Hizbullah savaşmadan kaçıyor: Suriye'nin nüfus yapısı bir kez daha değişiyor

Hizbullah savaşmadan kaçıyor: Suriye'nin nüfus yapısı bir kez daha değişiyor

İran, Lübnan'da Hizbullah'ın tepelenmesine seyirci kalırken Şii militanların aileleriyle birlikte Suriye'ye kaçması dikkat çekiyor. İç savaş sırasında Sünnilere yönelik etnik temizlikte başrolü oynayan Hizbullah, şimdi Lübnan'ı boşaltıp kalıcı olarak Suriye'ye yerleşiyor. 

Dünya

28.09.2024, 13:30

İsrail bombardımanı sonrası Lübnan'dan kaçan Hizbullah üyeleri ve sivillerden oluşan on binlerce kişi Suriye'ye göç ediyor. 

Lübnan'dan kaçanlar, Beşşar Esed rejiminin bombalayarak boşalttığı Humus, Halep, Şam ve Hama'ya yerleşiyor. 

Hizbullah güçleri, Esed rejimine karşı Suriye muhalefetinin en güçlü pozisyonda olduğu 2012 yılında savaşa müdahil olmuş ve binlerce militanı Esed saflarında savaşmak üzere Şam'a yollamıştı. 

Şii milisler Suriye'de yaşayan Sünnilere yönelik etnik temizlik ve mezhep temelli soykırımda başrolü oynadı. 2012 ve sonrasındaki dönemde Hizbullah, Suriye'nin Halep, Humus, Dera ve Şam kentlerinde sayısız cinayete imza attı. 

2016 yılı sonlarında Suriye'nin Halep kenti Şii milislerin kontrolü altında böyle boşaltıldı.

Rusya ve İran desteğiyle gerçekleşen toplu sürgünlerin karadaki bekçi köpeği rolünü oynayan Hizbullah militanları, 2016 Ekim-Kasım döneminde de Halep'in Sünnilerden temizlenmesinde önemli görevler üstlendi. 

27 Eylül 2024 akşamı Beyrut'a yönelik bombardımanda can veren Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Türkiye'nin Suriye iç savaşına aktif müdahale etmesi taleplerinin yükseldiği 2016 Şubat ayında Ankara'ya şu tehdidi savurmuştu: 

"Türk ordusu eğer Suriye'ye gelirse bunun bedelini öder."

İsrail güçlerine karşı acziyetiyle dikkat çeken Nasrallah, konu Türkiye olunca mangalda kül bırakmıyordu.

Nasrallah'a bağlı Şii Arap militanlar, 2020 Şubat'ında 34 Mehmetçiğin Rus uçaklarının bombardımanıyla şehit düşmesi sonrası başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı sırasında Türk ordusuna yönelik çok sayıda saldırıda bulundu. Ancak Hizbullah o yılın şubat-mart döneminde İdlib ve çevresinde binlerce kayıp verdi. 

Son dakika: Pakistan’da Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı: Yaralılar var Son dakika: Pakistan’da Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya... Haberi Görüntüle

HAMANEY-ABD-İSRAİL ANLAŞMASI MI?

7 Ekim 2023 sonrası Gazze'de Hamas'a etkili bir destek veremeyen, İsrail ordusuna karşı kuzey cephesini açmaktan kaçınan Hizbullah, Gazze'deki soykırımın ardından siyonist bombalarını kendi üzerinde gördü. 

Hasan Nasrallah ve ekibinin de öldürüldüğü 27 Eylül 2024 saldırılarını İran yönetimi katı bir sessizlikle karşıladı. Tahran'ın bu tavrı, Ali Hamaney rejiminin ABD ve İsrail'le yeni bir anlaşma yapmış olabileceği şüphesi doğurdu. 

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'ın orta yerinde şehit edilmesine göz yuman rejim, kendisine bağlı en etkili 'proxy' örgüt olan Hizbullah'ın vurulmasına da ses çıkarmadı. 

Bu esnada Hizbullah üyelerinin İsrail'e karşı hiç direnmeden, aileleriyle birlikte Suriye'ye göç etmeye başlaması dikkat çekti.

Hamas yaklaşık bir yıldır İsrailli rehineleri vermezken, Hizbullah birkaç gün içinde neredeyse örgütün anahtarlarını teslim etme noktasına geldi. 

İsrail askerlerinin vahşeti ABD'yi bile rahatsız etti! Soykırım ortağı izahat istedi İsrail askerlerinin vahşeti ABD'yi bile rahatsız etti! Soykırım ortağı izahat... Haberi Görüntüle

TEHCİR EDİLENLERİN EVLERİNE KONUYORLAR 

Suriye'deki iç savaş ve etnik temizlik sırasında Sünni nüfustan arındırılan rejim bölgelerine şimdi Şii Hizbullah yerleşiyor. 

Yerel kaynaklar Lübnan'dan kaçan çok sayıda kişinin Şam, Halep, Humus ve Hama'nın köylerine yerleştiğini bildiriyor. Şii nüfus, Lübnan ile Suriye arasındaki ed-Debbusiye, Telkelah, el-Masnaa ve Cusiyye sınır kapılarından geçerek bir zamanlar Sünnilerin yaşadığı fakat şimdi boş olan bölgelere yerleştiriliyor. 

Son bir haftada bu şekilde göç eden aile sayısı 5 bini geçti.

Hizbullah üyeleri aileleriyle birlikte Suriye'ye yerleşiyor.

Sınır kapısında Anadolu Ajansı'na konuşan Lübnanlı Hüseyin Ali, "Ne Lübnan'ın güneyinde ne Dahiye bölgesinde ne de Şiilerin olduğu bölgelerde oturulur artık! Şiiler olarak sürekli saldırıya maruz kalıyoruz. Şam'a gidiyoruz çünkü orası bizim için daha güvenli. Biz Beşşar Esed'i çok seviyoruz" diyor. 

Suriye'ye geçmeye çalışan bir diğer Lübnanlı Muhammet Ferruh ise "Lübnan'ın güneyindeki Hıdır köyü sakinleri olarak yoğun saldırılara maruz kaldık. Bazılarımız Şam'a gitti bazılarımız da Lübnan'da güvenli bölgelere yerleşti" açıklaması yaptı.

Husilerin Tel Aviv'i füzeyle vurması Netanyahu'yu çıldırttı: Tehditler savurdu Husilerin Tel Aviv'i füzeyle vurması Netanyahu'yu çıldırttı: Tehditler savurdu Haberi Görüntüle

Şİİ NÜFUSUN GİTTİĞİ YERLER BELLİ OLDU

Aileler, Şam'da Seyyide Zeynep, Hüseyniyye, Huceyra, Eski Zehra, Kazaz, Zeynelabidin ve Cura Mahallelerine, Humus ilinde ise Kusayr, Telkelah, İran Vadisi, Es Sebil ve Abbasiye bölgelerine yerleştiriliyor.

Hama ilinde ise Tavafra, Başura, Ebu Fida, Sindyane, Um Emed, Um Buyur ve Ebu Hakfe gibi bölgelerde barınıyorlar.

Özellikle Humus ili ve Şam'ın güney kesimi, Suriye iç savaşının başlamasıyla Esed rejimi safında çatışan Hizbullah'ın saldırılar düzenleyerek boşalttığı yerler olarak biliniyor.

Lübnanlı Şiilerin yeni istikameti Suriye toprakları oldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading