Sitede Ara

İyi başladı kötü bitirdi: AB Komisyonu'ndan taraflı Türkiye Raporu

İyi başladı kötü bitirdi: AB Komisyonu'ndan taraflı Türkiye Raporu

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Raporu'na "Türkiye, AB için kilit bir ortak ve aday ülkedir." ifadeleriyle giriş yaptı ancak raporun devamında Türkiye'ye yönelik birçok haksız itham yer aldı. Türkiye, ekonomi, göçmen politikası ve Filistin'e yapılan insani yardımlar hususlarında övülürken demokratikleşme ve özellikle Kıbıs konusunda eleştirildi.

Dünya

30.10.2024, 21:00

Avrupa Birliği Komisyonu, 2024 Türkiye Raporu'nu açıkladı. AB Komisyonu'nun 2024 Genişleme Paketi kapsmında kamuoyuyla paylaşılan raporda Türkiye'ye yönelik övgüler yanında haksız eleştiriler de yer alıyor. 

AB Komisyonu'nun Türkiye, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Ukrayna ve Moldova'ya ilişkin son değerlendirmelerinin yer aldığı 2024 Genişleme Paketi kamuoyuna açıklandı. AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında duyurulan rapor, "Türkiye, AB için kilit bir ortak ve aday ülkedir." ifadesiyle başlıyor. Türkiye ile geliştirilecek ilişkilerin AB'nin çıkarına olduğu belirtilen raporda AB-Türkiye ilişkileri hakkında 23 Kasım 2023 tarihli ortak bildiri ve AB Konseyi önerileri doğrultusunda hem AB hem de Türkiye’nin karşılıklı çıkar alanlarında yeniden adımlar attığı hatırlatıldı. Raporda, "AB, belirlenmiş şartlara tabi olarak, aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir şekilde Türkiye ile yapıcı bir şekilde yeniden angajman kurmaktadır. Ortak çıkar alanlarında üst düzey görüşmeler devam etmektedir." denildi.

2018'den bu yana Türkiye ile AB arasında katılım müzakerelerinde bir durgunluğun yaşandığı ifade edilen raporda Türkiye'nin sığınmacılara yönelik uyguladığı politika övüldü. Raporda Türkiye'nin çok sayıda sığınmacıyı kabul ettiği hatırlatıldı ve AB'nin 2011 yılından bu yana mülteciler için verdiği desteğin 10 milyar avro olduğu belirtildi.

Dünyanın iki mistik kehanetinde ortak tehlike: Avrupa için karanlık bir dönem! 2025 Savaş yılı mı olacak? Dünyanın iki mistik kehanetinde ortak tehlike: Avrupa için karanlık bir... Haberi Görüntüle

EKONOMİYE ÖVGÜLER

Türkiye'nin son rapordan bu yana önemli gelişmeler kaydettiği ifade edilen raporda daha sıkı bir para politikasına geçişin iyi sonuçlar verdiği aktarıldı. Enflasyonist baskının azaldığı, istihdamın arttığı dile getirilen raporda bütçe açığının depremler sonrası harcamalarla arttığı açıklandı. Türkiye'nin yatırım faaliyetlerinin geçtiğimiz yıl önemli ölçüde artış gösterdiği vurgulanan raporda "Türkiye, Gümrük Birliği için iyi bir hazırlık seviyesini sürdürüyor. Bu alanda bazı ilerlemeler kaydetti. Türkiye, uzun süredir devam eden birkaç ticaret engelini ele aldı ve bazı ithalat ve ihracat kısıtlamalarını kısmen kaldırdı." ifadesi yer aldı.

İstanbul Barosu'nda İstiklal Marşı'na saygısızlık! Vatan hainliğine ifade özürlüğü kılıfı uydurdular! İstanbul Barosu'nda İstiklal Marşı'na saygısızlık! Vatan hainliğine ifade özürlüğü kılıfı... Haberi Görüntüle

AB HER RAPORDA OLDUĞU GİBİ YİNE DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI ÖĞRETİYOR!

Türkiye'nin en fazla eleştiri aldığı konular ise her raporda olduğu gibi demokrasi ve insan hakları konuları oldu. Raporda, "Türk yasal çerçevesi, insan haklarına ve temel haklara saygı konusunda genel güvenceler içeriyor ancak mevzuatın ve uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmesi gerekiyor." denildi. Organize suçlarla mücadele hususunda ise Türkiye'ye övgü vardı. Türkiye'nin düzenlediği operasyonlarla geçen yıl yasaklı maddelerin ele geçirilmesinde artış yaşandığına dikkat çekildi ve Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) "gri listesinden" çıkarıldığı hatırlatıldı.

Cepheye gidecek Koreli sayısı belli oldu: Savaşın boyutu giderek daha da büyüyor Cepheye gidecek Koreli sayısı belli oldu: Savaşın boyutu giderek daha... Haberi Görüntüle

"PKK, DEAŞ VE FETÖ'NÜN TASFİYESİNE ÖNCELİK VERİLDİ"

Raporun Türkiye'nin terörle mücadelesinin değerlendirildiği bölümde ise Türkiye'nin terör örgütleri PKK, DEAŞ ve FETÖ'nün yurt içinde tasfiye edilmesine öncelik verildiği aktarıldı. Raporda Türkiye'nin terörle mücadeledeki haklılığına vurgu yapılarak "Türkiye, terörle mücadeleye yönelik mevzuata ve terör tehditleriyle başa çıkmak için güçlü kurumsal yapılara sahiptir." değerlendirmesi yapıldı.

Hamas'tan ateşkes müzakerelerine olumlu yanıt! 'Kalıcı bir ateşkese açığız' Hamas'tan ateşkes müzakerelerine olumlu yanıt! 'Kalıcı bir ateşkese açığız' Haberi Görüntüle

"VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA HİÇBİR KRİTER YERİNE GETİRİLMEDİ"

Türkiye'nin mülteci kabulüne yönelik politikasına övgülerde bulunulan raporda AB-Türkiye arasındaki vize serbestisi diyaloğuna da değinildi. Raporda, "Vize serbestisi yol haritası kapsamında öne çıkan hiçbir kriter yerine getirilmedi. Türkiye'nin hala mevzuatını vize politikasına ilişkin AB müktesebatıyla daha fazla uyumlu hale getirmesi gerekmektedir." görüşü savunuldu.

Suriyeli mücahidlerden TUSAŞ mesajı: Şunu herkes bilsin ki alemde şer Oğuz'da er tükenmez! Suriyeli mücahidlerden TUSAŞ mesajı: Şunu herkes bilsin ki alemde şer... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖZERKLİĞİ

Raporda Türkiye'nin AB açısından stratejik önemine de işaret edildi. "Türkiye, dış politika alanında aktif ve önemli bir aktördür, bu da AB-Türkiye ilişkileri açısından önemli bir unsurdur." ifadesinin yer aldığı raporda Türkiye'nin Rusya ve Hamas konusunda kendilerinden farklı bir söyle tutturduğu belirtildi. Türkiye'nin dış politikada 360 derecelik stratejik bakış açısını sürdürdüğü ifade edilen raporda "Türkiye, AB üyeliğine bağlılığını sürdürdüğünü bildirerek, diplomatik, ekonomik, güvenlik ve savunma alanlarında kapsamlı bir vizyon benimseyerek ortaklıklarını çeşitlendirmiş ve stratejik özerkliğini ortaya koymuştur." denildi. Ayrıca çeşitli coğrafyalarda çeşitli ülkelerle işbirliklerini geliştiren Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta her iki tarafla da ilişkilerini devam ettirebilen bir ülke olduğu hatırlatıldı. Raporda Türkiye'nin iki ülke arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmayı, gerilimi azaltma ve ateşkes sağlamayı hedeflediği ve Ukrayna tahılının ihracatını kolaylaştırmak için diplomatik girişimde bulunarak, tahıl anlaşmasını mümkün kıldığı ifade edildi.

Pentagon'dan TSK'nın Suriye'deki operasyonlarına ilişkin açıklama: 'Türk müttefiklerimizle iyi bir iletişimimiz var' Pentagon'dan TSK'nın Suriye'deki operasyonlarına ilişkin açıklama: 'Türk müttefiklerimizle iyi bir... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE-İSRAİL, TÜRKİYE-FİLİSTİN

Türkiye ile İsrail ilişkilerinin çatışmaların şiddetlenerekk yeniden başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren belirgin biçimde bozulduğu belirtilerek Mayıs 2024'te İsrail'le ticaret ilişkilerinin sona erdirildiği hatırlatıldı. Hamas konusuna Türkiye ile aynı açılardan bakılmadığı tekrarlanan raporda her şeye rağmen bölgede iki devletli çözüm hususunda benzer bir politik duruşa sahip olunduğu aktarıldı. Raporda ayrıca Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açılan "soykırım" davasına da müdahil olduğu hatırlatıldı ve "Türkiye, Filistinlilere önemli ölçüde insani yardım sağlayarak bölgede etkili bir oyuncu olmaya devam etmektedir ve aynı zamanda Ad Hoc İrtibat Komitesi'nin bir üyesidir. Ortadoğu Barış Süreci konusunda Türkiye, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi amacıyla siyasi sürecin yeniden başlatılması gerektiği konusunda AB'nin tutumuyla uyum içindedir." ifadeleri kullanıldı. 

Katil İsrail'den Hizbullah'ın yeni liderine suikast iması Katil İsrail'den Hizbullah'ın yeni liderine suikast iması Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN LİBYA, ORTA ASYA, AFRİKA VE YUNANİSTAN POLİTİKASI

Raporda Türkiye'nin Libya'da üstlendiği misyona yönelik övgüler yer aldı. Türkiye'nin bu ülkede aktif bir rol üstlendiği belirtilen raporda Ankara'nın istikrarı savunmaya devam ettiği vurgulandı. Orta Asya'da Türk Devletleri Teşkilatı vasıtasıyla daha etkin bir işbirliği geliştirildiği belirtilen raporda bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirildiği ifade edildi. Rapor'da Türkiye'nin Afrika'da da varlığını güçlendirdiği, Somali ve Sudan'daki çatışmalarda taraflar arasında "dengeli" pozisyon aldığı ve arabuluculuk rolü üstlendiğine dikkat çekildi.

Yunanistan'la ilişkilerin ise daha olumlu bir havada yürütüldüğü belirtilen raporda 2023'ten bu yana hava sahası ihlalleri, Doğu Akdeniz'de izinsiz sondaj faaliyetleri gibi hususların kayda geçmediği vurgulandı. Raporda ayrıca Türkiye'nin Rum kesimini devlet olark tanımayı reddettiği ve BM Güvenlik Konseyi Kararlarına aykırı olarak Kıbrıs'ta defalarca iki devletli çözümü savunduğu öne sürüldü.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading