Yandex Metrica

İsrail'in kâbusu! Hamas'ın yeni lideri Sinvar dünyada manşet: Haniye'yi öldürdüklerine pişman olacaklar

İsrail'in kâbusu! Hamas'ın yeni lideri Sinvar dünyada manşet: Haniye'yi öldürdüklerine pişman olacaklar

İran'ın başkenti Tahran'da şehit edilen Hamas Lideri Haniye'nin yerine Yahya Sinvar getirildi. Yıllarca İsrail hapishanelerinde kalan ve çıktıntan sonra İsrail'in korkulu rüyası olan Sinvar dünya gündemine ilk sıradan giriş yaptı. 

Dünya

07.08.2024, 11:54

Haniye suikastından bir hafta sonra Hamas yeni liderini ilan etti, karar İsrail'de şok dalgaları yaydı. Uluslararası medya ise en çok arananlar listesinin bir numarasındaki ismin, Hamas'ın en tepesine yükselişini manşetlerine taşıdı.

Putin'den doğalgaz açıklaması: Türkiye'ye ihracat artabilir Putin'den doğalgaz açıklaması: Türkiye'ye ihracat artabilir Haberi Görüntüle

HAMAS'IN YENİ LİDERİ DÜNYADA MANŞET

Hamas'ın Tahran'da suikasta uğrayan siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin kimi seçeceği günlerdir merakla bekleniyordu. Filistinli grup kararını Salı akşamı dünyaya ilan etti, İsrail tarafından 10 aydır her yerde aranan Yahya Sinvar Hamas'ın yeni lideri oldu.

7 Ekim baskınının beyni olarak görülen 61 yaşındaki Sinvar'ın Hamas'ın en tepesine çıkması, beklendiği gibi İsrail'de şok dalgaları yaydı. Çünkü, İsrail ordusu 306'ıncı gününe giren savaşta 'gölgelerin lideri' olarak bilinen Yahya Sinvar'a dair bir ipucu bile bulamadı. Tünelden geçerken çekilmiş 'flu' bir görüntü dışında Sinvar'a ait hiçbir kanıt yok, elektronik takipten sahadaki ajanlara kadar İsraillilerin Filistinli lideri bulma çabası hezimetle sonuçlandı.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın muhabiri Roi Kais, Haniye suikastından bir hafta sonra Sinvar'ın siyasi büro başkanlığına getirilmesini 'sürpriz' olarak niteledi, kararın İsrail'in peşine düştüğü Yahya Sinvar'ın hayatta olduğunu gösterdiğini vurguladı. Yanı sıra muhabir Kais, Sinvar'ın Hamas'ın liderliğine yükselmesinin Tel Aviv'e bir mesaj olduğunu kaydetti.

Haaretz gazetesindeki analizde ise Sinvar atamasının İsrail'in yanı sıra ABD'ye, ateşkes müzakerecilerine ve Filistin halkına bir mesaj olduğu yorumu vardı.İsrail televizyonu Kanal 12'nin Orta Doğu analisti Ehud Yaari, "Sinvar'ın getirilmesi, onun Hamas içindeki konumunu teyit eden bir anlam taşıyor" cümlesini kurdu.

İsrail'le 8 Ekim tarihinden bu yana çatışan Hizbullah ise, yaptığı açıklamada Sinvar'ın Hamas'ın liderliğine seçilmesinin İsrail'in başarısız olduğunu gösterdiğini belirtti.Al Jazeera analisti Mervan Bişara, 'Hamas neden Sinvar'ı lider olarak seçti?' sorusunu sordu. Bişara'ya göre, 61 yaşındaki Sinvar Gazze Şeridi'ndeki tünellerde saklanırken büyük bir sorumlulukla karşı karşıya.

Öğretmenin bahçesinden hazine çıktı! 1.600 yıllık kutu arkeologları hayrete düşürdü Öğretmenin bahçesinden hazine çıktı! 1.600 yıllık kutu arkeologları hayrete düşürdü Haberi Görüntüle

İSRAİL PİŞMAN OLACAK

2017 yılından Ekim 2023'e kadar Yahya Sinvar'ın Gazze'yi yönettiğini hatırlatan Al Jazeera analisti, Filistinlilerin yeni lider seçimiyle Haniye suikastına bir tepki koyduğunu, Sinvar'ın bugün Filistinliler arasında daha popüler olduğu yorumunu yaptı. Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut ise, Sinvar'ın Hamas'ın yeni baş müzakerecisi olmasıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerinde yeni bir baskı ortaya çıktığını bildiriyor.

Salhut, İsrail hapishanelerinde yaklaşık çeyrek asır tutulmuş Sinvar'ın Hamas'ın en tepesine getirilmesini 'sürpriz' olarak tanımladı.Yahya Sinvar'ın Hamas'ın başına geçmesi, dünya medyasında da ilk sayfadan veriliyor. İngiliz The Guardian, 'Hamas 7 Ekim saldırılarının mimarı Yahya Sinvar'ı yeni lideri olarak seçti' başlıklı haberinde Filistinli liderinin atanmasının İran'ın resmi medya kanallarında duyurulduğunu öne çıkardı.

The Times gazetesi 'Hamas yeni lider olarak Yahya Sinvar'ı tayin etti' başlığını tercih etti, 61 yaşındaki Sinvar'ın İsrail'in en çok arananlar listesinin en üst sırasında yer aldığını kaydetti.

The Telegraph '7 Ekim saldırılarının beyni Hamas'ın kontrolünü devralıyor' başlığıyla okuyucularının karşısına çıktı.

The Economist'in ilk sayfasında 'Hamas'ın Yahya Sinvar'ı lider olarak seçmesiyle ateşkes daha düşük ihtimal' başlığı var.

Amerikan New York Times gazetesi 'Hamas 7 Ekim saldırılarının mimarını yeni siyasi lideri olarak seçti' derken, Washington Post 'Sinvar siyasi lider Haniye'nin yerini alıyor ve gücünü sağlamlaştırıyor' başlığını tercih etti. Post, Yahya Sinvar'ın yükselişinin Hamas'ın en önemli lideri olarak rolünü pekiştirdiği yorumunu yaptı.

Wall Street Journal 'Hamas'ın Gazze şefi Yahya Sinvar, öldürülen siyasi liderin yerine geçiyor' dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading