Jetler Çin uçak gemisinden böyle havalandı: Dünya bir kez daha nefesini tuttu

Jetler Çin uçak gemisinden böyle havalandı: Dünya bir kez daha nefesini tuttu

Tayvan'ın 'Ulusal Gün' kutlamasına cevap Çin ordusundan geldi. Savaş uçakları Ada çevresinde devriye atarken Çin'e ail Liaoning uçak gemisi de tatbikata katılarak gövde gösterisi yaptı. 

Dünya

15.10.2024, 14:55

Çin'in Tayvan'ı kuşatmaya yönelik gerçekleştirdiği en kapsamlı tatbikatlardan biri dün gerçekleşti. Çin ordusu, 14 Ekim'de icra ettiği 'Müşterek Kılıç-2024B' adlı tatbikatla tüm dünyada gözlerin bir kez daha Pasifik'e çevrilmesini sağladı. 

Tayvan'ı kuzey, güney ve doğudan çevreleyip kritik limanları bloke ederek adayı ablukaya alan tatbikata Çin'in Liaoning uçak gemisi de katıldı.

Gemiden havalanan savaş uçakları Tayvan Boğazı'nda devriye atarken, ada çevresindeki 26 adet gemi ise müşterek saldırı talimleri çalıştı. 

Tayvan'ın çevresinde abluka oluşturan tatbikat, Ada'daki hükümetin lideri Lai Ching-te'nin ilk 'Ulusal Gün' konuşmasının ardından geldi. Lai, 1912'de Çin Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden süreci başlatan 1911 Devrimi'nin başlangıç yıl dönümü olan ve Ada'da 'Ulusal Gün' olarak kutlanan 10 Ekim'de yaptığı konuşmada, Pekin yönetiminin Tayvan'ı temsil etmeye hakkı olmadığını savunmuştu.

Tayvan çevresindeki tatbikat Ada'yı geçici süreliğine abluka altına aldı.

Tatbikatın akşam saatlerinde sonlandırılmasının ardından Tayvan Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak Çin kuvvetlerinin tatbikat mevcudu hakkında bilgi verdi. 

Tayvan'a göre Çin Hava Kuvvetleri gece boyunca 153 adet uçağı seferber etti ve bu uçaklardan 111'i Tayvan ile Çin kıyıları arasındaki ortay hattı geçerek Ada'ya yönelik tacizde bulundu. 

Son dakika... Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i roketlerle vuruyor Son dakika... Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i roketlerle vuruyor Haberi Görüntüle

UÇAK GEMİSİ AYRILIKÇILARA BASKI OLDU

Çin Halk Kurtuluş Ordusu ise Müşterek Kılıç-2024B tatbikatında Liaoning uçak gemisi ve ona eşlik eden diğer gemilerin katıldığına vurgu yaparak, uçak gemisinin Tayvan'ın bağımsızlığını savunan 'ayrılıkçılara' baskı uyguladığını belirtti. 

Çin ordu sözcüsü Yüzbaşı Li Xi, uçak gemisi grubunun ordu, donanma, hava kuvvetleri ve roket gücü birlikleriyle birlikte Tayvan doğusundagemi-uçak işbirliği, ortak hava kontrolü, deniz-kara hedeflerine saldırı eğitimi çalıştığını kaydetti. 

Tatbikatın Ada zincirinin içinde ve dışında birden fazla hizmetten birlikler tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Xi, muharebe yeteneklerinin etkili bir şekilde test edildiğini aktardı. 

Çin ordusuna bağlı Ulusal Savunma Üniversitesi profesörlerinden Zhang Chi ise Çin devlet medyasına verdiği demeçte şunları söyledi:

"Liaoning uçak gemisi önemli bir darboğazı kontrol ediyor, sağlam bir deniz bariyeri oluşturuyor ve Tayvan'ın bağımsızlığını savunanlara karşı etkili bir şekilde baskı uyguluyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading