İdlib'de şehit düşen 36 Mehmetçiği unutmadık: Rus devletinin planlı ve organize saldırısı

İdlib'de şehit düşen 36 Mehmetçiği unutmadık: Rus devletinin planlı ve organize saldırısı

Türk milleti 27 Şubat 2020'de İdlib'de şehit edilmiş 36 Mehmetçiği anıyor. Suriye'de milyonlarca sivili katliamdan korumak için bölgede görev yapan askerler, Rus ordusunun planlı, organize ve kasıtlı saldırısına uğramıştı. 

Dünya

04.03.2024, 12:07

Türkiye 4 yıl önce İdlib'de kalleşçe şehit edilmiş Mehmetçiklerini anıyor. 3 milyonu aşkın Suriyelinin Türkiye'ye doğru daha fazla itilmesini önlemek üzere bölgede bulunan Türk askerleri, 20 Şubat 2020 tarihinde Rusya'nın planlı, organize ve kesintisiz saldırıları sonucu şehit düştü. 

36 Mehmetçiğin kaybıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı'nda Rus destekli Esed rejimi ile İranlı teröristlere büyük bedel ödetildi. 27 Şubat'ta başlayıp 6 Mart'a dek süren bir haftalık operasyonlar süresince 3 bin 500'e yakın rejim askeri öldürüldü. 

Silahlı insansız hava araçlarının yoğun olarak kullanıldığı ve sınır hattında devriye uçuşu icra eden F-16'ların havadaki her nesneyi ateş altına aldığı harekât kapsamında 3 uçak, 8 helikopter, 3 İHA, 151 tank, 47 top/obüs, 52 ÇNRA (Çok Namlulu Roketatar) ve 8 adet hava savunma sistemi imha edildi. 

Harekât, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 5 Mart'ta Kremlin'deki imzaladığı ateşkes sonrası 6 Mart itibariyle sonlandı. 

Paşinyan, Zelenski'nin izinde! Ermenistan, NATO üyeliği için önemli aşama kaydetti Paşinyan, Zelenski'nin izinde! Ermenistan, NATO üyeliği için önemli aşama kaydetti Haberi Görüntüle

İDLİB'DE TÜRK ASKERLERİNE YÖNELİK SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Esed rejimi ve İran destekli teröristler İdlib'e yığılmış 3 milyonu aşkın Sünni Müslüman'ı katletmek yahut Türkiye topraklarına sürmek için yarış halindeydi. Türk ordusu ise Astana Mutabakatı ile belirlenmiş sınırlar dahilinde bu bölgedeki Suriyelileri rejimin saldırılarından koruyor, temas hattına kurduğu gözlem noktaları ile üslerde konuşlanıyordu.

27 Şubat 2020 günü Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrantiev, Ankara'da Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüşme halindeydi. Masaya silahıyla oturmaya alışmış Moskova'nın korkunç bir eylemde bulunacağını o gün Ruslar ve Şam yönetimi haricinde belki de hiç kimse bilmiyordu.

Cilvegözü'ne 60 kilometre uzaklıktaki Cebel Zaviye bölgesinde bulunan Balyun köyünde Türk birlikleri gözlem noktasına doğru intikal halindeydi. Zırhlı araçlarla hareket esnasında Mehmetçik, Suriye'nin çeşitli noktalarındaki üslerden kalkan Rus uçakları tarafından saldırıya uğradı. 

İdlib'de Türk askerlerinin saldırıya uğradığı nokta

İsrail geniş alanda katliama hazırlanıyor: Golan Tepeleri'ndeki mayınlar temizleniyor İsrail geniş alanda katliama hazırlanıyor: Golan Tepeleri'ndeki mayınlar temizleniyor Haberi Görüntüle

MOSKOVA'YA UYARI GİTMESİNE RAĞMEN...

İlk bombalar düştükten sonra araçlarından çıkarak çevredeki binalarda konuşlanan askerler, durumu saniyeler içinde merkez karargâha bildirdi. Devreye giren Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusu ile irtibata geçerek "Oradaki bizim askerlerimiz. Bombardımanı derhal kesin!" talimatı iletti. Ancak karşı taraf, bu ifadeleri duymazlıktan geldi; savaş uçakları Mehmetçiğin konuşlandığı binalara da bomba yağdırdı.

10 adet Rus uçağının ateş altına aldığı binalar yıkıldı. Enkaz altında kalan Türk askerlerinden 36'sı ilk anda şehit düştü. Genelkurmay'ın defalarca kez uyarı göndermesine ve üstelik intikal istikametinin daha önce bildirilmiş olmasına rağmen Rus tarafı bombardımana kasten, bilerek ve planlı biçimde devam etti. 

Bölgeye yollanan ambulansların bile vurulması, Kremlin'in meydan okumasını açık biçimde gösterdi. Balyun'da planlı bir operasyon dahilinde Mehmetçiğin kanını akıtan Rus ordusu, saldırıları tam 5 saat boyunca sürdürdü. Ruslar, yaralıların tahliyesi için gönderilmek istenen bir helikopteri bile vurmakla tehdit etti. Bu saldırı doğrudan Türk devletine yapılmış ve hafızalardan asla silinmeyecek bir meydan okumaydı.

İdlib şehitleri

Kara saldırısı hüsranla bitti! Güneyden Lübnan'a girmeye çalışan İsrail ordusu, Hizbullah tarafından püskürtüldü: Ölü ve yaralı askerler var Kara saldırısı hüsranla bitti! Güneyden Lübnan'a girmeye çalışan İsrail ordusu,... Haberi Görüntüle

İŞTE İDLİB ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ

36'sı 27 Şubat'taki saldırıda olmak üzere İdlib'de 2020 yılının şubat ayı süresince toplamda 54 Mehmetçik şehit düştü. Rus saldırısıyla 27 Şubat'ta şehit düşen 36 Mehmetçiğin isimleri şöyle:

1) YUSUF LEVENT KARA - HATAY 

2) İSMAİL UYGUR - HATAY 

3) EKREM KARABIYIK - HATAY / REYHANLI 

4) ALİ TEMEL - HATAY 

5) HALİL UZUN - HATAY 

6) GÖKSU ÇAKMAK - HATAY 

7) ONUR BİÇİCİ - HATAY 

8) HALİL İBRAHİM GÜNEŞ - HATAY 

9) PİYADE UZMAN ONBAŞI ALİ TAŞÖZ - KAYSERİ / DEVELİ 

10) PİYADE UZMAN ONBAŞI TURGUT BURKAY KORKMAZ - ANTALYA / FİNİKE 

11) UZMAN ÇAVUŞ İBRAHİM TÜZEL - MERSİN / ERDEMLİ 

12) PİYADE UZMAN ONBAŞI HALİL İBRAHİM AKKAYA - OSMANİYE / BAHÇE 

13) UZMAN ONBAŞI AHMET SAYGILI - KAHRAMANMARAŞ 

14) PİYADE UZMAN ONBAŞI BATUHAN TANK - OSMANİYE / KADİRLİ - 

15) TANK SÖZLEŞMELİ ER CUMA BAĞATUR - BİTLİS / TATVAN 

16) GÜVEN KURTULMUŞ - BİTLİS / GÜROYMAK 

17) AHMET ALPASLAN - İSTANBUL / BAĞCILAR 

18) EMRE BAYSAL - İSTANBUL / SANCAKTEPE 

19) RECEP BEKİR - ERGENE / TEKİRDAĞ 

20) SELMAN CANKARA - ADANA / SARIÇAM 

21) PİYADE YÜZBAŞI SÜLEYMAN ŞAHİN / AFYONKARAHİSAR - DİNAR 

22) TOLGA CAN YILMAZ - BURSA / YILDIRIM 

23) ADEM AKIN - TOKAT 

24) ALİ TURGUT - UŞAK / BANAZ 

25) PİYADE TEĞMEN BAYRAM OLGUN - KONYA / SELÇUKLU 

26) TAYFUN PEKEL - İSTANBUL / SULTANGAZİ 

27) ARİF AKÇADAĞ - KAHRAMANMARAŞ 

28) EMİN YILDIRIM - HATAY / ANTAKYA 

29) MEHMET ORHAN - ADIYAMAN 

30) MEHMET MUHAMMED AKAY - MERSİN / TOROSLAR 

31) BİRHAN ER / ŞIRNAK 

32) OSMAN AK / MERSİN SİLİFKE 

33) MUSTAFA BAYRAKDAR - HATAY / ANTAKYA 

34) BATUHAN TANK - ADANA / SEYHAN 

35) MUHARREM ÖĞÜTCÜ - BİNGÖL / KARLIOVA 

36) NİHAT KARA - TEKİRDAĞ / SARAY

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading