Sitede Ara

KAAN'a göz dikmişlerdi! Körfez ülkesinden dev savunma adımı! Tam 1000 adet TOW 2 sığınak delici aldılar

KAAN'a göz dikmişlerdi! Körfez ülkesinden dev savunma adımı! Tam 1000 adet TOW 2 sığınak delici aldılar

Geçtiğimiz günlerde KAAN için TUSAŞ'a ziyaret gerçekleştiren Suudi Arabistan heyeti savunma sanayi adımlarını sıklaştırıyor. Körfez ülkesi şimdi de 1000'den fazla çok amaçlı TOW 2 sığınak delici satın aldı.

Dünya

25.10.2024, 12:53

100 adet KAAN siparişine hazırlanan Suudi Arabistan heyeti geçtiğimiz günlerde TUSAŞ'a ziyaret gerçekleştirerek, ön almıştı. Ortadoğu'da artan gerilim sonrası peş peşe savunma anlaşmaları imzalayan Suudi Arabistan heyeti şimdi de 507 TOW 2A füzesi ve 507 TOW 2B füzesi edinmeyi planlayarak savunma yeteneklerini modernize etmek için önemli bir adım atıyor.

Suudi Arabistan'ın temin etttiği bu füzeler hassas hedefleme ve yıkıcı güçleriyle ünlüdür. Paket ayrıca test ekipmanlarından ve simülatörlerden personel eğitimine kadar çeşitli destek teknolojileri ve hizmetleri de içeriyor.

Bu satın almanın temel amacı, ülkenin savunma altyapısını hem mevcut hem de potansiyel gelecekteki tehditlere karşı güçlendirmektir. Anlaşmanın toplam maliyetinin 440 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor ve Tucson, Arizona merkezli RTX Corporation, ana yüklenici olarak hizmet veriyor.

Bu satış, ABD'nin Körfez bölgesindeki kilit ortaklarıyla iş birliğini derinleştirme niyetini vurguluyor. İşlem bölgedeki askeri dengeyi bozmayacak ve Suudi Arabistan'da ek ABD askeri varlığı veya uzmanları gerektirmiyor. Dahası, bu anlaşma Orta Doğu'da siyasi istikrarı ve ekonomik büyümeyi teşvik etme yönündeki Amerikan hedefleriyle uyumlu ve ABD'nin savunma hazırlığını tehlikeye atmıyor.

Rus ve Çin savaş gemileri 'düşman' denizaltısına ateş açtı! Pasifik'te savaş oyunları! Rus ve Çin savaş gemileri 'düşman' denizaltısına ateş açtı! Pasifik'te... Haberi Görüntüle

SUUDİ ARABİSTAN ENVANTERİ GÜÇLENDİRİYOR

TOW 2A ve TOW 2B, düşman zırhlı hedeflerini ve müstahkem mevkilerini yok etmek için özel olarak tasarlanmış çok görevli füze sistemleridir. TOW 2A [BGM-71E-4B-RF], kalın zırhı delebilen güçlü bir yüksek patlayıcı harp başlığına sahiptir. Bir tüpten fırlatılır ve kablosuz radyo frekansı [RF] kılavuz sistemiyle optik izleme kullanır, bu da sıkışma veya sinyal kesintisi riskini en aza indirir.

TOW 2A'nın güdüm sistemi, doğruluğu artırmak için gelişmiş sensörler ve elektroniklerle yükseltilmiştir ve bu da onu özellikle güçlendirilmiş mevzilere ve sığınaklara karşı etkili hale getirir. Kara ve hava tesisleri dahil olmak üzere çeşitli platformlardan konuşlandırılabilir ve bu da savaş alanındaki çok yönlülüğünü artırır.

Öte yandan TOW 2B [BGM-71F-3-RF], hedef imhasına farklı bir yaklaşım getiriyor. Bu versiyon, çoğu aracın en zayıf zırhının bulunduğu nokta olan yukarıdan hedefleri vurmak için tasarlanmış özel bir çift savaş başlığıyla donatılmıştır. Ayrıca rehberlik için kablosuz bir RF kanalı kullanır, ancak menzil tahmini ve hedef edinimi için sensörler ekleyerek hedefin en savunmasız kısımlarına hassas bir vuruş yapılmasını sağlar. Gelişmiş kızılötesi sensörler ve yenilikçi bir hedefleme mekanizması, olumsuz koşullar altında bile füzenin etkinliğini artırır.

TOW 2A ile TOW 2B arasındaki temel fark, hedef angajman yöntemlerinde yatmaktadır. TOW 2A, doğrudan vuruşlarla önden saldırılarda uzmanlaşmıştır ve bu da onu sığınaklara ve güçlendirilmiş mevzilere karşı son derece etkili hale getirir. Bu arada, TOW 2B'nin yukarıdan aşağıya saldırılar için tasarımı, zırhın en zayıf noktalarına saldırmanın kritik olduğu tanklar ve zırhlı araçlarla karşı karşıya geldiğinde ona bir avantaj sağlar. Bu, TOW 2B'yi mobil hedeflere karşı açık alan savaşlarında özellikle avantajlı hale getirirken, TOW 2A kentsel çatışmalar ve güçlendirilmiş savunmalar için tercih edilen seçenek olmaya devam etmektedir.

Suudi Arabistan, TOW 2A ve TOW 2B füzelerinin etkili bir şekilde entegre edilmesine ve kullanılmasına olanak tanıyan çeşitli platformlara ve silah sistemlerine sahiptir. Birincil kara tabanlı sistemlerden biri, Krallığın kara kuvvetlerinin merkezi bir bileşeni olan Amerikan yapımı M2 Bradley zırhlı savaş aracıdır. 25 mm'lik bir top ve bir TOW füze fırlatıcısıyla donatılan M2 Bradley, ağır zırhlı hedeflere saldırmak için tercih edilen bir araçtır.

Suudi kuvvetleri ayrıca, karmaşık arazilerde hızlı hareket kabiliyeti için ideal ve asimetrik savaş için uygun hale getiren, monte edilmiş TOW sistemleriyle donatılmış Amerikan Humvee'leri [HMMWV] de kullanır. Krallığın cephaneliğinde, TOW sistemlerini entegre edebilen, hafif tekerlekli bir savaş aracı olan AMX-10RC gibi birkaç Fransız zırhlı araç bulunur; bu, yüksek hız ve manevra kabiliyeti gerektiren operasyonlarda etkili olmasını sağlar.

Hizbullah'tan İsrail'e yüzlerce roket: Çok sayıda hedef vuruldu Hizbullah'tan İsrail'e yüzlerce roket: Çok sayıda hedef vuruldu Haberi Görüntüle

1000 AFET TOW 2 SIĞINAK DELİCİ SİPARİŞİ

Suudi Arabistan ayrıca, uzun mesafelerden zırhlı hedeflere ateş etme kabiliyetini artıran TOW füze rampalarını taşıyabilecek şekilde uyarlanmış Amerikan yapımı M113 zırhlı araçlarını kullanıyor.

Havada, Suudi Arabistan'ın AH-64 Apache helikopterleri (aynı zamanda Amerikan yapımı) TOW füzeleriyle donatılmış olup, yakın hava desteği görevleri gerçekleştirmelerini ve düşman zırhlı oluşumlarını ortadan kaldırmalarını sağlıyor. TOW sistemleri ayrıca keşif ve hızlı müdahale için kullanılan Bell 406CS gibi daha hafif çok amaçlı helikopterlere de takılıyor. Bu geniş platform yelpazesi, Suudi Arabistan'a TOW 2A ve TOW 2B füzelerinin potansiyelinden tam olarak yararlanma yeteneği vererek, çeşitli senaryolarda ve operasyonlarda konuşlandırılmalarına olanak sağlıyor.

Alanında uzman kişiler, modern savaşta TOW sistemlerinin önemini vurguladı. ABD Ordusu Gelecek Komutanlığı komutanı Korgeneral John M. Murray, 2019'da "TOW füze sistemi, savaş alanında çok yönlü ve güvenilir bir araç olduğunu kanıtlamaya devam ediyor. Uyarlanabilirliği ve gücü, onu hem geleneksel hem de geleneksel olmayan savaşlarda yer alan her ordu için önemli bir varlık haline getiriyor." demişti.

ABD Ordusu Füze ve Uzay Program Yürütme Ofisi'nin kıdemli danışmanı Albay Scott McIntosh, 2021 röportajında ​​TOW 2B'nin stratejik üstünlüğünü vurguladı: "Zırhlı hedefleri yukarıdan vurabilme yeteneği, günümüzün muharebe senaryolarında hayati önem taşıyor. Taktiksel bir avantaj sağlıyor ve kuvvetlerin kendilerini doğrudan ateşe maruz bırakmadan düşmanla etkili bir şekilde çatışmasına olanak tanıyor."

ABD Ordusu Satınalma Kolordusu başkanı Tümgeneral David G. Bassett de 2020 konferansında TOW 2A sisteminin kentsel ortamlardaki dayanıklılığı hakkında şu yorumu yaptı: "Yoğun ve güçlendirilmiş ortamlarda, TOW 2A rakipsiz kalmaya devam ediyor. Hassasiyeti ve gücü, özellikle karmaşık kentsel arazilerde, nokta atışı doğruluk gerektiren görevler için kritik öneme sahip."

Bu açıklamalar, Suudi Arabistan'ın bu önemli satın almayla savunma kabiliyetlerini güçlendirmeyi amaçladığı göz önüne alındığında TOW füze sistemlerinin önemini vurguluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading