Hayalet gemi! 1942'de ortadan yok olmuştu: 82 yıl sonra tekrar hortladı

Hayalet gemi! 1942'de ortadan yok olmuştu: 82 yıl sonra tekrar hortladı

"Pasifik'in Hayalet Gemisi" olarak bilinen ABD Donanması destroyerinin enkazı , su altı araştırmacıları tarafından Kaliforniya açıklarında bulundu. 

Dünya

04.10.2024, 16:20

Aramaya katılan Air Sea Heritage Foundation ve Search Inc.'in Salı günü yayınlanan açıklamasına göre USS Stewart, Mayıs 1946'daki ABD Donanması tatbikatı sırasında kasıtlı olarak batırıldı ve son dinlenme yeri artık belirlendi.

Robotik deniz araştırma şirketi Ocean Infinity tarafından geliştirilen üç otonom su altı aracı (AUV), 1 Ağustos'ta başlayan 24 saatlik bir süre boyunca sonar ve çok ışınlı sirenle Kuzey Kaliforniya açıklarındaki Cordell Bank Ulusal Deniz Koruma Alanı'ndaki okyanus tabanını taradı. Veriler Stewart'ın okyanus yüzeyinin 1.036 metre altında olduğunu ortaya çıkardı.

İran'ın misillemesi sert oldu! Tel Aviv'in kuzeyinde 100'e yakın ev hasar aldı... İran'ın misillemesi sert oldu! Tel Aviv'in kuzeyinde 100'e yakın ev... Haberi Görüntüle

82 YIL SONRA ENKAZI BULUNDU

"Ön sonar taramaları, Stewart'ın büyük ölçüde sağlam olduğunu ve pürüzsüz ve heybetli kalan gövdesinin dipte neredeyse dik durduğunu ortaya çıkardı" denilen açıklamanın devamında;

"Bu düzeyde bir koruma, bu yaştaki bir gemi için olağanüstü bir durum ve onu potansiyel olarak ABD Donanması'nın var olduğu bilinen dört istifleyici destroyerinin en iyi korunmuş örneklerinden biri haline getiriyor." ifadeleri kullanıldı.

Ekip ayrıca başka bir sonar araştırması daha gerçekleştirdi ve görsel inceleme yapmak üzere kamerayla donatılmış uzaktan kumandalı bir aracı aşağıya gönderdi.

Saflar belirleniyor! 3. Dünya Savaşı için geri sayıma başlandı: Hangi devletler Türkiye'nin yanında olacak? Saflar belirleniyor! 3. Dünya Savaşı için geri sayıma başlandı: Hangi... Haberi Görüntüle

USS STEWART'IN ÇALKANTILI BİR HAYATI VARDI

1920'de görevlendirilen USS Stewart'ın "çalkantılı" bir hayatı vardı. Açıklamaya göre gemi, 1942'de Japon kuvvetlerine karşı yapılan bir savaşta hasar gördü ve düşman tarafından ele geçirildi; bu da onu Japon İmparatorluk Donanması'nın 102 numaralı devriye botu haline getirdi.

Açıklamada, "Kısa süre sonra, uzun menzilli Müttefik pilotlar, düşman hatlarının derinliklerinde görev yapan eski bir Amerikan destroyerinin tuhaf görüntüsünü bildirmeye başladı" denildi.

"Pasifik'teki hayalet geminin gizemi, savaşın sonunda Stewart Japonya'nın Kure kentinde yüzer halde bulunana kadar çözülmedi" denilen açıklamanın devamında, "Daha sonra bir deniz tatbikatı sırasında hedef gemi olarak kullanılmadan önce San Francisco'ya geri götürüldü ve iki saatten fazla ateş açıldıktan sonra burada battı." ifadeleri dikkat çekti.

"Sonraki yıllarda Stewart'ın hikayesi tarihçilerin, arkeologların ve deniz tutkunlarının ilgisini çekti ve enkazının keşfi, keşif açısından en önemli ulusal öncelik haline geldi" denilen açıklama; "Buluna kadar 78 yıldan fazla bir süre geçmesi gerekecekti." denildi.

Donanma Tarihi ve Miras Komutanlığı direktörü ve ABD Donanması küratörü emekli ABD Donanması Amiral Samuel J. Cox, gemiyi bulan ekibe övgüde bulundu.

İster savaşta kaybedilsin, ister hedef olarak batırılsın, bir savaş gemisi sonsuza kadar egemen mülk olarak kalır denilen açıklamada, "Bu enkazların yerini ve durumunu bilmemiz önemlidir, böylece ABD Batık Askeri Gemiler Yasası uyarınca izinsiz müdahalelerden korunabilirler." ifadeleri kullanıldı.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading