Yandex Metrica

Hamas Türkiye'nin UAD'ye müdahillik başvurusundan memnun: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kardeş Türk halkının Filistin davasına verdiği desteğin teyidi'

Hamas Türkiye'nin UAD'ye müdahillik başvurusundan memnun: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kardeş Türk halkının Filistin davasına verdiği desteğin teyidi'

Hamas, Türkiye'nin UAD'ye müdahillik başvurusunu memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin İsrail'in Gazze'deki soykırımının yargılandığı Uluslararası Adalet Divanına müdahillik başvurusunun "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kardeş Türk halkının, Filistin davasında adaletin sağlanması ve 10 aydan uzun süredir devam eden acımasız soykırım saldırılarına maruz kalan Filistin halkının haklarına verdiği desteğin bir teyidi olarak görüldüğü" kaydedildi.

Dünya

07.08.2024, 21:17

Türkiye'nin Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanına İsrail'in Gazze'de işlediği soykırım suçları nedeniyle açtığı davaya müdahil olmak için başvuru yapması Filistin direniş hareketi Hamas'ı memnun etti. Hareketten yapılan yazılı açıklamada "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kardeş Türk halkının, Filistin davasında adaletin sağlanması ve 10 aydan uzun süredir devam eden acımasız soykırım saldırılarına maruz kalan Filistin halkının haklarına verdiği desteğin bir teyidi olarak görüldüğü" belirtildi.

Açıklamada ayrıca "Başta Arap ve İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerini, UAD'da açılan davaya katılarak acil adım atmaya ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki Nazi işgaline ve İsrail'in bölgenin barışı için oluşturduğu tehdide son vermek için birleşik bir cephe oluşturmak için çalışmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Türkiye, yaptığı başvuruyla Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya’nın ardından UAD'deki Güney Afrika-İsrail arasındaki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan yedinci ülke oldu.

Sudan'da kanlı saldırı: Pazar yerine bomba yağdı! 21 ölü 70'ten fazla yaralı Sudan'da kanlı saldırı: Pazar yerine bomba yağdı! 21 ölü 70'ten... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN BAŞVURUSU

Türkiye, bugün TBMM'den bir heyetle Lahey'e giderek müdahillik başvurusunda bulundu. Heyette yer alan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, "Türkiye'nin müdahilliği, Gazze'de yaşananların 'soykırım' olarak tespit edilmesi yolunda güçlü bir adımdır." dedi. Yüksel, Türkiye'nin müdahillik başvurusunun bölgeden yapılan ilk kapsamlı başvuru olduğunu da hatırlatarak "Türkiye'nin kapsamlı ve iyi savunulmuş başvurusu yüksek düzeyde bir hukuk bilimi ve adalete adanmışlığı göstermektedir. Bu öncü çaba, diğer bölge ülkelerine uluslararası hukuk savunuculuğuna daha aktif bir şekilde katılmaları için ilham verebilir ve küresel yargı konularında daha fazla bölgesel temsil ve etkiyi teşvik edebilir." dedi. Bu başvurunun bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Yüksel, "Türkiye, ayrıntılı, kapsamlı ve güçlü bir şekilde tartışılan bir yasal çerçeve sunarak, uluslararası yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinin ve ciddi insani krizlerin ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bu müdahale, diğer ülkelerin uluslararası hukuk süreçlerine katılımı için yeni bir standart oluşturmaktadır ve UAD'nin müzakerelerini ve gelecekteki uluslararası hukuk emsallerini önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir." dedi. Dosyada Anadolu Ajansı'nın bölgedeki insani dramı anlatan fotoğrafları da yer aldı. AA, bu fotoğrafları Kanıt kitabıyla tüm dünyaya göstermişti.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading