Hizbullah yenileniyor! Komuta kademesini kaybeden hareket, yeni yapısıyla uzun bir yıpratma savaşına hazırlanıyor

Hizbullah yenileniyor! Komuta kademesini kaybeden hareket, yeni yapısıyla uzun bir yıpratma savaşına hazırlanıyor

Hizbullah, İsrail'in ağır darbelerinin ardından kritik kara savaşı için yeni komutanlık kurdu. İsrail'in Hizbullah'ın, komuta kademesini ortadan kaldırmasının ardından, roket ateşini ve karadaki çatışmayı yönlendiren yeni bir askeri komuta ile Lübnan'ın güneyinde uzun bir yıpratma savaşına hazırlandığı belirtiliyor.

Dünya

12.10.2024, 01:00

Hizbullah, İsrail'in üç haftadır süren öldürücü saldırılarıyla hem çok sayıda mensubunu hem de lideri Hasan Nasrallah'ı kaybetti. Operasyonlar hakkında yorum yapan uzmanlar, İsrail'in Hizbullah'a ait cephaneliklere zarar verse de hareketin hala kullanmadığı füzeler de dahil olmak üzere hatırı sayılır bir silah stokuna sahip olduğunu söylüyor.

İsrail, Beyrut'ta bir binanın altındaki derin sığınağı bulup bombaladığında Hasan Nasrallah, diğer Hizbullah liderleriyle beraber ölmüştü.

Haniye suikastına neden karşılık vermedi? İran'dan ABD ve Avrupa'ya suçlama Haniye suikastına neden karşılık vermedi? İran'dan ABD ve Avrupa'ya suçlama Haberi Görüntüle

YENİ KOMUTA MERKEZİ KURULDU

Öte yandan bu ve benzeri saldırılar sonrası yeni komuta merkezi kurulduğu ve İsrail'in sonraki saldırılarına rağmen çalışmaya devam ettiği bildiriliyor. Bu da güneydeki Hizbullah mensuplarının roket atabileceği ve merkezi olarak verilen emirlere göre savaşabileceği anlamına geliyor. Hizbullah'a yakın üst düzey bir yetkili olan bir kaynak, hareketin artık bir yıpratma savaşı yürüttüğünü söyledi.

Japonlar, aslında Türk mü? Japonların tarihi yeniden yazılıyor: Bilim insanlarından şaşırtan sonuç Japonlar, aslında Türk mü? Japonların tarihi yeniden yazılıyor: Bilim insanlarından... Haberi Görüntüle

"HİZBULLAH HAFİFE ALINMAMALI"

İsrailli düşünce kuruluşu Alma'dan analist Avraham Levine ise Hizbullah'ın hiçbir zaman hafife alınmaması gerektiğini belirtti. Levine, Hizbullah'ın iyi hazırlanmış bir biçimde İsrail birliklerini beklediğini ve kolay bir hedef olmadığının varsayılması gerektiğini söyledi.

Levine Hizbullah'ın emir komuta zincirinin hasar görmüş olması, İsrail topluluklarını vurma veya İsrail kuvvetlerine vurmaya çalışma yeteneğini ortadan kaldırmayacağını savundu.

Reuters'e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Hizbullah saha komutanlarından biri, savaşçıların "cephenin yeteneklerine göre" emirleri yerine getirme esnekliğine sahip olduğunu belirterek, yeni komutanlığı sahayla doğrudan temas halinde olan "dar bir daire" olarak tanımladı.  Yeni komutanlığın tamamen gizlilik içinde çalıştığını söyleyen saha komutanı daha fazla ayrıntı vermedi. 

Hizbullah'ın operasyonları hakkında bilgi sahibi olan başka bir kaynak ise grubun özel, sabit hatlı telefon ağının mevcut iletişim için gerekli olduğunu söyledi. Kaynak, ağın eylül ayında grubun iletişimine yönelik saldırılardan sağ kurtulduğunu söyledi.

Papa'dan İsrail'in Lübnan'ı bombalamasına tepki! 'Ahlaka aykırı bir eylem' Papa'dan İsrail'in Lübnan'ı bombalamasına tepki! 'Ahlaka aykırı bir eylem' Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN LÜBNAN'A SALDIRILARI

Hizbullah'la İsrail, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu sonrası; 8 Ekim 2023'ten bu yana çatışıyor. israil ordusu, Hizbullah mensuplarına operasyon bahanesiyle 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentleriyle beraber Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda toplamda 2 bin 169 kişi hayatını kaybetti. Öldürülenlerin 104'ünü çocuklar 194'ünü ise kadınlar oluşturuyor.

Bu arada İsrail, Hizbullah liderlerini hedef almaya da devam etti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül'de İsrail ordusu tarafından Beyrut'a düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetti. Hizbullah, bu saldırılara roketlerle karşılık veriyor ancak şimdiye kaar büyük bir hasar bilgisi geçilmedi. Lübnan'da İsrail bombardımanından ötürü yüz binlerce kişi yerinden oldu. Ülke içindeki göçler devam ederken Suriye'ye on binlerce kişinin geçtiği belirtiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading