İsrail dostu Batılı ülkelerden Japonya'ya tepki: Nagazaki'deki anma törenlerine katılmayacaklar
Japonya, Nagazaki'deki anma törenlerine Gazze'de soykırım uygulayan İsrail'i davet etmedi. Bu karara tepki gösteren ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Kanada gibi ülkeler anma törenlerine katılmayacağını bildirdi.
Batılı devletler bir kez daha ikiyüzlülüğünü gösterdi. ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Kanada gibi ülkeler, Japonya'nın Nagazaki kentinde atom bombası saldırısı nedeniyle düzenlenecek törene katılmayacağını bildirdi. ABD, 2. Dünya Savaşı sırasında 6 Ağustos'ta Hiroşima'ya, 3 gün sonra ise Nagazaki'ye atom bombası atıp bir katliama imza atmıştı. Nagazaki'de ilk anda 40 bin kişinin öldüğü belirtiliyor.
BELEDİYE BAŞKANI DUYURMUŞTU
Söz konusu tören cuma günü düzenlenecek. Japonya'daki Nagazaki şehrinin Belediye Başkanı Shiro Suzuki, ABD'nin atom bombası saldırısında hayatını kaybedenlerin anıldığı geleneksel törene İsrail'in Japonya Büyükelçisi Gilad Cohen'i bu yıl davet etmediklerini açıklamıştı. Bu açıklamaya Batılı büyükelçilerden cevap geldi. ABD, Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya, Avusturalya ve Kanada Büyükelçileri, törene İsrail büyükelçisinin davet edilmemesi nedeniyle katılmayacaklarını bildirdi.
ABD'nin Tokyo Büyükelçiliği Sözcüsü karara tepki göstererek bu kararın siyasi bir karar olduğunu öne sürerek etkinliği siyasileştirdiğini söyledi. İngiltere Büyükelçisi de Julia Longbottom da törene katılmayacağını çünkü İsrail'in Japonya Büyükelçisi Gilad Cohen'in etkinliğe davet edilmediğini söyledi.
HİROŞİMA'YA DAVET EDİLMİŞTİ
Hiroşima yönetimi atom bombası kurbanlarının anıldığı törene İsrail'i davet etmiş, bu davete yoğun tepki gösterilmişti. Kyodo News'un haberine göre, Hiroşima'da Filistin'i destekleyen yaklaşık 100 aktivist, İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen'in anma törenine davet edilmesini kınadı. Gazze'nin özgürleşmesi çağrısında bulunan aktivistler, nükleer silahsızlanmayı savunan Hiroşima'da anma törenine İsrail'in katılmasını eleştirdi. Filistin'in Japonya Temsilcisi Waleed Siam, "barışın sembolü" olarak nitelendirdiği Hiroşima'da, kurbanların dışlanmasından duyduğu hayal kırıklığı ve hüsranı dile getirdi.