Jantina'nın pruvası bulundu: İkinci Dünya Savaşı'nın tarihi belgeleri gün yüzüne çıktı

Jantina'nın pruvası bulundu: İkinci Dünya Savaşı'nın tarihi belgeleri gün yüzüne çıktı

İkinci Dünya Savaşı sırasında batan İtalyan denizaltısı Jantina'nın pruvası ve eşsiz belgeler, Kostas Thoktaridis'in araştırma ekibi tarafından gün ışığına çıkarılıyor.

Dünya

08.07.2024, 01:20

İkinci Dünya Savaşı sırasında batan İtalyan denizaltısı Jantina'nın pruvası ve eşsiz belgeler, Kostas Thoktaridis'in araştırma ekibi tarafından gün ışığına çıkarılarak tarihinin bulmacası tamamlanıyor.

Jantina, 5 Temmuz 1941'de İngiliz denizaltısı HMS Torbay'ın torpidoları tarafından batırıldı. Kasım 2021'de İtalyan denizaltısı, K. Thoktaridis ve ekibi tarafından Mykonos'un güneyinde 103 metre derinlikte tespit edildi.

F-18 savaş uçağı yere çakıldı! Pilot hayatını kaybetti F-18 savaş uçağı yere çakıldı! Pilot hayatını kaybetti Haberi Görüntüle

DENİZALTI TEHLİKEYİ ALGILAYAMADI

Bulunduğu gibi, denizaltı deniz dibinde sola doğru 53 derecelik bir eğimle yatıyor, taret ve karakteristik 102 mm'lik güverte topu görülebiliyor. Periskoplar aşağıda ve taret kapağı açık. Ancak İngiliz denizaltısı HMS Torbay ile yapılan deniz savaşının ardından battığında pruvası denizaltının geri kalanından kesildi.

İtalyan denizaltısının ilk keşfinden iki buçuk yıl sonra, 103 metre derinlikte ve denizaltının geri kalanından çok uzakta, Jantina'nın pruvası bulunup tespit edildi. 103 metre derinlikte bulunur ve sol tarafıyla dipte durur. Battığı günün üzerinden 83 yıl geçmesine rağmen pruvanın durumu mükemmel.

Kostas Thoktaridis, APE-MPE'ye yaptığı açıklamada, "Aslında enkazın iki parçasından bahsediyoruz; pruva ve denizaltının en uzun kısmı. Pruva hemen batarken, denizaltının geri kalanı yelken açmaya devam etti ve çok daha sonra battı ve deniz yüzeyinde hatırı sayılır bir mesafe kat etti. Bu tip denizaltıların pruvada sahip olduğu denizaltı karşıtı kesici karakteristiktir. Kapalı torpido kovanları da görülebiliyor, bu da Jantina'nın savaş durumunda olmadığını, dolayısıyla İngiliz denizaltısından gelen tehlikeyi algılamadıklarını gösteriyor." dedi.

Mariana Çukuru'ndaki gizem çözüldü! Dünyanın en derin noktasındaki büyük sır ortaya çıktı! Mariana Çukuru'ndaki gizem çözüldü! Dünyanın en derin noktasındaki büyük sır... Haberi Görüntüle

GİZLİ BELGELER DEŞİFRE OLDU

Ekip aynı zamanda birincil kaynaklardan kanıt toplayarak ve İtalyan, İngiliz ve Alman arşivlerinden nadir belgeleri ortaya çıkararak araştırmayı tarihsel düzeyde de tamamladı.

Jantina son yolculuğunda Leros'tan yola çıkmıştı. Denizaltıda 48 kişi bulunuyordu. 5 Temmuz 1941 günü öğleden sonra Mikonos'un güneyinde yüzeyde yüzüyordu ve son varış noktası İtalya'nın Messina kentiydi. İngiliz denizaltısı HMS TORBAY daha geniş deniz bölgesinde devriye gezdi. HMS TORBAY, saldırının hemen ardından kaptanı tarafından hazırlanan savaş seyir defterine göre, 4 deniz mili mesafedeki Jantina'yı tespit ederek alarmı çalıştırdı ve keşif derinliğindeyken saldırı pozisyonuna geçti. 

İki denizaltı arasındaki çatışma nadir görülen bir deniz olayıdır. Saat 20:16'da 1500 yarda mesafeden 6 torpido ışınıyla torpido saldırısı başlattı. İtalyan denizaltı mürettebatının çaresizce onlardan kaçma çabalarına rağmen bu mümkün olmadı. İlk iki torpido hedef bulamadan İtalyan denizaltısının önünden geçti. Ancak saat 20:17'de ikinci torpido grubu hedefini buldu ve çok güçlü bir patlama yaratarak denizaltının pruvasının büyük bir bölümünü kesti. Rodos'tan Atina'ya uçan bir Alman JU 52, Jantina'ya bir torpidonun çarptığını ve kıyıda ikinci bir torpidonun patladığını gördü. Alman uçağının alarm vermesi üzerine Siroz'dan 3 MAS tipi bot, Samos'tan 1 motorlu bot, Rodos ve Leros'tan 3 deniz uçağı bölgeye yöneldi.

Jantina batmadan kısa bir süre önce, gemideki toplam 48 kişiden 20'sinden fazlası denize düşmeyi başardı, ancak sonunda yalnızca iki subay ve dört astsubay, altı ila yedi saatlik yüzmenin ardından Delos'a ulaşmayı başardı. Hayatta kalanlar daha sonra deniz uçağıyla Pire'ye götürüldü. Öldürülen 42 kişi arasında, yapılan aramaların ardından cesedi bulunan denizaltının kaptanı Vincenzo Politi de vardı.

Jantina, 1932 yılında İtalya'nın La Spezia kentinde denize indirildi ve ARGONAUTA sınıfındandı.

Uzunluğu 61,5 metre, genişliği 5,65 metre, batık deplasmanı ise 810 tondu. Yüzeyde maksimum 14 knot seyir hızına, dalışta ise 8 knot'a ulaşabiliyordu. Maksimum operasyonel derinliği 80 metreydi. Silahı pruvada 4, kıçta 2 torpido kovanından oluşuyordu. Ayrıca 102/35 donanma güverte silahı da vardı.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading