Sitede Ara

Hamas’tan ateşkes için yeni adım: İlk aşamada 6 hafta detayına dikkat

Hamas’tan ateşkes için yeni adım: İlk aşamada 6 hafta detayına dikkat

Dünyanın gözü önünde eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken ateşkes umudu doğdu. İsrail-Hamas arasında ateşkes görüşmelerinde Mossad şefi David Barnea’nın Katar ziyareti olumlu adımlarla sonuçlandı. Hamas, herhangi bir anlaşma imzalanması için kalıcı bir ateşkes taahhüt edilmesini öngören talebinden vazgeçtiğini ve altı haftalık ilk aşama boyunca müzakerelerin bu yönde ilerlemesine izin vereceğini açıkladı.

Dünya

06.07.2024, 13:49

ABD başta olmak üzere birçok ülkenin desteğini arkasına alarak dünyada eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları acımasızca devam ediyor.

Hedef gözetmeksizin her yeri bombalayan çocuk, kadın, yaşlı demeden herkesi öldüren İsrail güçleri, şu ana kadar 38 bine yakın masum Filistinliyi katletti. 9 aydan bu yana Gazze'yi bombalayan İsrail ordusu, 89 binden fazla kişiyi de yaraladı.

Soykırım ortağı Biden'dan İsrail'e İran uyarısı! 'Yerinizde olsam yapmazdım' Soykırım ortağı Biden'dan İsrail'e İran uyarısı! 'Yerinizde olsam yapmazdım' Haberi Görüntüle

MOSSAD DEVREDE

Yerinden edilmiş 1,5 milyon insanın yaşadığı Refah kentine geniş kapsamlı operasyon hazırlığı içerisinde olan İsrail, dünya kamuoyunun ateşkes çağırlarına kulağını tıkarken bebek katili Netanyahu'nun acımasız ve zorba ordusu katliam yapmaya devam ederken Hamas ve İsrail arasında müzakereler başlayacak.

Netanyahu, gelecek hafta İsrail ile Hamas arasındaki müzakereleri görüşmek üzere İsrailli heyetin yeniden Doha'ya gitmesine karar verdi. Karar, Mossad Direktörü Barnea ile Katar Başbakanı Al Sani arasında bugün yapılan görüşmenin ardından alındı. İsrail basını, taraflar arasındaki anlaşmanın birkaç hafta sürebileceğini yazdı.

İngiliz bakandan savaş çıkaracak sözler: Siz bir 'mafya devletinin' patronusunuz: Halkınızı köle olarak kullanıyorsunuz İngiliz bakandan savaş çıkaracak sözler: Siz bir 'mafya devletinin' patronusunuz:... Haberi Görüntüle

6 HAFTALIK AŞAMA DETAYI

Hamas, herhangi bir anlaşma imzalanması için kalıcı bir ateşkes taahhüt edilmesini öngören talebinden vazgeçtiğini ve altı haftalık ilk aşama boyunca müzakerelerin bu yönde ilerlemesine izin vereceğini açıkladı.

Uluslararası arabuluculukla yürütülen barış çabalarına yakın bir Filistinli kaynak, ateşkes önerisinin İsrail tarafından kabul edilmesi halinde bir çerçeve anlaşmasına yol açabileceğini belirtmişti. Filistinli kaynak, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de dokuz aydır süren savaşı sona erdireceğini söylemişti.

Adının açıklanmaması koşuluyla İsrail medyasına konuşan bir kaynak, ''Artık bir anlaşmaya varılması için gerçek bir şans. Umarım en kısa zamanda gerekli anlaşmalar yapılır.'' dedi.

KIZILELMA dünyayı böyle salladı: Türkiye yeni bir sayfa açtı KIZILELMA dünyayı böyle salladı: Türkiye yeni bir sayfa açtı Haberi Görüntüle

"GEÇİCİ ATEŞKES, İNSANİ YARDIM, GERİ ÇEKİLME"

Hamas'tan üst düzey bir kaynak, ''Anlaşmanın ikinci aşamasının uygulanması için dolaylı görüşmelerin devam etmesi gerek. Bu süreçte arabulucuların geçici bir ateşkes, yardım ulaştırma ve İsrail askerlerinin geri çekilmesini garanti etmeli.'' ifadelerini kullandı.

9 aydır abluka altında olan ve yoğun bombardımana maruz kalan Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlama çabaları son birkaç gündür Washington, İsrail ve Hamas liderliğinin bulunduğu Doha'dan arabuluculuk çabalarına liderlik eden Katar arasındaki aktif diplomasi ile iyice yoğunlaştı.

İşgalci İsrail'e sınırda ağır darbe! Birlik komutanı dahil çok sayıda asker öldü İşgalci İsrail'e sınırda ağır darbe! Birlik komutanı dahil çok sayıda... Haberi Görüntüle

ABD'DEN ATEŞKES BASKISI

Bölgedeki bir kaynak ise ABD yönetiminin kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden önce bir anlaşma sağlamak için yoğun çaba sarf ettiğini açıkladı.

Netanyahu ise cuma günü yaptığı açıklamada İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın başkanının Hamas'la yaptığı ilk görüşmeden döndüğünü, arabulucuların Katar'da olduğunu ve müzakerelerin önümüzdeki hafta devam edeceğini söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading