Yandex Metrica

IMF'den dev kıyak! 20 milyar dolarlık borç yeniden yapılandırılacak

IMF'den dev kıyak! 20 milyar dolarlık borç yeniden yapılandırılacak

Ukrayna, yaklaşık 20 milyar dolarlık borcun yeniden yapılandırılması için uluslararası tahvil sahipleriyle bir anlaşma imzaladı; bu, Kiev'in Rusya'ya karşı savaş çabalarını finanse etmek için özel sermaye kullanma çabalarını artırdı.

Dünya

24.07.2024, 00:41

Devlet Başkanı  Zelenskiy'nin hükümeti pazartesi günü yatırımcıların desteğini alarak borcun nominal değerini üçte birinden fazla azalttığını ve önümüzdeki haftalarda resmi bir yeniden yapılandırmanın önünü açtığını duyurdu.

Anlaşma, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya yönelik tam kapsamlı işgalinin ardından verilen ve gelecek ay sona ermesi beklenen iki yıllık tahvil ödemeleri moratoryumunun yerini alacak.

Telegram'ın patronu Durov ve kardeşi için olay iddia: ABD medyası yazdı Telegram'ın patronu Durov ve kardeşi için olay iddia: ABD medyası... Haberi Görüntüle

IMF BORÇLARI ERTELEDİ

Ukrayna, IMF'den kurtarma kredilerinin devamı için koşulların bir parçası olarak borç affı talep etti. IMF, pazartesi günü yapılan anlaşmayı, Kiev'in savaş çabalarını finanse eden ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerin desteğiyle onayladığını duyurdu.

Ukrayna, geçen hafta tahvil sahipleri ve diğer yatırımcılardan oluşan bir komiteyle yaptığı görüşmelerde şartları netleştirdi. Bu yatırımcılar toplam borcun yaklaşık dörtte birine sahip.

Komite, "Ukrayna'ya uzun vadeli yatırımcılar olarak, Ukrayna'ya önemli bir borç affı sağlayabildiğimiz, uluslararası sermaye piyasalarına erişimini yeniden sağlama çabalarına yardımcı olabildiğimiz ve ülkenin Ukrayna halkının yararına gelecekteki yeniden inşasını destekleyebildiğimiz için mutluyuz" dedi.

Anlaşmanın şartları, daha uzun bir çatışmanın Ukrayna ekonomisi ve önemli miktarda borcu taşıma kapasitesi üzerindeki etkisine ilişkin derin belirsizliği yansıtıyor.

Son dakika... Beklenen saldırı İran'dan değil İsrail'den geldi! Devrim Muhafızları ve Suriye ordusu üsleri vuruldu Son dakika... Beklenen saldırı İran'dan değil İsrail'den geldi! Devrim Muhafızları... Haberi Görüntüle

3 YIL BOYUNCA FAİZ ÖDEMEYECEK

Eski borcun dolar başına 37 sentini silme karşılığında, tahvil sahipleri öncelikle orijinal taleplerinin 40 senti değerinde tahvil alacaklar. Bunlar faiz ödemelerini derhal geri yükleyecek, önümüzdeki yıl %1,75'ten 2026'dan itibaren %4,5'e yükselecek ve daha sonra artışlar olacak.

Ayrıca, önümüzdeki üç yıl boyunca faiz ödemeyecek, ancak Ukrayna'nın nominal gayri safi yurt içi hasılası 2028'de IMF hedeflerini en az yüzde 3, en fazla yüzde 7,5 aşarsa faizi 35 sente çıkabilecek 23 sent değerinde bir tahvil de alacaklar.

Yeniden yapılanma, Ukrayna'nın önümüzdeki üç yıl içinde daha önce planlanan tahvil ödemelerini 11 milyar dolardan fazla veya yüzde 90 oranında azaltacak.

Görüşmelere yakın kaynaklar, Ukrayna'nın moratoryumun ardından özel yatırımcılara ödemeleri yeniden başlatarak onları yeniden inşayı finanse etmeye ikna etmeyi umduğunu söyledi. 

AKSUNGUR'a yönelik provokasyon Türk askerini durdurmadı! Türk jetleri Irak'ta PKK avına devam ediyor AKSUNGUR'a yönelik provokasyon Türk askerini durdurmadı! Türk jetleri Irak'ta PKK... Haberi Görüntüle

"ACIYI ÇEKMENİN ZAMANI GELDİ"

Ukrayna'nın tahvil piyasalarına tam dönüşü, savaş devam ettiği sürece pek olası görünmüyor, ancak kalkınma bankaları tarafından garanti edilen krediler gibi diğer özel sermaye kaynaklarını çekebilir. Yatırımcılar ve analistler, böyle bir fonlamanın, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazanması durumunda korkulan destek azalmasını hafifletebileceğini söyledi.

Ukrayna ile tahvil sahipleri komitesi, borç azaltımının ne kadar olması gerektiği konusunda görüş ayrılıkları nedeniyle geçen ay ilk görüşmeleri sonlandırmış, ancak son iki haftada resmi görüşmeler yeniden başlamıştı.

Pazartesi günkü anlaşmada ayrıca, Ukrayna'nın resmi alacaklılarının kendi borç affını sağlamasının beklendiği 2027'de olası bir yeniden yapılandırmaya nasıl yaklaşılacağına dair şartlar da yer alıyor.

Savaşın gidişatına ilişkin belirsizlik ve Batı'dan gelen destek nedeniyle bazı yatırımcılar ödemelerin daha fazla askıya alınmasını desteklemiş, borç yapılandırmasının çatışma sona erene kadar bekletilmesinin en iyisi olduğunu savunmuşlardı.

Ancak konuya yakın kaynakların aktardığına göre, görüşmelerde resmi olarak yeni bir askıya alma gündeme gelmedi ve Ukrayna, 2022'den bu yana yaklaşık 3 milyar dolara ulaşan ödenmemiş faiz yığınına yenisini ekleme konusunda isteksiz davrandı.

Ukrayna'da hükümetin tahvillerini tutmayan deneyimli bir yatırımcı, "Tahvil sahipleri, neden ilk darbeyi yiyen ben olayım ki diye düşünüyor. Ancak Ukrayna hükümeti, acıyı çekmenin zamanının geldiğini düşünüyor." dedi

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading