Yandex Metrica

Sitede Ara

KAAN'ın rakibi KF-21 üretime giriyor! İlk uçak tarihi belli oldu ama...

KAAN'ın rakibi KF-21 üretime giriyor! İlk uçak tarihi belli oldu ama...

KAAN'a rakip olarak gösterilen Güney Kore'nin KF-21 Boramae çok amaçlı savaş uçağı, ilk uçuşunun üzerinden iki yıl geçtikten sonra, programdaki aksaklıklara rağmen üretime girdi.

Dünya

12.07.2024, 22:14

Güney Kore Savunma Satın Alma Programı İdaresi (DAPA), Güney Kore'deki KF-21 Boramae çok amaçlı savaş uçağının artık erken üretim aşamasında olduğunu duyurdu. Üretici Korea Aerospace Industries'in (KAI) Sacheon tesisinde, ilk KF-21 üretim modelinin montajını anmak için 10 Temmuz'da bir tören düzenlendi.

DAPA'ya göre KAI ayrıca KF-21 üretimine yardımcı olacak çeşitli otomatik üretim araçları sergiledi. DAPA, "Otomasyon süreci, montaj sürecinin doğruluğunu artıracak, üretim verimliliğini en üst düzeye çıkaracak ve üretim süresini kısaltmaya katkıda bulunacaktır." diye vurguladı.

Ayrıca, otomatik üretimin KAI'nin uçağı ihraç etme isteğini güçlendireceği belirtildi. Başarılı bir ilk üretim çalışmasının ardından uçağın 2026'da seri üretime girmesi bekleniyor.

Leblebi gibi mühimmat üretecek! 850 milyon dolarlık füze fabrikası kuruluyor Leblebi gibi mühimmat üretecek! 850 milyon dolarlık füze fabrikası kuruluyor Haberi Görüntüle

1.41 MİLYAR DOLARLIK SÖZLEŞME

İlk üretim, KAI'nin geçen ay DAPA ile yeni nesil KF-21 savaş uçağının üretimine başlamak için 1,96 trilyon won (1,41 milyar $) değerinde bir sözleşme imzaladığını duyurmasının ardından geldi. O sırada KAI, 20 KF-21 savaş uçağı üretmek için bir sözleşme imzaladıklarını ve anlaşmanın 2027'ye kadar devam edeceğini duyurdu.

DAPA'nın 2025'te ikinci parti 20 KF-21 için bir sözleşme imzalaması bekleniyor. Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RoKAF), 2026'nın sonuna doğru DAPA'dan ilk parti uçağı teslim alacak. Seri üretim dönemi 2032'ye kadar devam edecek. Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RoKAF), 120 KF-21'e ihtiyaç duyuyor. Bunlardan 40'ının 2026 ile 2028 arasında, diğer 80'inin ise 2032'ye kadar teslim edilmesi planlanıyor.

Orijinal plana göre KAI, ilk partide 40 adet son teknoloji savaş uçağı inşa etmek için 2024'te DAPA ile bir sözleşme imzalamayı planlıyordu. Ancak, geçen yıl yapılan ve özellikle jetin hava-hava füzesi ve aktif elektronik taramalı dizi radar yetenekleri olmak üzere ek testlerin gerekliliğini vurgulayan bir fizibilite çalışmasının önerilerinin ardından, üretim hacmi bu yıl yarı yarıya azaltılarak 20 üniteye düşürüldü.

Türkiye, Esad'ın normalleşme şartını kabul edecek mi? Lavrov'dan dikkat çeken sözler Türkiye, Esad'ın normalleşme şartını kabul edecek mi? Lavrov'dan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

CASUS KRİZİ

KF-21, özellikle ortak geliştirici olarak maliyet paylaşımında ayak direyen Endonezya ile birkaç aksaklıkla karşılaşmasına rağmen üretime girme yolunda iyi bir yol kat ediyor. Şubat 2024 itibarıyla ülkenin yaklaşık 1 milyar ABD doları ödeme borcu vardı.

Bazı Endonezyalı mühendislerin Güney Kore'nin KF-21 savaş uçağıyla ilgili gizli teknolojileri çalmaya çalıştığı iddiaları ortaya atıldığında işler çığırından çıktı. Suçlamalar, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) ve Savunma Karşı İstihbarat Komutanlığı (DCC) tarafından ortak bir soruşturmaya yol açtı.

Gerilemelere ve güvenlik ihlallerine rağmen KF-21 ilk üretime başladı ve uluslararası ortakların Güney Kore teknolojisinin hızlı üretimi ve teslimatına olan güvenini yeniden teyit etti. KF-21'in müşterilere potansiyel ihracatı KAI için motive edici bir faktör olabilir.

Et yediği için dövülerek öldürüldü! İneklere tapan Hintliler'den genç adama akıl almaz saldırı! Et yediği için dövülerek öldürüldü! İneklere tapan Hintliler'den genç adama... Haberi Görüntüle

ELİT ÜLKELER SIRALAMASINA GİRECEK

Gelişmiş bir süpersonik savaş uçağı olan KF-21, Güney Kore Hava Kuvvetleri'nin eskiyen F-4 ve F-5 jet filosunun yerini alacak. Boramae savaş uçağı, Güney Kore Hava Kuvvetleri'nin ana uçağı olacak ve ülkenin Kuzey Kore'den gelebilecek potansiyel tehditlere karşı koymayı amaçlayan üç eksenli savunma sistemini büyük ölçüde iyileştirmesi bekleniyor.

Beşinci nesil veya 4.5++ nesil yarışında Güney Kore, beşinci nesil bir savaş uçağıyla ABD, Rusya, ve Çin'in oluşturduğu elit ülkeler grubuna katılmaya hazırlanıyor.

KF-21'in gövdesi dördüncü nesil savaş uçaklarından daha gizlilik özelliğine sahip olarak değerlendirilse de, henüz beşinci nesil bir uçak olan F-35'in kabiliyetlerine ulaşabilmiş değil.

Şu anda dahili silah bölmelerine sahip değil, ancak gelecekteki yükseltmeler bir ekleme görebilir ve bu da uçağın Seul tarafından beşinci nesil bir savaşçı olarak yeniden sınıflandırılmasıyla sonuçlanabilir. Bu gerçekleştiğinde, KF-21 beşinci nesil bir savaş uçağı geliştiren ve işleten dördüncü ülke olabilir. Uçak şu anda yapılandırmaya bağlı olarak silahlar için dokuz ila on harici sabit noktaya sahiptir.

KF-21 uçağının sahip olduğu olası silahlar hakkında çok az bilgi bulunmakla birlikte, uçağın havadan havaya füzeler, bombalar ve son teknoloji makineli tüfeklerle donatıldığı söyleniyor.

Bu yılın başlarında, KF-21 ayrıca uzun menzilli hava-hava Meteor füzesiyle ilk canlı atış testini gerçekleştirdi. Aynı gün, DAPA, IRIS-T kısa menzilli hava-hava füzesinin başarılı testini doğruladı ve KF-21'in yeteneklerini daha da sergiledi.

Bu yılın Mart ayında, KF-21 Boramae  ilk havadan yakıt ikmal testini tamamlayarak gelişiminde önemli bir ilerleme kaydetti. DAPA tarafından doğrulandığı üzere, bu kilometre taşı uçağın uzun menzilli operasyonlar için potansiyelini vurguladı.

Habere Tepki Ver

9

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading