İşte Rus teklifi: Afrika buğdayını Türkiye'ye gönderelim, parayı Katar ödesin

Tahıl koridoruna yeniden işlerlik kazandırmak için Kiev-Ankara-Moskova hattında görüşmeler sürerken, müzakerelere aşina kaynaklar İngiliz Financial Times'a çarpıcı bir bilgi aktardı.

Dünya

23.01.2024, 21:10

Dünyayı yeni bir gıda krizinden kurtaracak tahıl koridoru planı için Kiev-Ankara-Moskova hattında görüşme trafiği sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le doğrudan ele alacağı konu, başta Afrika ülkeleri olmak üzere gıda kıtlığı yaşaması muhtemel çok sayıda ülkeyi yakından ilgilendiriyor. 

İngiltere merkezli Financial Times muhabirlerinin müzakerelere aşina 3 kaynaktan aktardığı bilgi, çarpıcı Rus teklifinin ifşa olmasını sağladı. Konuya yakın kaynaklara göre Rusya, Afrika ülkelerine kendi buğdayını Katar parasıyla Türkiye üzerinden göndermek istiyor. 

Buna göre ilk etapta 1 milyon ton mahsûlün parası Katar tarafından Rusya'ya ödenecek; Rusya ücreti ödenmiş buğdayı Türkiye'ye gönderecek. İhtiyaç sahibi ülkelere Rus buğdayı Türkiye'den dağıtılacak.

Moskovalı elçilerin ortaya attığı fikir ne Katar ne de Türkiye tarafından kabul edilmedi. 

Jelatini üstünde F-16'lar! O ülke sözünü tuttu: Savaş uçakları envantere girdi Jelatini üstünde F-16'lar! O ülke sözünü tuttu: Savaş uçakları envantere... Haberi Görüntüle

UKRAYNA TAHILI DEVRE DIŞI KALACAK

Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmaması için buğday silolarını bombalayan Rusların son teklifi, Ukraynalıların mahsûlünü tamamen devredışı bırakmayı amaçlıyor. Bu nedenle sözkonusu plana ne Kiev'in ne de Batılı destekçilerinin sıcak yaklaşması mümkün görünmüyor. 

Financial Times'ın bilgisine sunulan muhtıra taslağına göre Ruslar, faturayı Katar'ın ödemesi halinde 1 milyon ton tahılı Türkiye'ye göndermeye hazır. Katar parasıyla Afrika'ya tahıl gönderme planını gündeme getiren Rusya'nın bu hamleyle, önümüzdeki hafta St.Petersburg'da toplanacak Afrikalı liderlere jest yapmayı amaçladığı belirtiliyor. 

Moskova bu fikri, St.Petersburg'daki Rusya-Afrika Zirvesi öncesi 'yoksul ülkelere bedava tahıl teklifi' başlığıyla pazarlıyor. Fakat bazı Afrika ülkeleri, gıda krizinin Rusya'nın Ukrayna işgaliyle birlikte başladığını belirterek buna tepki gösteriyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading