Yandex Metrica

İstanbul sular altında kalabilir! Kıyamet Buzulu çökmeye hazırlanıyor: Tüm dünya teyakkuzda

İstanbul sular altında kalabilir! Kıyamet Buzulu çökmeye hazırlanıyor: Tüm dünya teyakkuzda

Tüm dünyayı teyakkuza geçiren Kıyamet Buzulu hızla eriyor ve bu devasa buz kütlesinin tamamen yok olması, dünya genelinde büyük felaketlere yol açabilir. Uzmanlar Amsterdam, New York, Şangay ve hatta Kahire için kırmızı alarm verdi. Peki Türkiye'de nasıl bir etki oluşturacak.

Dünya

26.08.2024, 16:27

Resmi adıyla Thwaites, bilinen adıyla kıyamet buzulları, Britanya kadar büyük olması onu dünyanın en geniş buzulu yapıyor. Şu anda tek başına erimesi, küresel deniz seviyesindeki yükselişin yaklaşık %4'ünden sorumludur. Geçtiğimiz otuz yılda buz kaybetme oranı iki katına çıkmıştı. 

Bilim insanlarının endişeleri, Batı Antarktika buz tabakasından Amundsen Denizi sularına akan ve burada yüzen bir buz platformu olarak ortaya çıkan donmuş bir nehir olan buzulun yapısıyla orantılı. Özellikle buzulun bu son kısmının erimesi muhtemel olarak gözüküyor. 

Çünkü iklim değişikliği edeniyle ısınan okyanus suyu buzulun altına sızma, onu aşındırma ve stabilitesini tehlikeye atma riskiyle karşı karşıyadır.

Bebek katili Netanyahu'ya rehine baskısı: İsrail'de sendikalar kazan kaldırdı Bebek katili Netanyahu'ya rehine baskısı: İsrail'de sendikalar kazan kaldırdı Haberi Görüntüle

KIYAMET BUZULU ERİRSE NE OLUR?

Araştırmaya göre, "deniz suyu sızıntıları buzun kilometrelerce erimesine neden olacak, bu da buzulu okyanus ısınmasına karşı daha savunmasız hale getirecek ve buz kütlesi kaybı tahminlerini artıracak." Bu kayıpların sonuçları muhtemelen devasa olacaktır: Buzul tamamen çökerse, buzları deniz seviyesini 65 santimetre yükseltecektir.

Daha da kötüsü, Thwaites'in erimesi yakındaki diğer buzulların dengesini bozabilir ve onların da çökmesine neden olabilir; küresel ölçekte deniz seviyelerinin 3 metreden fazla yükselmesine neden olacak kadar buz kütlesi var. Bu önemli buzulların yok olması, insan ölçeğinde geri döndürülemez olacak ve bu da onu bir “devrilme noktası” haline getirecek. Klimatologlar bu noktanın 1,5 ila 2 derece küresel ısınma arasında olduğunu tahmin ediyor; bu da neredeyse ulaştığımız bir seviye.

Dünya nüfusunun neredeyse yarısı kıyı şeridinin 200 kilometre yakınında yaşıyor. Çevrimiçi simülatörler, deniz seviyesindeki 3 metreden fazla yükselişin sonuçlarının ölçeğini değerlendirmeyi kolaylaştırıyor: böyle bir senaryoda, Amsterdam, New York, Şangay ve Kahire de dahil olmak üzere dünyanın birçok büyük şehri kısmen veya tamamen zarar görebilir. tamamen sular altında kaldı. Peki Türkiye'de neler olacak?

Ateşkes çıkmazı: Netanyahu af diledi Hamas gözdağı verdi Ateşkes çıkmazı: Netanyahu af diledi Hamas gözdağı verdi Haberi Görüntüle

İSTANBUL SULAR ALTINDA KALABİLİR

Batı Antartika'da yaşanan gelişmeler Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz dönemlerde durumu değerlendiren Küresel Denge Derneği İstanbul için tehlike çanlarının çaldığını gözler önüne sermişti. 

İstanbul ve İzmir illeri için "Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri" adlı raporda iklim değişikliğine vurgu yapılmış, deniz seviyesindeki yükselmelerin İstanbul'da kıyılarda yer alan konak, saray, dini ve tarihi yapılar, İzmir'de ise körfez ve tatil beldeleri için risk oluşturduğu açıklamıştı.

Kritik raporda İstanbul Boğazı'nın tamamımın, özellikle de kıyılarda yer alan konak, saray, dini ve tarihi yapıların deniz seviyesindeki değişimden etkilenmesi bekleniyor. İstanbul'un bir çok tarihi mekanları Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı gibi saraylar ile Şemsi Paşa Camii ve Ortaköy Camii risk altında. 

Habere Tepki Ver

0

0

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading