Yandex Metrica

İngilizler son 20 yıla dikkat çekti: Türkiye, Afrika'da güçlü oyuncu

İngilizler son 20 yıla dikkat çekti: Türkiye, Afrika'da güçlü oyuncu

Türkiye'nin son 20 yılını analiz eden İngiliz Financial Times gazetesi dikkat çeken bir habere imza attı. Yapılan analizde Ankara, Afrika'da gelişen ticaret bağları ve büyüyen güvenlik ittifakları aracılığıyla dikkat çeken bir oyuncu haline geldiği yorumu yapıldı.

Dünya

28.08.2024, 08:02

Türkiye, son yıllarda Afrika kıtasında artan bir nüfuz elde ederek bölgedeki stratejik rolünü güçlendirmeye devam ederken İngiliz Financial Times gazetesi dikkat çeken bir habere imza attı. Yapılan analizde Ankara, Afrika'da gelişen ticaret bağları ve büyüyen güvenlik ittifakları aracılığıyla dikkat çeken bir oyuncu haline geldiği yorumu yapıldı.

Türkiye'yi vuracağız demişlerdi: Asya ülkesi milyarlarca dolarlık savunma projesini onayladı! Türkiye'yi vuracağız demişlerdi: Asya ülkesi milyarlarca dolarlık savunma projesini onayladı! Haberi Görüntüle

DİPLOMASİ VE ARABULUCULUK ROLÜ

Türkiye, Afrika'da diplomatik varlığını genişleterek kıtada arabulucu rolünü üstlenmeye başladı. Somali ve Etiyopya arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için Ankara'nın arabuluculuk yapması, Türkiye'nin bölgedeki diplomatik etkinliğini artıran önemli bir adım olarak dikkat çekti. Söz konusu analizde Türkiye, Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilerde yumuşak gücü ön planda tutarak, kültürel ve dini bağlarını da kullanarak etki alanını genişletmeye çalışıyor. Gana'da İstanbul'un simgesel Mavi Camii tarzında büyük bir cami inşa edilmesi, Türkiye'nin bu yöndeki girişimlerine örnek olarak gösterildi.

Vicdanlı vekillerden Gazze ittifakı! İsrail aleyhine Avrupa'daki hükümetlere baskı kuracaklar Vicdanlı vekillerden Gazze ittifakı! İsrail aleyhine Avrupa'daki hükümetlere baskı kuracaklar Haberi Görüntüle

TİCARET VE EKONOMİK İLİŞKİLER

Analizin devamında ticari ve ekonomik ilişkiler de ele alındı. Analizde, Türkiye'nin Afrika kıtasında ekonomik varlığını da güçlendirdiği belirtildi. 2003 yılından bu yana Türkiye, Afrika'daki büyükelçilik sayısını neredeyse dört katına çıkararak 44'e yükseltti. Türk müteahhitler, Batılı meslektaşlarının genellikle güvenlik endişeleri nedeniyle uzak durduğu ülkelerde birçok altyapı projesine imza atmayı başardı. Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmi de 2013 yılından bu yana yüzde 50 artarak 32 milyar dolara ulaştı. Söz konusu büyüme, Türkiye'nin kıtadaki ekonomik etkisinin giderek arttığını gösteriyor.

Japonya pirinç kriziyle karşı karşıya! Deprem sonrası raflar boş kaldı! Japonya pirinç kriziyle karşı karşıya! Deprem sonrası raflar boş kaldı! Haberi Görüntüle

GÜVENLİK VE ASKERİ İŞ BİRLİKLERİ

Türkiye, aynı zamanda Afrika'da güvenlik alanında da etkin adımlar atarak birçok ülkeyle savunma işbirliklerine imza attı. Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava araçları, Afrika ülkelerinin askeri envanterlerine girdi. Türkiye ayrıca, Somali gibi ülkelerin ulusal ordularını kurma ve güvenlik sektörlerini yeniden düzenleme konusunda destek sağladı. Bu askeri işbirlikleri, Türkiye'nin kıtadaki stratejik önemini artırdı.

Kıbrıs'a dikkat! Silah ambargosunun kaldırılışını taçlandırdılar: ABD ve Rum kesiminden askeri işbirliği anlaşması Kıbrıs'a dikkat! Silah ambargosunun kaldırılışını taçlandırdılar: ABD ve Rum kesiminden... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE, ABD VE ÇİN İLE REKABET HALİNDE

Türkiye, kıtadaki etkisini artırarak ABD ve Çin gibi büyük güçlerle rekabet ediyor. NATO üyesi olan Türkiye, Batı ile diplomatik ve ticari olarak da rekabet edebilme kapasitesine sahip. Bu durum, Türkiye'nin Afrika'da sadece bir ticaret ortağı veya savunma tedarikçisi değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel meselelerde söz sahibi bir aktör olma hedefini yansıtıyor. 

Habere Tepki Ver

5

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading