Hayalet uçakların bulunduğu üsse baskın! Gizemli İHA'lar yasak bölgeye girdi

Hayalet uçakların bulunduğu üsse baskın! Gizemli İHA'lar yasak bölgeye girdi

Gizemli insansız hava aracı filosu ABD'nin yasaklı hava sahasına girerek, Kaan'a rakip olarak gösterilen F-22 Raptors hayalet savaş uçaklarının bulunduğu askeri üssü yaklaşık 17 gün boyunca işgal etti.

Dünya

15.10.2024, 19:13

Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD askeri personeli, Aralık 2023'te birkaç gece, kimliği belirsiz insansız hava araçlarından oluşan bir filonun, Virginia kıyısındaki Langley Hava Kuvvetleri Üssü'nde kısıtlı hava sahasını ihlal ettiğini bildirdi.

Üsten bir yetkilinin, ABD Hava Kuvvetleri Generali Mark Kelly'ye, insansız hava araçlarının her gün gün batımından yaklaşık 45 dakika ila bir saat sonra gelmeye başlayacağını açıkladı.

Kelly, gözlemlediği ilk insansız hava aracının yaklaşık 20 fit uzunluğunda olduğunu, saatte 100 milden fazla uçtuğunu ve havada 3.000 ila 4.000 fit arasında seyrettiğini açıkladı. Bunu, Chesapeake Körfezi'nin üzerinden, Virginia, Norfolk'a doğru ve dünyanın en büyük deniz limanı ve ABD Donanması'nın SEAL Team Six'inin evi olan Naval Station Norfolk'un manzarasının olduğu bir alandan geçen bir düzine veya daha fazla insansız hava aracı izledi.

Langley Hava Kuvvetleri Üssü, ABD Ordusu'nun Fort Eustis tesisini de içeren Joint Base Langley-Eustis'in resmi bir parçası olarak bilinir. Langley Hava Üssü, F-22 Raptor'ları barındırır ve bu nedenle Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD) ve Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Komutanlığı (NORTHCOM) için çok önemli kabul edilir.

Gazze'nin sembol ismi Rim'in dedesinden Türkiye'ye mesaj: Onurlu insanlarsınız! Gazze'nin sembol ismi Rim'in dedesinden Türkiye'ye mesaj: Onurlu insanlarsınız! Haberi Görüntüle

ABD ÜSLERİ DRONLARA KARŞI SAVUNMASIZ

Nitekim Şubat 2023'te Çin'e ait olduğu iddia edilen bir casus balonunu düşüren F-22 Raptor, Virginia'daki Langley Hava Kuvvetleri Üssü'nde konuşlu 1. Avcı Filosu'na aitti.

WSJ haberinde, yetkililerin hava üssüne inen drone filosunun Çin veya Rusya gibi rakip güçler tarafından mı yoksa drone meraklıları tarafından mı kontrol edildiğini belirleyemediği belirtildi.

Ayrıca, federal yasa, acil bir tehdit oluşturmadığı sürece, ordunun ABD askeri tesislerinin yakınlarındaki insansız hava araçlarını düşürmesine izin vermiyor.

WSJ raporunda, Başkan Biden'ın durumdan haberdar olduğu ve bunun sonucunda Aralık 2023'te Beyaz Saray'da iki hafta süren müzakerelerin yapıldığı belirtildi. Toplantıya FBI, Pentagon'un Tanımlanamayan Uçan Cisim (UFO) ofisi, Savunma Bakanlığı ve diğer dış uzmanlar da katıldı.

Aralık ayında gerçekleşen bu drone saldırıları, NORAD şefi General Gregory Guillot'un Senato Silahlı Hizmetler Komitesi önündeki ifadesine dayanarak Mart 2024'te ABD medyası tarafından bildirildi. Yayın, olayın ciddiyetinin ABD'yi NASA'nın WB-57F yüksekten uçan araştırma uçakları gibi gelişmiş varlıkları tesise getirmeye zorladığını belirtti.

Langley Hava Kuvvetleri Üssü sözcüsü o zamanlar War Zone'a, "Tesis, ilk olarak 6 Aralık 2023 akşamı İHA faaliyetlerini gözlemledi ve Aralık ayı boyunca birden fazla saldırı yaşadı. İHA sayısı dalgalandı ve boyut/konfigürasyon açısından çeşitlilik gösterdi" demişti.

Asla unutmayacağız! Fransa'dan dikkat çeken Türkiye yorumu: Hiçbir ülke bunu yapmazdı Asla unutmayacağız! Fransa'dan dikkat çeken Türkiye yorumu: Hiçbir ülke bunu... Haberi Görüntüle

F-22'YE ANTI-DRON KORUMASI

Son raporlar, ABD hava üslerinin dronelara karşı savunmasızlığını ortaya koydu. ABD'de drone ihlallerinin endişe verici birkaç örneği yaşandı. Drone filosunun Langley hava üssü üzerinde belirmesinden iki ay önce, beş drone gizemli bir şekilde Las Vegas'ın dışındaki Enerji Bakanlığı'nın Nevada Nükleer Güvenlik Sahası üzerindeki kısıtlı hava sahasını ihlal etmişti.

Birçok durumda, sivil dronların büyük askeri tesislerin üzerinde uçtuğu bildirildi. Örneğin, yetkisiz bir dron bu yılın başlarında ABD uçak gemisi USS Ronald Reagan'ın konuşlandırıldığı Japonya'nın Yokosuka Deniz Üssü üzerinde uçtu. Dronun Japonya'nın Izumo uçak gemisinin görüntülerini kaydettiği  ve USS Ronald Reagan'ın birden fazla fotoğrafını çektiği iddia edildi. Görseller Çin sosyal medyasında yayınlandı.

Ancak 2023'teki saldırılar ABD'de bu türde ilk olay olabilir ve Pentagon, insansız hava araçlarının patlayıcılar ve zehirli maddeler taşıyabilen ve gelişmiş ekipmanları gözetleyebilen tehlikeli bir savaş silahı haline geldiğinin farkında.

Mayıs 2024'te kıdemli bir savunma yetkilisi, Aralık 2023 olayı sırasında herhangi bir askeri tesis üzerinde drone gözlemlenmediğini bildirdi. Ancak, her hafta iki ila üç drone askeri tesislerin yakınında uçtu.

ABD Hava Kuvvetleri'nin Virginia eyaletindeki Langley Hava Kuvvetleri Üssü yetkilileri, F-22 Raptor hayalet savaş uçaklarını korumak için anti-drone ağları yerleştirmeyi düşünüyor.

Langley'deki 633. Sözleşmeli Filo, 4 Ekim'de üste bulunan 42 adet açık uçlu güneşlik tipi sığınağın etrafına kurulabilecek olası drone karşıtı ağlarla ilgili bilgi talep eden bir bildiri yayınladı .

633, "Doğu Rampası Metal Güneşliklerinin İnsansız Hava Hizmetleri (UAS) Ağları için kişisel olmayan hizmetler elde etmek üzere satın alma stratejisini belirleme sürecindedir" ifadeleri sözleşme bildirisinde yer aldı.

"Ağın amacı, UAS'nin yakın havacılarının ve uçaklarının izinsiz girişini caydırmak ve nihayetinde engellemektir" denilen açıklamada, "Metal güneşlik (Alpha 1 bölmesi) üzerindeki bu ilk güneşlik ağı kurulumu, kalan güneşlikler için bir kavram kanıtı görevi görecektir." ifadeleri kullanıldı.

Bildiride ayrıca ağın, DJI Matrice 300 RTK gibi bir Grup 1/“Küçük” İnsansız Hava Sistemini (UAS) bağlı kaldığı sürece devre dışı bırakabilmesi gerektiği belirtildi. ABD ordusu, Grup 1 dronlarını yirmi pound azami ağırlığa, bin fit azami irtifaya ve yüz knot azami hıza sahip olanlar olarak sınıflandırıyor.

Ağ, 400°F'ye kadar hasarsız sıcaklıklara dayanabilen UV ışınlarına dayanıklı, neme dayanıklı bir malzemeden oluşacaktır. Ayrıca 200 lbs. veya daha fazla çekme dayanımına sahip olacaktır denilen bildiride, "Polyester veya naylon tercih edilen malzemelerdir, ancak yeterli özelliklere sahip herhangi bir malzeme kabul edilebilir. Ağ kareleri 3 inçten daha büyük olmayacaktır." denildi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading