Yandex Metrica

İnsan hücrelerinden canlı robot yaptılar: Gülümsüyor, tepki veriyor

İnsan hücrelerinden canlı robot yaptılar: Gülümsüyor, tepki veriyor

Japon araştırmacılar insan hücrelerinden 'canlı' deriye sahip bir robot yarattı. Bu, kırışıklık oluşumunun araştırılmasına katkıda bulunabilir veya kozmetik ve ilaç testlerinde hayvanların kullanımının azaltılmasını sağlayabilir. 

Dünya

27.06.2024, 17:23

Japon araştırmacılar, kırışıklık oluşumu çalışmalarına katkıda bulunabilecek veya hayvanların kozmetik testlerde ve ilaçlarda kullanımını azaltabilecek biyolojik işlevler ve ifade gücü sağlayan, insan hücrelerinden yapılmış 'canlı' deriye sahip bir yüz robotu geliştirdiler.

Tokyo Üniversitesi Endüstriyel Bilim Enstitüsü'nden endüstriyel mekanik profesörü Shoji Takeuchi liderliğindeki ekip, dermise eşdeğer bir kaplama oluşturmak için hücreleri ve hücre dışı matrisi kullandı. Ayrıca bu deriyi robota bağlayarak insan bağlarını taklit eden ve gülümsemesine olanak tanıyan benzersiz bir yapı geliştirmeyi de başardı.

Mevcut insansı robotların çoğu, insan derisinin yumuşaklığını taklit etmek için silikon kauçuk kullanıyor, ancak robotlarının yüzeyini daha insana benzer hale getirmek için Japon ekip, insan derisi hücrelerini büyüttü ve yaklaşık 2 milimetre kalınlığında ve "canlı" derilerini yarattı. Çapı 25 milimetre, bir dermis tabakası ve bir epidermis tabakası var.

Bir seri katilin mektupları: 50 yıl sonra gün yüzüne çıktı! Okuyanların tüyleri diken diken oldu Bir seri katilin mektupları: 50 yıl sonra gün yüzüne çıktı!... Haberi Görüntüle

KENDİ KENDİNİ İYİLEŞTİREBİLİYOR

Profesör ve AFP'ye göre, bilim adamlarının hedefi "robotlara biyolojik derinin doğasında bulunan kendi kendini iyileştirme yeteneklerini sağlamak" ama bunu henüz başaramadılar, diye açıklıyor.

Önceki çalışmalarda, nasıl onarılabileceğini göstermek için robotik bir parmağı kaplayan laboratuarda yetiştirilen bir deri kesiğine kolajen aşıladılar. Ancak benzer onarım testlerini gülümseyen robotik ciltleri üzerinde gerçekleştirmenin "gelecekteki bir zorluk" olduğunu düşünüyorlar.

Akışkan bir şekilde hareket eden "doğal gülümseme" olarak tanımladıkları şeyi yaratmak için , cilt benzeri dokuyu jelatinleştirdiler ve onu, gerçek insan derisi bağlarından ilham alan bir yöntem olan robotun deliklerinin içine sabitlediler.

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading