JUNO göreve hazır! Çin hayalet parçacık avında: Başarırsa dünyada bir ilk olacak

JUNO göreve hazır! Çin hayalet parçacık avında: Başarırsa dünyada bir ilk olacak

Çin 'Hayalet parçacık' avına çıkıyor! Uzun süredir atom altı "nötrinoları" tespit etmek ve işlevlerini daha iyi anlamak için çalışan Pekin hükümeti, dünyanın en büyük temel parçacık detektörünü bitirmeye artık çok yakın.

Dünya

18.10.2024, 18:09

Çin​'in güneyindeki Guangdong​ eyaletinde granit kaplı tepenin 700 metre derinine inşa edilen Ciangmın Yer Altı Nötrino Gözlemevi (JUNO) adı verilen dev transparan küre, 35,4 metre çapında ve 12 katlı bir apartman yüksekliğinde.

Bilim dünyasında heyecan yaratan akrilik küre biçimli gözlemevi, yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük temel parçacık detektörü olacak.

2015'te yapımına başlanılan akrilik küre biçimli gözlemevinin son durumunu açıklayan Çin Bilimler Akademisi (CAS) ile Guangdong eyalet yönetimi, JUNO'nun son aşamaya geldiği ve detektörün tamamının kurulumunun kasım ayında tamamlanacağı ifade etti.

İklim krizi kadına şiddeti tırmandırıyor: Bilim insanları korkutucu tespitler ortaya koydu! İklim krizi kadına şiddeti tırmandırıyor: Bilim insanları korkutucu tespitler ortaya... Haberi Görüntüle

JUNO NE ZAMAN AKTİF OLACAK?

JUNO'nun bilim operasyonlarını yürütecek CAS'a bağlı Yüksek Enerji Fiziği Enstitüsü (IHEP), tesisi Ağustos 2025'te tamamen operasyonel hale getirmeyi hedefliyor.

JUNO, "Hayalet parçacık" olarak anılan atom altı "nötrino" parçacıklarını tespit etmeye ve işlevlerini aydınlatmaya yönelik bugüne dek girişilen en güçlü deneysel proje olarak göza çarpıyor. 

Ayrıca JUNO, yakınındaki Yangciang ve Tayşan nükleer enerji santrallerinden yansıyan nötrino parçacıklarının hareketlerini tespit ederek birbirlerine dönüştükleri "nötrino salınımı" adı verilen fenomenin anlaşılmasına kaktı sağlamayı planlıyor.

Fizikteki Standart Model'de kütlesinin bulunmadığı varsayılan nötrinolar arasında kütle alışverişleri olabileceğini ortaya koyan bu fenomenin incelenmesinin yeni bir deneysel fiziğin kapılarını aralayarak nötrinolara dair çok sayıda gizemi aydınlatabileceği öngörülüyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading