Yandex Metrica

İlk ders Mavi Vatan ile çaldı! Yunan medyasında dikkat çeken analiz: Kitapların ilk sayfasında Ege ve Doğu Akdeniz var

İlk ders Mavi Vatan ile çaldı! Yunan medyasında dikkat çeken analiz: Kitapların ilk sayfasında Ege ve Doğu Akdeniz var

Türkiye'nin eğitim devrimi Yunan basınında! Bu yıl gerçekleşen müfredat değişikliği ile Mavi Vatan ders kitaplarına girdi. Yaşanan bu gelişme komşu basınında analiz konusu oldu. Yunan merkezli Kathimerini, ders kitaplarında ilk sayfasında Ege ve Doğu Akdeniz var ifadelerini kullandı.

Dünya

13.09.2024, 11:57

Türkiye'nin attığı her adımı takip eden Yunan medyası şimdi de Türkiye'nin yeni müfredatını mercek altına aldı. Yunan merkezli Kathimerini, "Özellikle dokuzuncu sınıf ders kitaplarında 14 yaşındaki öğrencilerden 'Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki hukuki ve coğrafi çıkarlarını göz ardı eden haksız iddialara karşı verdiği mücadeleye' örnekler vermeleri isteniyor." ifadelerini  kullandı.

Habere devam eden Yunan basını, "Komşunun Milli Eğitim Bakanlığı ilk etapta 'Adalar Denizi' olarak yazılmasını talep etmiş olsa da 'Ege' şeklinde bir atıf bulunduğunu da belirtmekte fayda var." denildi. 

Elbette kitapta "Mavi Vatan"ı anlatmak için kullanılan formülasyonlar dolaylı da olsa Türkiye'nin sorunlu durumlarının tamamını içeriyor diyen Yunan basını, "Kısacası Milli Eğitim Bakanlığı 'Mavi Vatan'ın görselleştirilmesinde 'revizyon' yaptı ama özünde değil." ifadelerini kullandı.

Trump mı, Harris mi? ABD'li Müslüman seçmenlerden Yeşil Parti sesleri yükseldi... Trump mı, Harris mi? ABD'li Müslüman seçmenlerden Yeşil Parti sesleri... Haberi Görüntüle

MAVİ VATAN KAVRAMI

Özellikle bu günlerde öğrencilere ders kitapları dağıtılıyor ve bunların bir kısmında yeni eğitim materyalleri yer alıyor diyen Kathimerini;

"Hatta 9. sınıf Coğrafya kitabının 62. sayfasında Mavi Vatan başlığı var ki, ülkenin öğrencilerine o öğreti öğretilmeye başlanabilsin. Kitapta, 'Mavi Vatan' kavramının 'uluslararası hukuka uygun olarak Türkiye'nin hak ve çıkarlarına uygun olarak ilan edilen, Türkiye'nin sorumluluğunda olan deniz alanlarını' içerdiği belirtiliyor." denildi.

Habere devam eden Yunan basını, "Göller, nehirler ve tüm su kaynaklarının yanı sıra kitapta, 'Türkiye'nin yüzölçümü 780.000 kilometre kareye (yani Türkiye Cumhuriyeti'nin şu anki yüzölçümüne) ulaşıyor' denilerek muğlak bir atıfta bulunulurken, 'ayrıca' 'Milli Andız' sınırları içerisinde kalan Türkiye'nin egemenliği altındaki alanlar ve bunlar denizlerdeki anavatanın parçası olan Mavi Anavatan'ın sınırlarıdır'. Bugün hala Türk milliyetçileri tarafından dile getirilen 1920 tarihli 'Milli Yemin', Türkiye'nin 'yasal sınırlarının' Batı Trakya, Oniki Adalar, Kuzey Irak vb. bölgeleri kapsadığını belirtiyordu." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Kathimerini, "Yayımlanan haritanın yanında başlığı yer alan öğretmen ve öğrencilere 'Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki hukuki ve coğrafi çıkarlarını göz ardı eden haksız iddialara karşı verdiği mücadeleye örnekler verilmesi' önerildi." dedi.

Gizemli pistte tarihi görüntü! Çin malı F-22 o sorunu halletti: Gökyüzüne yeni güç Gizemli pistte tarihi görüntü! Çin malı F-22 o sorunu halletti:... Haberi Görüntüle

"DENİZLERE HAKİM OLAN DÜNYAYA HAKİM OLUR"

Kitabı analiz etmeye devam eden Yunan basını şöyle devam etti;

"Kitaba göre 'Mavi Vatan' terimi, denizlerin stratejik önemini, uluslararası ilişkilerdeki haklarını, kıyı ve denizlerin güvenliğini, vatanın savunmasını ve enerji kaynaklarının (petrol, doğalgaz, doğalgaz) kullanımını ifade etmektedir. uranyum vb.)"

Kitapta, Barbarossa'nın 'Denizlere hakim olan, dünyaya da hakim olur' diyen ve 'anavatanda olduğu gibi, komşu denizlerdeki egemenlik haklarının da korunması gerektiğini ve sömürülmediğini' ifade eden konuşmasından bir örnek veriliyor diyerek habere devam eden Yunan basını;

"Aynı kitabın 63. sayfasında da 'Cennet Vatan' tabiri yer almakta ve şöyle anlatılmaktadır: 'Cennet Vatan (Milli Hava Sahası) alanı, kara sınırlarının üzerindeki eterleri kapsadığı gibi, yukarıdaki eterleri de kapsamaktadır. Denizcilik alanları sorumluluğu' 

Aynı sayfada ANKA gibi yerli üretim dronlar, Hürkuş gibi Türkiye'nin eğitim uçakları ve daha birçok sistem tanıtılıyor. Cumhurbaşkanının damadı Selçuk Bayraktar'ın kontrolündeki şirketin ürettiği Bayraktar TB-2 ve TB-3 insansız hava araçlarının bu listede yer almaması şaşırtıcı." denildi.

Habere devam eden Yunan basını, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karara göre, Temmuz 2024'te kararlaştırılan yeni okul materyallerinin kademeli olarak okullara dahil edilmesi planlanıyor ve bu nedenle dağıtılan kitapların büyük bir kısmı önceki yılların eğitim kurulunun onayına sahip.  

Temmuz ayında açıklanan ve Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde yer alan 'Türkiye Yüzyılı' adlı yeni eğitim programına göre, 9'uncu sınıf Coğrafya dersi (ortaöğretim 14 yaş) 'Mavi Vatan ve Vatan ile ilgili haritaları işleyecek' Aether'lerden. Türkiye'nin Adalar Denizi (yani Ege) ve Doğu Akdeniz'deki hukuki ve coğrafi haklarını hiçe sayan taleplere karşı haklı mücadelesine yer verilerek vatanseverliğin değeri vurgulanacaktır. Kıbrıs'ın Türkiye ve Türk dünyası için önemine değinilecek.' Ancak kitapta 'Adalar Denizi' değil, 'Ege Denizi'nden bahsediliyor." ifadelerine yer verdi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading