Yandex Metrica

İran sandık başında! Yeni Cumhurbaşkanı seçicek: Süreç nasıl işleyecek?

İran sandık başında! Yeni Cumhurbaşkanı seçicek: Süreç nasıl işleyecek?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından İran’da Reisi'nin yerine kimin geçeceğinin belirlenmesi için bugün halk sandık başına gidiyor. 

Dünya

28.06.2024, 12:41

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl öne alınan cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün yapılıyor. Seçimde yarışan adayların kampanya süreci seçimden 24 saat önce sona erdiği için bu sabah 08.00 itibarıyla her türlü propaganda faaliyeti de yasaklandı. 

Yedi denizin ötesinde farklı bir dünya: Nüfusu yalnızca 234! NASA fotoğrafı gösterince dünya şaşırdı Yedi denizin ötesinde farklı bir dünya: Nüfusu yalnızca 234! NASA... Haberi Görüntüle

İLK TUR İÇİN 50+1 OY ŞART 

İran'da cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve en fazla 2 defa üst üste seçilebiliyor. Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.

Misilleme çağrıları havada uçuştu: Çernobil 2.0 başlasın diyen de var, Karadeniz'deki tüm SİHA'ları vurun diyen de... Misilleme çağrıları havada uçuştu: Çernobil 2.0 başlasın diyen de var,... Haberi Görüntüle

İKİNCİ TUR 5 TEMMUZ'DA 

İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

Aliyev'den Ermenistan'a barış anlaşması şartı: Bu olmadan anlaşmayı imzalamam Aliyev'den Ermenistan'a barış anlaşması şartı: Bu olmadan anlaşmayı imzalamam Haberi Görüntüle

4 ADAY CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN YARIŞACAK 

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışacak.

Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor Haberi Görüntüle

62 MİLYON KİŞLİ OY KULLANACAK 

Yaklaşık 88 milyon nüfusa sahip İran'da, yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda oy kullanabilecek. Mevcut seçim kanununa göre, seçmenlerin oy verme tarihinde 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Buna göre, 29 Haziran 2006 ve öncesinde doğanlar, oy kullanma hakkına sahip. Oy kullanma işlemi bugün yerel saatle 08.00'de başlayacak ve 18.00'de sona erecek. Bu süre ihtiyaç halinde İçişleri Bakanlığına bağlı Seçim Merkezinin kararıyla birkaç saat daha uzatılabilir.

UCM'den flaş Rusya kararı! Kremlin'den sert tepki: 'Kararı meşru bulmuyoruz' UCM'den flaş Rusya kararı! Kremlin'den sert tepki: 'Kararı meşru bulmuyoruz' Haberi Görüntüle

İKİ KİŞİ ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ 

Muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, "muhafazakar kanatta birliği sağlamak için" seçime saatler kala adaylıktan çekildi.

Almanya teröristlerin sığınağı oldu: PKK'lıların sayısındaki artış dikkat çekiyor Almanya teröristlerin sığınağı oldu: PKK'lıların sayısındaki artış dikkat çekiyor Haberi Görüntüle

PEZEŞKİYAN ANKETLERE GÖRE ÖNDE 

Muhafazakarlar hala seçime tek adayla girme konusunda anlaşmaya varamadı. Celili ile Kalibaf ayrı olarak devam etmeyi tercih ederse Pezeşkiyan'ın ilk turda olmasa da ikinci turda seçimi kazanma ihtimali az değil.

Öte yandan ülkede yapılan anketlerde, farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Daha önce Kalibaf önde görünürken şu anda bazı anketlerde Celili bazılarında ise Pezeşkiyan öne çıkıyor.

Son olarak İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 26 Haziran'da ülke genelinde yüz yüze gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasında, yarışın ilk sırasında yüzde 33,1 ile Pezeşkiyan, ikinci sırasında yüzde 28,8 ile Celili yer alırken diğer muhafazakar aday Muhammed Bakır Kalibaf ise yüzde 19,1 ile üçüncü sırayı aldı.

Anketlere göre, Pezeşkiyan'ın Türk, Kürt ve Beluç vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre yüksek oy oranına sahip olduğu görülüyor.

 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading