İslamofobik Modi, Hindistan'ı Akdeniz'e taşıyor: Yanında İsrail ve BAE var
Akdeniz-Hazar ekseninde Türkiye'nin egemenliğine karşı sessiz sedasız yeni bir blok devreye sokuluyor: Hindistan-İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri.
Türkiye, Azerbaycan, Pakistan ve Katar'ın dünyaya verdiği ittifak resmi, Körfez'den Çin'e uzanan coğrafyada derin etkilere yol açabilecek yeni bir hamleyle karşılık buldu. Kudüs'ün ABD desteğiyle 'başkent' ilan edilmesi sürecinde tarihlerinde hiç olmadığı kadar yakınlaşan İsrail ve BAE, şimdi yanlarına Hindistan'ı da alarak Ankara'ya meydan okuyor.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Hintli mevkidaşı Norendra Modi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 yılındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda yaptığı konuşmada, Hindistan'ın Keşmir'de sürdürdüğü ablukaya dikkat çekip sert uyarıda bulunmasının ardından Türkiye'nin 'sorunlu' komşularıyla ardı ardına iletişime geçen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Yunanistan, Ermenistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile anlaşmalar imzalamıştı.
Hint Başbakanı Modi, Yunan mevkidaşı Miçotakis'le birlikte.
Yeni Delhi, aradan geçen 2 yıllık sürede İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri derinleştirdi. Dünyanın pek dikkatini çekmeyen bu jeostratejik ittifak, bölge jeopolitiğinde önemli etkilere yol açabilecek bir hamle olarak görülüyor. Hindistan'ın silah sistemleri ve mühimmat konusunda Rusya'dan sonra ikinci tedarikçisi konumuna erişen İsrail, Çin'e karşı mevzi olarak kullanılacak Yeni Delhi'yi ABD'nin de desteğiyle tahkim ediyor.
İsrail ve Hindistan, ortaklaşa geliştirdikleri 70 km menzilli bir hava savunma füzesini geçtiğimiz günlerde devreye soktu.
Hindistan envanterini modernize eden İsrail, bu ülkeye siber güvenlik çözümleri sağlamasının yanında Hint özel kuvvetlerine de eğitimler veriyor. Keşmir'e uygulanan ablukaya da teknik destek veren Tel Aviv, bölgeyi radar ve sınır gözetleme sistemleriyle donattı.
1,3 milyar nüfuslu Hindistan'da 200 milyonu aşkın Müslüman bulunuyor. Başbakan Modi yönetimindeki ülkede sık sık İslamofobik saldırılar meydana geliyor.
Müslümanlara nefretiyle bilinen Hindistan Başbakanı Modi, yıllardır 'İslam dünyasının lideri' olarak görülen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da derin bir kin duyuyor. Bu kin, Erdoğan'ın Pakistan'la ittifak adımlarını sıklaştırmasıyla daha da arttı. Türkiye-Hindistan rekabeti, Ankara ile İslamabad arasındaki ortaklığın gelişimine paralel olarak artıyor. Nitekim aradaki gerginlik, geçtiğimiz temmuz ayında Hindistan'ın Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la birlikte ortak tatbikat düzenlemesi noktasına dek gitti. Modi, aynı zamanda Ermenistan'la da ilişkileri bir adım öteye taşıyarak ekonomik olarak zor durumdaki bu ülkeyi 'kuşatılmışlıktan' kurtarmak için her türlü yardıma hazır olduğunu deklare etti.
BAE Veliaht Prensi MBZ, Modi'ye ülkesinin en değerli sembolü olan 'Zayed Nişanı' takdim etmişti.
Müslüman dünyadaki Türk liderliğine karşı hamleler yapan BAE ise Yeni Delhi'nin Ankara'ya yönelik tutumunu fırsata çevirerek bu ülkeyi 'kendi kampına' aldı. 2019 yılında Norendra Modi'ye ülkenin en değerli sembolü 'Zayed Nişanı'nı takan Veliaht Prens Muhammed bin Zayed, geçtiğimiz mart ayında Hindistan, Suudi Arabistan, Bahreyn, ABD, Fransa ve Güney Kore'nin Körfez'deki hava tatbikatını organize etti.
İsrail-BAE-Hindistan öncülüğündeki güç ekseninin, Ortadoğu'da askeri gücünü azaltma sürecine giren ABD'ye alternatif olabileceği öngörülüyor. Azerbaycan-Pakistan hattını Afganistan'a yönelik adımlarla genişletmeye çalışan Ankara'nın İslamofobik Hindistan'a karşı atacağı adımların ne olacağı merak konusu.