KAAN'ı seçen ülkeye Rus bombardıman uçağı! Amerika'ya güven azalıyor

Amerika'nın Asya'daki en güvenilir müttefiklerinden biri olan Endonezya, Trump'ın tarife kararı sonrası yeni ortaklar arayışına girdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren ve açık açık KAAN projesinde yer almak istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Subianto, Rusya'nın Manuhua Hava Kuvvetleri Üssü'ne bombardıman uçağı konuşlandırma isteğine de yeşil ışık yaktı.
Geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto Türkiye'nin geliştirdiği Millî Muharip Uçak KAAN projesine katılmak istediklerini açıklamıştı.
Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, "Küresel güneyin liderleri olarak, stratejik ortaklar olarak yeni bir küresel düzen oluşturma sorumluluğunu üstlenmeliyiz." ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye'nin savunma sanayi projelerine hayran olduklarını belirten Subianto, "5. nesil milli muharip uçak KAAN’ın projesinde yer almak istiyoruz. Aynı şekilde denizaltı projelerinde yer almak istiyoruz. Türkiye’nin savunma sanayiinden istifade etmek istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
ENDONEZYA'DAN RUSYA'YA YEŞİL IŞIK
Türkiye ziyareti sonrası Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto peş peşe radikal kararlar almaya başladı. Türkiye'de KAAN projesine girmek istediklerini dile getiren Subianto, Trump'ın %32'lik tarifesi sonrası Rusya'nın strajetik ortaklığına da yeşil ışık yaktı.
Amerika'nın Güneydoğu Asya'daki önemli ortaklarından biri olan Endonezya, Trump'ın %32'lik tarifesi sonrası yeni ortaklar arayışına başladı. Öyle ki Trump'ın tarife ayarı sonrası F-15EX savaş uçağı anlaşması tehlikeye girereken, Endonezya'dan flaş Rusya hamlesi geldi. Asya ülkesi Rusya'nın Manuhua Hava Kuvvetleri Üssü'ne bombardıman uçağı konuşlandırmasına onay verdi.
RUSYA'DAN PASİFİK'E BOMBARDIMAN UÇAĞI
İlk olarak savunma kuruluşu Janes tarafından yayınlanan haberde, Rusya'nın, Avustralya'nın Darwin kentine 1.200 kilometre uzaklıktaki Papua'daki Biak Numfor kentindeki Manuhua Hava Kuvvetleri Üssü'ne uzun menzilli askeri uçaklar yerleştirmek için Endonezya'dan resmen izin istediğine dair haberler ortaya çıktı.
Yayınlanan ifşaat, Canberra'da yankı uyandırdı ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'yi Jakarta'dan acil bir açıklama istemeye yöneltti. Ertesi gün, Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles Endonezyalı mevkidaşı Sjafrie Sjamsoeddin ile görüştüğünü duyurdu ve Sjafrie Sjamsoeddin ona raporların doğru olmadığını söyledi.
OSINTdefender gibi açık kaynaklı istihbarat hesaplarıyla daha da büyütülen olay, Rusya'nın Hint-Pasifik'teki niyetleri, Manuhua üssünün stratejik önemi ve bilginin güvenilirliği konusunda tartışmaları alevlendirdi.
ÜSSÜN KONUMU ABD-ÇİN GERİLİMİN MERKEZİ
Bulgaristan merkezli Bulgarian Military'de yer alan haberde "Bölgedeki en yakın müttefiki olan ABD açısından bu olay, Rusya ve Çin'in giderek daha fazla rekabet ettiği bir alanda hassas güç dengesinin altını çiziyor.
Endonezya'nın en doğu eyaletindeki Biak Adası'nda bulunan Manuhua Hava Kuvvetleri Üssü, küresel standartlara göre mütevazı bir tesis olarak göze çarpıyor. Frans Kaisiepo Havaalanı ile bir pisti paylaşır ve küçük bir CN235 gözetleme uçağı filosu işleten Endonezya Hava Kuvvetleri'nin Havacılık Filosu 27'nin evi olarak hizmet verir.
Janes'e göre, üs ayrıca yeni kurulan 9. Hava Filosu'na da ev sahipliği yapıyor, ancak henüz hiçbir uçak buraya atanmadı. ABD Deniz Piyadelerinin dönüşümlü olarak varlık gösterdiği ve Avustralya hava üslerinin Amerikan bombardıman uçaklarını barındıracak şekilde geliştirildiği Darwin'e yakınlığı, onu stratejik ilgi noktası haline getiriyor.
Üssün konumu, ABD-Çin gerginliğinin merkezi olan Güney Çin Denizi'ne yaklaşımlar da dahil olmak üzere Pasifik'teki önemli deniz yollarına potansiyel erişim sağlıyor.
Tarihsel olarak, Biak sınırlı yabancı askeri faaliyet gördü, ancak Rusya 2017'de Manuhua'dan istihbarat toplama tatbikatı gibi görünen iki nükleer kapasiteli Tu-95 bombardıman uçağı uçurarak önemli bir devriye görevi gerçekleştirdi. Bu olay, geçici olsa da, Moskova'nın Batılı müttefiklere daha yakın güç yansıtma konusundaki ilgisine işaret ediyordu." yorumu yapıldı.
"AYI" MANUHUA'YA GİDİYOR
Habere devam eden Bulgar basını, "Manuhua'daki altyapı, sürdürülebilir Rus operasyonları için uygunluğu konusunda sorular ortaya çıkarıyor. Üssün pisti, CN235 gibi daha küçük uçaklar için yeterli olsa da, daha ağır stratejik bombardıman uçaklarını veya uzun menzilli keşif platformlarını desteklemek için muhtemelen yükseltmeler gerektirecektir.
Yakıt depolama, bakım tesisleri ve lojistik tedarik zincirleri de önemli yatırımlara ihtiyaç duyacaktır, çünkü Biak'ın uzak konumu sürdürülebilir operasyonları zorlaştırmaktadır. Hava kuvvetleri modernizasyonundan ziyade deniz güvenliğini önceliklendiren Endonezya'nın savunma bütçesi, Jakarta'nın harici fonlama olmadan bu tür geliştirmeleri destekleme yeteneğini sınırlayabilir.
Yaptırımlar ve Ukrayna'daki devam eden savaş nedeniyle ekonomik kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Rusya, muhtemelen bu iyileştirmeleri kendi başına finanse etmekte zorlanacaktır. Bu pratik zorluklar, Rusya'nın isteğinin ciddiyetle yapıldığı varsayıldığında uygulanabilirliği konusunda şüphe uyandırmaktadır.
Rusya'nın Manuhua'ya konuşlandırabileceği uçak tipleriyle ilgili spekülasyonlar, özellikle Tupolev Tu-95 ve Tu-160 gibi stratejik bombardıman uçakları olmak üzere uzun menzilli havacılık varlıkları etrafında dönüyor. NATO jargonunda "Ayı" olarak bilinen Soğuk Savaş dönemi turboprop bombardıman uçağı Tu-95, Rusya'nın stratejik havacılığının temel taşı olmaya devam ediyor." dedi.
Dört Kuznetsov NK-12 motoruyla güçlendirilen Tu-95, yakıt ikmali yapmadan yaklaşık 15.000 kilometrelik bir menzile sahip olup, Pasifik boyunca genişletilmiş görevler yürütmesine olanak tanır. 2.500 kilometreyi aşan menzillere sahip ve konvansiyonel veya nükleer savaş başlıklarıyla donatılabilen Kh-55 ve Kh-101 seyir füzeleri dahil olmak üzere 15.000 kilograma kadar mühimmat taşıyabilir.
F-15EX SAVAŞ UÇAĞI ANLAŞMASI TEHLİKEDE
Rusya'ya pasifikte yeşil ışık yakan Endonezya'nın Amerika ile arası Trump'un yüzde 32'lik tarife ayarı ile açılmaya başladı. ABD'nin Güneydoğu Asya'daki önemli ortaklarından Endonezya'ya 20 adet gelişmiş savaş uçağı satışı için yapılacak anlaşma, yeni ticaret gerginliklerinin yıllardır süren müzakereleri bozma tehlikesi yaratması nedeniyle belirsizliğini koruyor.
Boeing, Ağustos 2023'te Endonezya ile 24 adet F-15EX Eagle II jeti için bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma, Washington ile Cakarta arasındaki bağları güçlendirmenin yanı sıra takımadaların savunmasını da güçlendirmeyi vaat ediyordu.
Ancak 2 Nisan 2025'te Başkan Donald Trump, algılanan dengesizlikleri ele almayı amaçlayan daha geniş bir "karşılıklı" ticaret politikasının parçası olarak Endonezya ithalatına %32'lik bir tarife duyurdu. Endonezya'nın tekstil, elektronik ve diğer mallarını hedef alan tarifeler, 13,9 milyar dolarlık anlaşmanın üzerine gölge düşürdü ve ekonomik baskıların anlaşmayı tamamen durdurabileceği veya rayından çıkarabileceği korkularını artırdı.
TRHABER