İngiltere'ye 'Tatar' tokadı: Kıbrıs hamlesi çok sert tepki aldı: Asla kabul etmeyeceğiz

İngiltere'ye 'Tatar' tokadı: Kıbrıs hamlesi çok sert tepki aldı: Asla kabul etmeyeceğiz

İngiltere'nin Güney Kıbrıs planına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan çok sert tepki geldi. Tatar, İngiltere'nin Güney Kıbrıs'ı kullanarak Ortadoğu'daki savaşlara dahil olmasının Kıbrıs'ın sorunlarının çözülmesine hiçbir faydasının olmayacağını ifade etti. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da resmi temaslarda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere Parlamentosu'nda düzenlenen resepsiyona katıldı. 

Resepsiyonda kritik açıklamalarda bulunan Tatar,  Kıbrıs Türklerine yönelik haksız izolasyon ve ambargonun kaldırılması gerektiğini hatırlattı.

Sözlerine devam eden Ersin Tatar, Türkiye'nin desteğiyle KKTC'nin egemen eşitlik temelinde müzakereler yoluyla Kıbrıs meselesine çözüm bulunabileceğine inandığını ifade etti. 

"İNGİLTERE'NİN SORUMLULUKLARI VAR"

Tatar, KKTC'nin herhangi bir dayatma ve kısıtlamayı kabul etmeyeceğini belirtek, İngiltere'nin garantör ülke olarak sorumluluklarının bulunduğunu söyledi.

İngiltere'nin garantör devlet olarak Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan haksız ambargo, izolasyon ve birtakım kısıtlamaların kaldırılması için biraz daha duyarlı olması ve Kıbrıs Türkü'nün sesine kulak vermesi gerekiyor diyen Tatar, "Değişen koşullar, şartlar ve bunca zamandan sonra tekrar siyasetini gözden geçirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılan genel seçimlerin ardından İşçi Partisinin iktidara geldiğini anımsatan Tatar, İşçi Partisi'nin 2004'teki iktidarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Avrupa Birliği'ne (AB) üye olduğunu hatırlattı. 

Sözlerine devam eden KKTC Cumhurbaşkanı bu yanlış kararın üzerinden tam 20 yıl geçtiğini belirterek, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un, GKRY'nin AB üyesi olmasının kendi bakanlığı dönemindeki en büyük pişmanlığı olduğunu dile getirdiğini anımsattı.

"İYİ NİYETİMİZ KULLANILDI"

Yeni hükümetin Kıbrıs politikasında hemen bir değişiklik beklemediğinin altını çizen Tatar, İngiltere Dışişleri Bakanlığının kurumsal yapısının oldukça muhafazakar olduğunu ve GRKY ile ilişkilerinin de herkes tarafından bilindiğini söyledi. 

Hep iyi niyetimize rağmen Kıbrıs meselesine bir çözüm bulunamaması, bugün belki sayısı 1 milyondan fazla olan Kıbrıs Türkü'nü cezalandırmak için artık gerekçe değildir diyerek sözlerine devam eden Tatar, "Gerekçeler değişmiştir. Şartlar değişmiştir ve Kıbrıs Türkleri iyi niyetini ortaya koymuştur" dedi.

Sözlerine devam eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 22 Eylül'de New York'a resmi ziyaret düzenleyeceğini ve bu kapsamda Kıbrıs meselesinin tarafı olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin öngörüldüğünü aktardı.

KKTC Cumhurbaşkanı, görüşmede Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının teyit edilmesi konusunda "direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt temas" talepleri karşılanmadan müzakere masasına oturmayacaklarını Guterres'e ileteceğini belirtti.

Avatar
Ozan KOLTUK