Yandex Metrica

Sitede Ara

İşkence, adam kaçırma, cinayet ve tecavüz! Savaş mültecileri Sahra yoluna itiyor: Ya ölüm ya sürgün

İşkence, adam kaçırma, cinayet ve tecavüz! Savaş mültecileri Sahra yoluna itiyor: Ya ölüm ya sürgün

Çeşitli uluslararası kuruluşların hazırladığı ve yaklaşık 31.000 göçmenle yapılan röportajlardan oluşan bir rapor, çatışmalar nedeniyle harap olmuş kendi ülkelerinde kalmak ile Akdeniz'i geçme tehlikesi arasında seçim yapma ikileminden kaçınmak için onlara yerel koruma seçenekleri sunulmasını savunuyor.

Dünya

05.07.2024, 23:07

Sahra Çölü'nden Akdeniz'e uzanan göç yolu, Kovid-19 nedeniyle sınır geçişlerine getirilen sınırlamalar ve Afrika'da, özellikle Sahel ve Sudan'da çatışmaların yoğunlaşmasının ardından son üç yılda yeniden faaliyete geçti. 

İnsanlık ayıbı: Gazze'de bir çocuk daha açlıktan hayatını kaybetti! İnsanlık ayıbı: Gazze'de bir çocuk daha açlıktan hayatını kaybetti! Haberi Görüntüle

DÜNYADAKİ CEHENNEM

BM Mülteciler Ajansı (UNHCR) ve Uluslararası Organizasyon tarafından hazırlanan kapsamlı bir raporda da ortaya konduğu gibi, göçmenler ve potansiyel sığınmacılar, bu rotayı kontrol eden silahlı gruplar ve tacirler tarafından her gün işkenceye, adam kaçırmaya, cinayetlere ve tecavüzlere maruz kalıyor. Göç için (IOM) ve Karma Göç Merkezi (MCC) bu Cuma günü yayınladı.

BMMYK'nin Sahel koordinatörü Xavier Creach, "Üç unsuru açıkça görüyoruz. Öncelikle Burkina Faso ve Sudan vakaları gibi yoğunlaşan ve giderek daha fazla zorla yerinden edilmeye yol açan çatışmalar. İkincisi, Mali, Moritanya ve Çad gibi, bölgeden kaçanlara misafirperverlik ve sığınma imkanı sunan ülkeler. Herkesin Avrupa'ya gittiği doğru değil, çoğu evlerine yakın kalmak istiyor. Ancak son olarak, bu ülkelerin mültecilere ev sahipliği yapmasına yardımcı olacak uluslararası fonların eksikliğini görüyoruz. Bu nedenle bazıları Kuzey Afrika'ya gitmeyi göze alıyor, başka çareleri yok” diye açıklıyor. BMMYK'nin 2024 yılında Sahel'deki programları için ihtiyaç duyduğu 410 milyon Euro'nun 30 Haziran itibarıyla yalnızca %24'ü karşılanmıştı.

Türkiye'nin elinde gizli belgeler var! Yunan yazarın Hakan Fidan korkusu: Ankara masada çok güçlü Türkiye'nin elinde gizli belgeler var! Yunan yazarın Hakan Fidan korkusu:... Haberi Görüntüle

15 BİN KİŞİ ÖLDÜ

2020-2023 yılları arasında 59 milletten yaklaşık 31.000 göçmen ve mülteciyle yapılan görüşmelere dayanan Bu yolculukta, yaşayıp ölmen kimsenin umrunda değil başlıklı raporda , üç kuruluş çöle geçme tehlikelerinin daha da kötüleştiğini doğruluyor. son yıllarda. Bunlardan biri olan Abraham, sekizi kadın 30 kişiyle birlikte bir kamyonun arkasında üç gün susuz kaldı. Yol boyunca kuyular vardı ama bunlar kendilerini kirleten cesetlerle doluydu. 20-30 kişiyi taşıyan kaza yapmış bir kamyona rastladı. Hepsi öldü. Durmadılar. Raporun yazarlarına "Yolunuza devam edin, asla arkanıza bakmayın" diye güvence verdi. Kum tepelerinde, kayalıklarda daha fazla ceset var. Çığlık atan sesler duydum. John adında bir gezgin arkadaşı daha fazla dayanamayıp atladı ve anında öldü.

Rapora göre resmi rakamlar, 2020 ile Mayıs 2024 arasında bu yolculukta bin cesedin kurtarıldığından söz ediyor, ancak hem IOM hem de MCC bunun buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğunu ve gerçekte en az bir kişinin öldüğünü garanti ediyor. Çölde denizdekinden iki kat daha fazla göçmen var, bu da tahminin 15.000 civarında olduğunu gösteriyor. Bu çalışmaya göre çölde dikkatsiz sürüşten kaynaklanan kazalar ölümlerin %42'sine, %24'ü sıcaklık, susuzluk veya açlıktan ve %12'si ise fiziksel şiddetten kaynaklanmaktadır.

Somalili Saeed, BMMYK'ye, dayak ve işkencenin Libya'ya vardıklarında başladığına dair güvence verdi . “Hiç kimse tacirlerin gözaltı merkezinde açlığa, terk edilmeye ve kötü muameleye dayanamaz. Zincirlisiniz ve size elektrik uygulanıyor. Vücudunun her yerinde kızarıklıklar oluyor ama kendine bakamıyorsun. Günde bir kez yiyecek ve makarna alıyorsunuz. Susadığınızda size benzinle karıştırılmış su veriyorlar. Gece ve gündüz uyumanıza izin vermiyorlar. Röportaj yapanlara Hayatta kalacağımı düşünmemiştim" dedi.

İsrail'de kırmızı alarm! Hizbullah'tan misilleme saldırısı: Gece boyu roket yağmuruna tuttular! İsrail'de kırmızı alarm! Hizbullah'tan misilleme saldırısı: Gece boyu roket yağmuruna... Haberi Görüntüle

KALMAK MI GİTMEK Mİ DAHA TEHLİKELİ?

Creach, "Uluslararası koruma aktörleri bunun devam etmesine tahammül edemez" diye ekliyor. “Mültecilerin hayatlarını korkunç bir şekilde riske attığını görüyoruz. Bu nedenle onlara yerel sığınma seçenekleri sunabilmek çok önemli. Birçoğu için ülkelerinde kalmak tehlikeli ama Avrupa'ya gitmek de tehlikeli.” BMMYK , bölge ülkelerinde yerinde korumaya önem vermektedir. “Gençlere okuma ve çalışma seçenekleri sunmalıyız. Örneğin Çad'da, Abeche veya N'Djamena üniversitelerinde eğitim görmeleri için mültecilere 650 burs verdik” diye ekliyor. Ama sonuçta sorun herkese ulaşacak finansmandır.

Kaçakçılar onları serbest bırakmak için giderek daha fazla para talep ediyor. Eğer ellerinde yoksa yakınlarına işkence görürken video gönderiyorlar. Fiziksel cezanın sıcak noktalarından bazıları Sabha (Libya), Tamanrraset (Cezayir) veya Agadez (Nijer)'dir. Eritreli Jamal, yaşadığı sıkıntıyı BMMYK'ye anlattı. “Sonuçta tek istedikleri para. Fidyeyi ödemek için aileni aramanı söylüyorlar. Para gelinceye kadar sana işkence edip dövüyorlar (…) Bir bakıma ölmüş gibi hissediyorsun. Bazen yürüyemiyordu ve ayaktayken bile titriyordu. İşkence kişiden kişiye değişir. Sopa ve silah kullanıyorlar ve bazılarını elektrikle öldürüyorlar. Deriyi yakmak için kauçuğu ısıtırlardı. "Bir kadının sopayla dövüldüğüne, birkaç saat sonra kadının bazı hayati organları etkilendiği için öldüğüne şahit oldum."

Kadınlar söz konusu olduğunda cinsel istismar ve tecavüzün yanına genellikle fiziksel şiddet de ekleniyor. Bir mülteci, yolculuğa çıkmak için saçını kestiğini ve erkek gibi giyindiğini ancak minibüs şoförünün sırrını öğrendiğini ve bunu başkalarına açıklamaması karşılığında kendisine tecavüz ettiğini söyledi. “O birkaç saat asırlar gibiydi. Saklanmamız gereken terk edilmiş binaya vardığımızda kalabalığın içinde saklanabileceğimi düşündüm ama o her hareketimi takip etti. Yaklaşan ayak seslerini duydum. Tüm gücümle onu durdurmaya çalıştım. Daha sonra kadın olduğunu kimseye bildirmeyeceğine söz vererek ayrıldı. Maalesef sözünü tutmadı. Ertesi sabah ilerlemeye devam ettik, büyük acılar çeken uzun bir yolculuktu.”

Sudan'daki çatışma, 26 milyon insanın akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalması ve yaklaşık 12 milyon insanın evlerinden olmasıyla dünyanın en kötü insani krizine neden oluyor. Bunlardan 2 milyonu Çad, Güney Sudan ve Etiyopya gibi komşu ülkelerde bulunuyor. Burkina Faso'da üç milyon ülke içinde yerinden edilmiş insan var ve 300.000 kişi de ülkeden ve ayrıca Mali, Fildişi Sahili veya Gana gibi komşu ülkelere kaçmış durumda. Sadece birkaç onbinlerce kişi Avrupa'ya geçmeye çalışıyor. Creach, "Ancak onlara bölge ülkelerinde asgari koruma ve hizmetleri garanti edemezsek, çok daha fazlası riski üstlenecek" diye ısrar ediyor.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading