Yandex Metrica

Irak'ta AKSUNGUR paniği! Düşürülen Türk SİHA'sı için soruşturma komitesi kurulacak

Dün Irak'ın Kerkük kentinde Türk SİHA'sı AKSUNGUR'a saldırı düzenlendi. 3 Fransız füzesi ile hedef alınan AKSUNGUR'un Kalkınma Yolu projesinin geçtiği hat üzerinde düşürülmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. Türkiye-Irak arasında atılan ortaklık adımlarının hemen ardından gelen bu saldırı provokasyon kokusunu da beraberinde getirdi. Peki bu saldırının arkasında kim var?

Dünya

01.09.2024, 16:33

Irak'ın Türk kenti Kerkük'de TSK'ya ait AKSUNGUR SİHA hava savunma füzesiyle vurularak alevler içinde yere çakıldı. Dün sabah saatlerinde meydana gelen olay sonrası gözler, bir süredir Amerikan ordusundan hava savunma sistemleri edinmekte olan PKK/YPG'ye çevrilmişti. PKK/YPG aynı zamanda İran'dan edindiği füzelerle Türk SİHA'larına saldırılarda bulunuyordu. 

Yunanistan'da 36 adet savaş helikopteri artık yok! Üssün içler acısı hali ortaya çıktı Yunanistan'da 36 adet savaş helikopteri artık yok! Üssün içler acısı... Haberi Görüntüle

TÜRK SİHA'SINI KİM VURDU?

Tüm gözler ABD ve İsrail destekli terör örgütlerine çevrilmişken, Iraklı bir Tuğgeneralin panik içinde yaptığı açıklama dikkat çekti. AKSUNGUR'a yönelik saldırı konusunda Bağdat'tan gelen ilk mesaj kafaları karıştırdı. Irak Kuzey Bölge Hava Savunma Komutan Yardımcısı Abdülselam Hammud Ramazan, 'Irak hava sahasını ihlal eden' AKSUNGUR'u kendilerinin düşürdüğünü ileri sürdü. 

Saldırı sonrası basına açıklamalarda bulunan Tuğgeneral Ramazan'ın oldukça heycanlı ve panik halde olduğu gözlerden kaçmazken, Tuğgeneral Türk SİHA'sını 'Hava Savunma Kuvvetleri Komutanının onayıyla vurduklarını' ileri sürdü.

Sözlerine devam eden Tuğgeneral, "Süleymaniye tarafından Irak hava sahasını ihlal eden Türk SİHA'sını düşürdük. İHA'yı Hava Savunma Komutanımızın emriyle, silahlarımızla düşürdük. Bu Türk SİHA'sı Irak hava sahamızı ihlal etti. Süleymaniye tarafından Çimen üstüne geldi. Kerkük'teki Çimen bölgesine saldırılar yaptı bu SİHA..." ifadelerini kullandı.

Türkiye tabuları yıktı! ABD basını kritik adımı analiz etti: Ankara BRICS’e başvuru yapan ilk NATO üyesi Türkiye tabuları yıktı! ABD basını kritik adımı analiz etti: Ankara... Haberi Görüntüle

AKSUNGUR'U VURAN TUĞGENERAL GÖZALTINDA

Türkiye'ye ait SİHA'ya ateş etme emri veren Iraklı Tuğgeneral Abdülselam Hammud'un gözaltına alındığı ve Bağdat'a götürüldüğü iddia ediliyor.

Öte yandan Türk SİHA'sını vurmanın paniğini yaşayan Irak'dan peş peşe panik adımları atılmaya başlandı. Kerkük sözde Valisi Rebvar Taha, AKSUNGUR Türk insansız hava aracının düşürülmesinin ardından Yüksek Güvenlik Komitesini topladı.

Daha sonra ise Irak, Kerkük’te düşürülen Türkiye’ye ait SİHA için soruşturma komitesi kuracağını duyurdu. 

60 saniyede 6.000 mermi! F-16 ateşledi İran dronları perte çıktı 60 saniyede 6.000 mermi! F-16 ateşledi İran dronları perte çıktı Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, konuya dair açıklama yaptı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığının SİHA'nın düşürülmesine ilişkin sosyal medya platformu X'ten yaptığı bilgilendirmeyi alıntılayan Keçeli, "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır" dedi.

Keçeli, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır. Türkiye, Irak topraklarında yuvalanmış terör örgütüyle mücadelesini, BM Şartı’nın 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa ilkesi uyarınca sürdürmektedir. Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır. Son dönemde PKK’nın Irak’ta 'yasaklı örgüt' ilan edilmesi ve 15 Ağustos tarihinde Ankara’da imzalanan 'Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı' bu yaklaşımın ürünleridir. Söz konusu iş birliğinin sahada somut sonuçlar vermesi ve bu amaçla yetkili makamlar arasındaki eşgüdümün artırılması hususunda her iki ülke de kararlıdır.”

Siyonist için çember daralıyor! İngiltere'den İsrail'e silah ambargosu kararı! Siyonist için çember daralıyor! İngiltere'den İsrail'e silah ambargosu kararı! Haberi Görüntüle

SABOTAJ İHTİMALİ YÜKSEK

15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklıların 1 Eylül’den itibaren Türkiye’ye vizesiz giriş yapabilmesini sağlayacak kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı gün Irak’ta, Türk Silahlı İnsansız Hava Aracının (SİHA) düşürülmesi sabotaj ihtimalini ön plana çıkardı.

SİHA’nın, geçtiğimiz günlerde ‘oldubitti’ ile Vali ve Meclis seçiminin gerçekleştiği Kerkük’te vurulmasında karanlık odakların rol oynadığı kaydediliyor. SİHA’nın düşürülmeden önce Süleymaniye yolunda PKK ve DEAŞ teröristlerinin bulunduğu Çimen bölgesi üzerinde keşif yaptığı ve bir noktayı hedef aldığı kaydedildi. 

Ortak Operasyon birimi tarafından vurulan SİHA’nın Türk hava aracı olduğunun Iraklı makamlar tarafından bilindiği, Kuzey Irak Hava Savunma Gücü Komutanlarından Abdusselam Hamudi’nin açıklaması ile resmiyet kazandı. Bölgeden konuştuğumuz kaynaklar olayı, “son dönem geliştirilen karşılık ilişki ağını baltalama; güvenlik, kalkınma yolu ile diğer müşterek projelere dönük sabotaj” olarak nitelendirdi. 

Taylor Swift ABD seçimlerinde rengini belli etti! Hangi adayı destekleyeceğini açıkladı! Taylor Swift ABD seçimlerinde rengini belli etti! Hangi adayı destekleyeceğini... Haberi Görüntüle

SALDIRININ ARKASINDA KİM VAR?

Yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulunan TRhaber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda;

"Kerkük üzerinde uçan Aksungur SİHA’nın; 

“Irak tarafından düşürüldüğü” iddiası, 

Bana çok çok şüpheli geliyor.

Irak niye düşürsün?

Tam da;

İlişkiler en iyi noktada iken.

Irak’ın kuzeyinde PKK’ya ortak operasyon yapılıyorken.

Irak, Katar, BAE bakanları bugün İstanbul’da “Kalkınma Yolu”, yani Güney Koridoru için toplantı yapacakken.

Türkiye ve Irak, Anadolu’dan Basra Körfezi’ne uzanan bu hat boyunca bütün terör hedeflerini tasfiye ederken…

Bu işte sizce de tuhaf bir durum yok mu?

Birileri başka bir oyun kuruyor olmasın!"

İbrahim Karagül bir diğer paylaşımında ise, 

"Türkiye-Irak ortaklığı inşa eden; 

Terör operasyonlarına, 

İki ülke yakınlaşmasına, 

Güney Koridoru (Kalkınma Yolu) projesine karşı; 

Büyük provokasyon tezgahlanıyor. 

Aklıma iki ülke geliyor. 

Bu iki ülkenin terör grupları geliyor." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading