Yandex Metrica

Hayalet gemiler şüpheli rotada: Casus deniz canavarları gözünü Batı'ya dikti: Atılan her adımı rapor ediyorlar

Hayalet gemiler şüpheli rotada: Casus deniz canavarları gözünü Batı'ya dikti: Atılan her adımı rapor ediyorlar

Avrupa'da Rus korkusu iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Son aktarılan rapora göre, casus filo Baltık ve Kuzey denizlerindeki rüzgar santrallerini, veri kablolarını ve boru hatlarını sistematik olarak gözetliyor.

Dünya

25.09.2024, 14:44

Uluslararası bir araştırma projesi, Rusya'nın Baltık ve Kuzey Denizlerindeki kritik altyapıları sistematik olarak gözetlediğini ortaya çıkardı. Almanya'da NDR, WDR ve "Süddeutsche Zeitung" (SZ) araştırmaya katıldı. Araştırmacı gazeteciler, 72 Rus araştırma gemisinin 400'den fazla gezisini değerlendirdi ve endişe verici ayrıntıları derledi.

Raporlara göre Rus gemileri, takip sistemleri kapalıyken en az 60 kez sefer yaptı ve kritik altyapı yakınında yavaş manevralar gerçekleştirdi. Hedefler arasında NATO dalış alanları, gaz boru hatları, veri kabloları ve rüzgar santralleri yer alıyordu. Federal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Bruno Kahl, NDR , WDR ve "SZ" ile yaptığı röportajda "Tehlikenin çok somut olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Lübnan'a ikinci siber saldırıda dikkat çeken detay! ABD uçağı yine bölgedeydi Lübnan'a ikinci siber saldırıda dikkat çeken detay! ABD uçağı yine... Haberi Görüntüle

CASUS GEMİ RUGEN AÇIKLARINDA

Ekim 2023 civarında federal polis, Rügen açıklarındaki "Arcadis Ost 1" rüzgar santralinde Rus araştırma gemisi "Evgeny Gorigledzhan" ile karşılaştı. Araştırmaya göre geminin transponderleri kapatılmıştı, bu da geminin radarlarda görünmediği anlamına geliyordu. Federal polisin daha sonra geminin kaptanından bölgeyi terk etmesini istediği söyleniyor.

Gemi daha sonra geri döndü ancak Danimarka dış ekonomik bölgesinde (MEB) bulunan NATO denizaltı dalış alanına girdi. Rapora göre saatlerce çarpıcı zikzak desenler çizerek sürdü. Güvenlik çevrelerinden alınan bilgiye göre operasyonun amacı denizaltılarla ilgili akustik bilgi toplamak olabilir.

"Evgeny Gorigledzhan", Rus Silahlı Kuvvetlerinin gizli derin deniz araştırma programının (GUGI) bir parçasıdır. Resmi bilgilere göre gemiler yalnızca “hidrografik araştırma” yapıyor. Rus donanma gemilerinin Danimarka'dan geçiş yapma hakkı var, ancak daha uzun duraklamalar yapmaları alışılmadık bir durum. Danimarka basınında çıkan haberlere göre gemide silahlı askerler de bulunuyordu.

Danimarka araştırma platformu "Danwatch" tarafından hazırlanan bir raporda, Danimarkalı askeri analist Jens Wenzel Kristoffersen, modern bir Rus casus gemisinin Danimarka sularında rahatsız edilmeden seyredebilmesine hayret etti. Röportajda yer alan uzman, "Bir komuta merkezinde oturan ve gemi trafiğini takip eden herkesin buna şaşırması gerekir. Bu sivil bir feribot değil, bu özel bir birlik! Bunun en yüksek alarm zillerini anında çalması gerekirdi" dedi.

Çin'den ateşlenen süpersonik füze bir gemiyi batırdı: 30 saniyede sulara gömüldü! Çin'den ateşlenen süpersonik füze bir gemiyi batırdı: 30 saniyede sulara... Haberi Görüntüle

HİBRİT BİR SAVAŞIN PARÇASI OLABİLİR

Sözlerine devam eden uzman "Burada olup bitenlere daha fazla dikkat etmememiz çok ama çok tuhaf görünüyor. AIS verilerine göre küçük bir Alman sahil güvenlik gemisinin gelmesi sekiz saat kadar sürecek gibi görünüyor. Sekiz saatin ortasında. Geceleri bu gemi ileri geri gidip bir şeyler yaparken, bunların sıradan insanlar olmadığını da unutmamalısınız." ifadelerini kullandı.

NDR, WDR ve "SZ" tarafından yapılan araştırmaya göre, Danimarka, Estonya, Norveç , İngiltere, Hollanda ve Finlandiya kıyılarında başka şüpheli Rus gezileri de gerçekleşti. Çoğu durumda, Rus gemileri etkilenen ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerinde (MEB) bulunuyordu. Ancak bazen casusluk faaliyetlerinin açıkça yasaklandığı ilgili devletlerin karasularını da işgal ettiler.

Araştırma ekibiyle konuşan böyle bir geminin eski bir denizcisine göre, savaş durumunda hedefli bir şekilde yok edilebilmesi için altyapının hassas bir şekilde ölçülmesi gerekiyor. İddia edilen casusluk gezilerinin Moskova'nın Batı'ya karşı hibrit savaşının bir parçası olması muhtemel. Rusya, son yıllarda mini denizaltılar, dalgıçlar ve su altı insansız hava araçları da dahil olmak üzere okyanus savaşı yeteneklerini genişletti. Rus yetkililer ve NATO, araştırmacıların sorularını yanıtsız bıraktı.

Mevcut hukuki durum, komşu devletlerin Rusya'nın iddia edilen casusluk faaliyetlerine karşı somut adımlar atmasını zorlaştırıyor. Şu ana kadar etkilenen ülkeler, varlık gezileri ve şüpheli Rus gemilerine eşlik etmek için yalnızca kendi gemilerini kullanma seçeneğine sahipti. Federal hükümetin CDU milletvekili Roderich Kiesewetter'in bir sorusuna verdiği yanıta göre, 2023'ün başından bu yana federal polis 102 vakada Rus gemilerine eşlik etti. Su altında daha fazla sensör, gelecekte şüpheli hareketlerin daha iyi izlenmesine yardımcı olabilir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading