İnsanlık yok olabilir! Dünya devrilme noktasında: Uzmanlar uyardı: geleceğimiz pamuk ipliğine bağlı

İnsanlık yok olabilir! Dünya devrilme noktasında: Uzmanlar uyardı: geleceğimiz pamuk ipliğine bağlı

Uzmanlar, dünyadaki yaşamın büyük kısmının risk altında olduğu konusunda uyardı ve insanlığı tehdit eden iklim değişikliğini durdurmak için acil eylem çağrısında bulundu. Dünya yok olma tehlikesi altında...

Dünya

10.10.2024, 13:08

Önde gelen iklim ve iklim değişikliği bilim adamlarından oluşan bir panel, Dünya'nın bazı "hayati noktalarının" rekor düzeyde aşırı seviyelere ulaşarak yakın bir iklim çöküşünün sinyalini verdiğini belirterek, derhal harekete geçilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı.

İklim uzmanları, hava sıcaklığı, okyanus yüzeyi ve buzulların kapsamı da dahil olmak üzere gezegenin sağlığına ilişkin kabul edilen 35 göstergeden 25'inin şu anda kaydedilen en kötü seviyede olduğunu ve ekolojik sınırı aşma tehdidi altında olduğunu söyledi.

"İklim değişikliği eninde sonunda toplumsal çöküşe katkıda bulunabilir" uyarısında bulunan uzmanlar, işlerin her zamanki gibi devam etmesi halinde yüz milyonlarca, hatta milyarlarca insanın yerinden edileceği, bunun da insanlık için daha büyük jeopolitik istikrarsızlığa ve çatışmalara yol açacağını belirtti.

Misilleme sevinci: İsrail'e 'kuduz köpek' İran'a 'aslan' benzetmesi Misilleme sevinci: İsrail'e 'kuduz köpek' İran'a 'aslan' benzetmesi Haberi Görüntüle

"GELECEĞİMİZ PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI"

İklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünya çapında birkaç milyon ek ölüme neden olabileceğini ekliyorlar ve sıcak hava dalgalarının geçen yıldan bu yana yalnızca Asya'da binden fazla insanı öldürdüğünü aktarılıyor.

BioScience dergisinde yayınlanan ve euronews'in haberine göre iklimin durumuyla ilgili raporda uzmanlar, "İnsanlığın geleceği tehlikede" olduğunu belirtti.

"İklim değişikliği, uluslararası çatışmalar gibi yıkıcı risklerin olasılığını artırarak veya sistem çapında arızalarla sonuçlanan çoklu streslere neden olarak çöküşe katkıda bulunabilir."

Kızıldeniz'de tansiyon yükseldi! Husilerden İngiliz tankerine şok saldırısı... Kızıldeniz'de tansiyon yükseldi! Husilerden İngiliz tankerine şok saldırısı... Haberi Görüntüle

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

2024 yılında insan ve hayvan nüfusu, kişi başına et üretimi ve küresel GSYİH gibi çeşitli göstergeler rekor seviyelere ulaştı. Kaynakların aşırı kullanımı, atmosferdeki karbondioksit (CO2), metan ve nitröz oksit konsantrasyonu gibi birçok iklim göstergesini tarihi yüksek seviyelere taşıyor.

Deniz yüzeyi sıcaklıkları da rekor seviyelere ulaştı, okyanus asitlenmesi (daha yüksek asit seviyeleri) bir numaralı karbondioksit yutağının küresel ısınma gazını hapsetme yeteneğini azalttı.

Okyanus ısınması da rekor seviyelere ulaştı ve şimdiye kadar görülen en kötü küresel mercan ağarmasından birine yol açtı. Bu, mercan resiflerinin ölümüne yol açabilir ve bu resiflere bağlı olan deniz türlerinin %25'i için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kuzey Kore'den Güney Kore’ye tehdit: O ülkeye güvenmeyin yoksa nükleer silah kullanırız Kuzey Kore'den Güney Kore’ye tehdit: O ülkeye güvenmeyin yoksa nükleer... Haberi Görüntüle

DÜNYANIN AKCİĞERLERİ DEVRİLME NOKTASINDA

Bu arada bazı ek kayıtlar da belirlendi: Uzmanlar, Grönland ve Antarktika'daki buz kütleleri gibi buzulların ortalama kalınlığının da şu ana kadar kaydedilen en düşük seviyede olduğunu söylüyor. Buzullardaki bu erime, deniz seviyesinin yükselmesine yaklaşık yarı yarıya katkıda bulunuyor.

Küresel ormansızlaşma aynı zamanda ağaç örtüsü kaybının en yüksek seviyelerinden birine yol açarak ormanların (okyanuslardan sonra dünyanın en büyük ikinci karbon yutucusu) karbon tutma kapasitesini azalttı.

Brezilya'nın yeni hükümeti döneminde Amazon'daki ormansızlaşma yavaşlamış olsa da BioScience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre "Dünyanın akciğerleri" bir devrilme noktasına yaklaşıyor.

Uzmanlara göre, bu kritik bulgular, 2015 yılında Paris iklim anlaşmasında kararlaştırıldığı gibi küresel ısınmayı (sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 santigrat derecenin altında) sınırlamaya yönelik yeterli önlemlerin bulunmamasından kaynaklanıyor. Daha da önemlisi, raporun yazarları arasında sadece %6 1,5°C'ye ulaşabileceğimize inanıyorum. Bu arada katılımcıların %80'i yüzyılın sonuna kadar 2,5°C'lik ısınmayı aşma yolunda olduğumuza inanıyor.

Ayrıca bilim insaları, "Şu anda yanlış yöne gidiyoruz. Artan fosil yakıt tüketimi ve artan sera gazı emisyonları bizi iklim felaketine doğru sürüklüyor" dedi.

Uzmanlar, mevcut petrole dayalı sistemden mali olarak kâr elde edenleri suçluyorlar ve fosil yakıtların acilen aşamalı olarak durdurulması çağrısında bulunuyorlar ve "sınırsız büyümelerinin" sınırlı kaynaklara sahip bir dünyada "bir yanılsama" yarattığını sözlerine ekledi. 

Çözümün, dönüştürücü ve acil azaltım ve uyum çabalarında yattığını söylüyorlar. Zenginlerin emisyonlarını sınırlamak için karbondioksit emisyonlarının fiyatının arttırılması da dahil olmak üzere mali teşvikler tercih edilmelidir.

20 yıl boyunca atmosferde CO2'den 86 kat daha fazla ısıyı hapseden metan emisyonlarının fiyatlandırılması da kısa vadede küresel ısınmayı yavaşlatmak için yararlı bir araç olarak sunuluyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading