Yandex Metrica

İsrail, çağrı cihazları için paravan şirketler kurmuş! Hasan Nasrallah'ın emri etkili oldu

İsrail, çağrı cihazları için paravan şirketler kurmuş! Hasan Nasrallah'ın emri etkili oldu

Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının nerede üretildiğine dair tartışmalar devam ediyor. New York Times'ta yer alan habere göre İsrail bu cihazların üretilmesi ve Hizbullah'a ulaştırılması için birden fazla paravan şirket kurmuş. İşte detaylar...

Dünya

20.09.2024, 00:21

Lübnan'daki çağrı cihazlarının ve telsizlerin birer gün arayla patlatılması gözleri doğrudan doğruya İsrail'e çevirmişti. En az 37 kişinin hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığı terör saldırılarıyla ilgili İsrail'den bir açıklama gelmese de dünya kamuoyu saldırıların onlar tarafından gerçekleştirildiğinde hemfikir. 

Peki bu cihazlar Lübnan'a; Hizbullah mensuplarının eline nasıl ulaştı? Üstelik Hizbullah, günümüz teknolojisinden çok uzakta kalan bu cihazları Hizbullah neden kullanmak istedi? New York Times gazetesi konuyla ilgili 12 istihbaratçıyla görüştü. İstihbaratçılar, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını satan BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) firmasının İsrail tarafından paravan şirket olarak kurulduğunu söyledi. İstihbaratçılar ayrıca çağrı cihazlarını üreten İsrail istihbarat görevlilerinin kimliklerini gizlemek için en az iki paravan şirket daha kurulduğunu belirtti ama bu şirketler hakkında bilgi vermedi.

Bermuda Şeytan Üçgeni'nin gizemli sırrı çözüldü! Uzmanlar, kayıpların nedenini açıkladı Bermuda Şeytan Üçgeni'nin gizemli sırrı çözüldü! Uzmanlar, kayıpların nedenini açıkladı Haberi Görüntüle

NASRALLAH EMİR VERDİ

Kurulan paravan şirket, ilk önce sıradan müşteriler için çağrı cihazı üretmeye başladı ancak asıl hedef Hizbullah'tı. Hizbullah için üretilecek çağrı cihazlarının pillerinin PETN isimli patlayıcı madde içermesi planlandı. Patlayıcı içerikli çağrı cihazların ilk olarak 2 sene önce Hizbullah'a gönderildiğini açıklayan istihbaratçılar hareketin lideri Hasan Nasrallah'ın cephede cep telefonu kullanılmaması emri vermesiyle çağrı cihazı siparişlerinin katlandığını belirtti. Yaz boyu üst üste verilen siparişlerle binlece cihaz Hizbullah mensuplarına dağıtılmaya başladı.

Yahudi yönetmenden Venedik’te alkış toplayan hareket: Friedland ödülünü Filistinlilere adadı Yahudi yönetmenden Venedik’te alkış toplayan hareket: Friedland ödülünü Filistinlilere adadı Haberi Görüntüle

HİZBULLAH MENSUPLARININ GÜVENİ BÖYLE SAĞLANDI

Hizbullah mensuplarının dışarıdan gelen eski teknoloji de olsa bu elektronik cihazlardan şüphelenmemesi gerekiyordu. Bunun için cihazlara Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden gelmiş gibi görünen Arapça mesaj gönderildi. Bu, Hizbullah üyelerinin güvenini sağlamak için yeterli oldu.

Hizbullah lideri Nasrallah şubat ayında yaptığı açıklamada son dönemlerdeki kayıpları cep telefonları ve internete bağlamış, başta Hizbullah mensupları olmak üzere Lübnan'ın güneyindeki tüm köy ve belde sakinlerinden cep telefonu kullanmamasını istemişti.  

Sudan'da kanlı saldırı: Pazar yerine bomba yağdı! 21 ölü 70'ten fazla yaralı Sudan'da kanlı saldırı: Pazar yerine bomba yağdı! 21 ölü 70'ten... Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN LÜBNAN'DAKİ SİBER SALDIRILARI

Ülkede 17 Eylül'de Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatılmış, patlamalarda 12 kişi hayatını kaybederken 300'ü ağı yaklaşık 2800 kişi yaralanmıştı. Bir gün sonra ise bu kez telsizler patlatıldı. Bu saldırıda ise 25 kişi yaşamını yitirirken en az 450 kişi yaralandı. İki saldırıda da yaralananların uzuv kaybı yaşadığı belirtiliyor. Saldırıların İsrail tarafından düzenlendiğinde tüm dünya kamuoyu hemfilir. İsrail ise saldırıları henüz üstlenmiş değil.

Habere Tepki Ver

0

0

0

2

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading