Yandex Metrica

İsrail hükümetindeki çatlak derinleşiyor: Savunma Bakanı Gallant'tan Netanyahu'ya diktatör iması

İsrail hükümetindeki çatlak derinleşiyor: Savunma Bakanı Gallant'tan Netanyahu'ya diktatör iması

İsrail basınına göre Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant, dün akşamki Güvenlik Kabinesi toplantısında sözlü tartışmaya girdi. İkilinin anlaşmazlık yaşadığı konu ise Philadelphia Koridoru. The Jerusalem Post gazetesine göre Gallant, Netanyahu'nun ordunun Philadelphia Koridoru'ndaki varlığının devam etmesini oylamaya sunmak istemesine karşı çıktı. Galant, alınacak resmi kararın İsrail'in elini kolunu bağlayacağını öne sürdü.

Dünya

30.08.2024, 22:34

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki tartışmalara bir yenisi eklendi. Bu kez konu Mısır ile Gazze sınırındaki 14 kilometrelik Philadelphia Koridoru. İsrail'den yayın yapan The Jerusalem Post gazetesine göre ikili arasında dün akşamki Güvenlik Kabinesi toplantısında sözlü tartışma yaşandı. 

Haberde Gallant'ın toplantının başında kabine üyelerine bir sunum yaptığı ve esir takası anlaşmasının ülke için stratejik öneme sahip olduğunu hatırlattığı, İsrail'in anlaşma müzakerelerine devam etmesinin hayati bir mesele olduğunu hatırlattığı belirtildi. Bu arada Başbakan Netanyahu'nun önceden haber vermeksizin  işgalin sürdüğü Mısır ile Gazze sınırındaki 14 kilometrelik Philadelphia Koridoru'ndaki varlığının devam etmesini oylamaya sunmak istediğine dair duyurusu gerginliğe sebebiyet verdi. Diğer pek çok konuda Netanyahu'yla anlaşmazlık yaşayan Gallant, Netanyahu'nun bu planına da karşı çıktı. Gallant,  Philadelphia Koridoru'nda kalma yönünde resmi bir karar almanın esir takası müzakerelerinde "İsrail'in elini kolunu bağlayacağını" savundu.

Krizi Türkiye çözecek! İngilizler dünyaya duyurdu: MİT o ülkede harekete geçti Krizi Türkiye çözecek! İngilizler dünyaya duyurdu: MİT o ülkede harekete... Haberi Görüntüle

"ESİRLERİ İDAM ETME YETKİSİ DAHİ VAR"

Gallant'ın Netanyahu'nun oylamaya sunma fikrine "Başbakanın her kararı oylamaya sunma yetkisi, hatta esirleri idam etme yetkisi dahi var." dediği öğrenildi. Savunma Bakanı, Philadelphia Koridoru'nda kalmak ya da esir takası yapmak seçeneklerinden birinin tercih edilmesi gerektiğini, iki seçeneğin aynı anda uygulanamayacağını savunuyor. Netanyahu'nun oylama fikrine ordu ve soğuk bakıyor. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Mossad Direktörü David Barnea da çekincelerini dile getirdi. Halevi, Philadelphia Koridoru'ndaki varlığının devam etmesi yönündeki bir resmi kararın esirlerle ilgili durumu daha da karmaşıklaştıracağını ifade etti.

FETÖ'nün Kapadokya'ya altın depoladığı iddiası ortalığı karıştırdı! CIA neyi gizliyor? FETÖ'nün Kapadokya'ya altın depoladığı iddiası ortalığı karıştırdı! CIA neyi gizliyor? Haberi Görüntüle

NETANYAHU VE GALLANT SÜREKLİ GERİLİM YAŞIYOR

İkili arasındaki Philadelphia Koridoru konusundaki anlaşmazlık zincire eklenen son halka. Netanyahu'nun Hamas'ın 7 Ekimd'eki saldırısı sonrası orduyu suçlar beyanlarda bulunması Gallant'la olan anlaşmazlıkları daha da derinleştirmişti. Netanyahu-Gallant arasında yargı reformu konusunda da ayrılık yaşanıyordu. Başbakan ve Savunma Bakanı arasında Lübnan'a saldırı konusunda da farklı fikirler öne sürülmüştü. Netanyahu'nun savaşı önceleyen politikası zaman zaman Gallant'ın tepkisine neden oluyor. İkili arasında birçok konuda tartışma yaşansa da Filistinlilere yönelik soykırımda en ufak bir fikir ayrılığı bulunmuyor. Filistinli direniş hareketlerinin yaptığı vatan savunması ve İsrail'in hedeflerine ulaşmadaki başarısızlığı bakanın ve başbakanın sık sık karşıya gelmesinin temel nedeni olarak gösteriliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading