YÜZDE 5'İNİ KARŞILIYOR

Dünyadaki uranyum arzının yüzde 5'ini tek başına karşılayan Afrika ülkesi, 311 bin 110 metrik tonluk kanıtlanmış uranyum rezerviyle bu alanda 7. sırada bulunuyor. Afrika'nın en yüksek dereceli uranyum cevherine sahip Nijer, 2022'de 2 bin 20 metrik ton uranyum üretti.

Fransızların onlarca yıl boyunca madenlerini sömürüp karşılığında hiçbir şey vermediği 26 milyon nüfuslu Nijer, dünyanın en fakir 7. ülkesi konumunda. Burada kişi başına düşen millî gelir 600 doları geçmiyor. 

Hakan Fidan, İbrahim Kalın, Alparslan Bayraktar, Yaşar Güler ve Haluk Görgün, Nijer'e çıkarma yaptı.

1,27 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Batı Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijer topraklarının yüzde 80'ini Sahra Çölü kapsıyor. Nüfusun yüzde 99'unun Müslüman olduğu ülkede ana etnik grupları Hausa, Djerma ve Tuaregler oluşturuyor.

Batı Afrika Parasal Birliği (UEMOA) üyesi olan Nijer, para birimi olarak Batı Afrika Frangı (CFA) kullanıyor. Nijer geçtiğimiz günlerde sıradışı bir adım atarak Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) ayrılmış, Burkina Faso ve Mali ile birlikte Sahel Devletleri İttifakını (AES) kurmuştu. 

Konfederasyon yapısıyla tek güç haline dönüşmeyi hedefleyen 3 ülke, Afrika'da 72 milyon nüfuslu bir devin ayak seslerini Kara Kıta'ya duyurdu. 

Rus ve Çin savaş gemileri 'düşman' denizaltısına ateş açtı! Pasifik'te savaş oyunları! Rus ve Çin savaş gemileri 'düşman' denizaltısına ateş açtı! Pasifik'te... Haberi Görüntüle

TORYUM VE ALTIN MADENLERİ DE VAR

18 nükleer santralde 56 reaktörü çalıştırmak için yıllık ortalama 7 bin 800 metrik ton doğal uranyuma ihtiyaç duyan Fransa, eski sömürgesi Nijer'den yaklaşık 50 yıldır uranyum temin ediyor. Buna karşın Dünya Bankası verilerine göre, Nijer'de halkın ancak yüzde 19,5'i elektriğe ulaşabiliyor, bu oran kırsal kesimde yüzde 7'ye kadar geriliyor.

Yaklaşık 29 bin ton toryum rezervine de sahip Nijer'de küçük ölçekli 69 altın madeni bulunuyor. Nijer, bu madenlerden her yıl ortalama 2 ton altın çıkarıyor. Halihazırda günlük 20 bin varil ham petrol üreten Nijer, ihracat kanalları olmadığı için bu petrolü ülke içinde kullanıyor.

Yaklaşık 5 milyar dolara mal olan ve martta tamamlanan Nijer-Benin Petrol İhraç Boru Hattı (PENB) projesi sayesinde Nijer'in güneybatısından çıkarılan ham petrolün, 2 bin kilometrelik petrol boru hattıyla, komşu ülke Benin'deki Seme Limanı üzerinden ihraç edilmesi hedefleniyor.

Böylece denize kıyısı olmayan Nijer, Atlantik Okyanusu kıyısındaki Benin üzerinden petrol ihracatı gerçekleştirebilecek. Ülkenin, projenin tam olarak hayata geçirilmesiyle, 90 bin varili ihraç edilmek üzere günlük 110 bin varil ham petrol üretmesi bekleniyor.

Projede, 2026'da Nijer'in günlük 200 bin varil ham petrol üretebilmesi ise nihai hedef olarak belirlendi.

Fetih hazırlıkları! Balkan turu Yunan'ı korkuttu: Fetih hazırlıkları! Balkan turu Yunan'ı korkuttu: "Türkiye Arnavutluk'u işgal ediyor" Haberi Görüntüle

SOMALİ ANLAŞMASI MODEL TEŞKİL EDİYOR 

Maden kaynakları bakımından büyük bir zenginliğin üzerinde oturan Nijer, Türkiye'nin önayak olmasıyla hızla kalkınma potansiyeli barındırıyor.

Madenlerin çıkarılması, işlenmesi ve bunun Nijer halkıyla paylaşılması esasına dayanan pek çok anlaşmaya önümüzdeki dönemde imza atılması bekleniyor. 

Nijer'e çıkarma yapan heyete Dışişleri Bakanı Hakan Fidan liderlik etti.

Türkiye, bir başka Afrika ülkesi Somali ile geçtiğimiz aylarda önemli bir anlaşmaya imza atmıştı. Yapılan anlaşma Türk Deniz Kuvvetleri'nin Somali karasularının güvenliğini sağlamasını, bu ülke hinterlandındaki dev petrol rezervlerinin çıkarılıp işlenmesi ve satılmasını, Somali kasasına girecek paranın bir kısmıyla bu ülkenin Türk savunma sanayii ürünleriyle desteklenmesi, hatta yepyeni bir donanma kurulmasını içeriyordu. 

Somali ile imzalanmış bu anlaşma Nijer konusunda da bir model teşkil edebilir.

Hakan Fidan, Yaşar Güler, Alparslan Bayraktar, İbrahim Kalın ve Haluk Görgün'ün tarihi önemdeki ziyareti Nijer'in kaderindeki 'dönüm noktası' olarak şimdiden tarihteki yerini aldı. 

Habere Tepki Ver

27

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading