Kağıt üstünde ölüm makinesi ama... Gerçekte tam bir fiyasko: Avcı uçak av oldu:

Kağıt üstünde ölüm makinesi ama... Gerçekte tam bir fiyasko: Avcı uçak av oldu:

Rus MiG-35 savaş uçağı, çok çeşitli gelişmiş özellikler vaat eden oldukça yetenekli bir uçak olarak sıklıkla vurgulansa da kağıt üzerindeki etkileyici özellikleri gerçek hayatta karşlığını bulamadı.

Dünya

07.11.2024, 23:20

Güvenlik Politikaları Merkezi'nden Maya Carlin gibi analistler, MiG-35'in "tam bir başarısızlık" olduğunu ve "Kremlin ne iddia ederse etsin, Mikoyan MiG-35'in gerçek yeteneklerinin ulaşılamaz olduğunu" belirttiler.

MiG-35, hava üstünlüğü, kara saldırıları ve keşif gibi çeşitli muharebe görevleri için tasarlanmış çok rollü bir avcı uçağıdır. Aktif faz dizili radar [AESA] ve kızılötesi arama ve izleme [IRST] sistemi dahil olmak üzere gelişmiş aviyonik sistemlerle donatılmıştır ve bu sistemlerin hem havadaki hem de karadaki hedefleri izleme ve onlarla çatışma yeteneğini artırması amaçlanmıştır.

Ek olarak, MiG-35, hava-hava ve hava-kara füzeleri dahil olmak üzere geniş bir mühimmat yelpazesi taşımasına olanak tanıyan birleşik bir silah yönetim sistemine sahiptir. Ayrıca, muharebe operasyonlarında esneklik sağlayan yükleri taşımak için dokuz sabit noktaya sahiptir. Kağıt üzerinde, bu özellikler etkileyici görünüyor, ancak uçak henüz gerçek muharebede gerçek potansiyelini göstermedi ve bu da potansiyel alıcılar için endişelere yol açıyor.

Yok edici güç! MiG-29'a GBU-39 dokunuşu! Tek bir hava saldırısında onlarca bomba atabiliyor! Yok edici güç! MiG-29'a GBU-39 dokunuşu! Tek bir hava saldırısında... Haberi Görüntüle

"KÜRESEL PİYASADA ALICI BULAMADI"

Gelişmiş teknolojisine rağmen MiG-35, uluslararası pazardaki düşük performansının önemli bir faktörü olan muharebe deneyiminden yoksundur. Carlin'in belirttiği gibi, "geliştirilmiş motorlara ve bir AESA radarına sahip olmasına rağmen MiG-35, F-16 ve Rafale gibi küresel rakiplerinin gerisinde kalarak alıcı bulmayı başaramamıştır."

Buna karşılık, F-16'nın onlarca yıllık muharebe deneyimi vardır ve dünya çapında yaygın olarak kullanılır, bu da yeteneklerine güven verir. Bir diğer önemli rakip olan Rafale, kanıtlanmış bir operasyonel sicile sahip çok yönlü bir çok rollü platform sunar. Bu uçaklar, gerçek muharebe koşullarında kendini kanıtlama şansı bulamayan MiG-35'in aksine, dünya çapındaki askeri güçlerin güvenini kazanarak çok sayıda çatışmada test edilmiştir.

MiG-35'in uluslararası pazarlardaki başarısızlığı daha geniş jeopolitik ve ekonomik sorunlarla da bağlantılıdır. Rusya, MiG-35'i tanıtma çabalarına rağmen, ekonomik sınırlamalar ve Ukrayna'daki devam eden çatışmanın yarattığı gerginlik nedeniyle küresel silah pazarında rekabet etmekte zorlandı.

Carlin'in de eklediği gibi, "Rusya Ukrayna'daki uzun süreli çatışmaya odaklandıkça, sınırlı kaynaklar ve azalan askeri varlıklar MiG-35'in üretimini daha da kısıtlıyor ve yaygın bir şekilde konuşlandırılmasını ve ihraç edilmesini olası kılmıyor." Bu durum, Rusya'yı askeri kaynaklarının önemli bir kısmını savaş çabalarını sürdürmek için yönlendirmeye zorladı ve MiG-35'in seri üretimine ve ihracatına yatırım yapmak için çok az kapasite bıraktı.

Ayrıca, MiG-35'in yüksek maliyeti, özellikle aynı sınıftaki diğer savaşçılarla karşılaştırıldığında, onu potansiyel alıcılar için daha az çekici hale getirdi. Hindistan, Mısır ve Arjantin gibi ülkeler MiG-35'i satın almaya ilgi gösterdiler, ancak anlaşmalar uçağın gelişmiş yeteneklerine rağmen önemli engellerle karşılaştı.

Pentagon'dan TSK'nın Suriye'deki operasyonlarına ilişkin açıklama: 'Türk müttefiklerimizle iyi bir iletişimimiz var' Pentagon'dan TSK'nın Suriye'deki operasyonlarına ilişkin açıklama: 'Türk müttefiklerimizle iyi bir... Haberi Görüntüle

HEM MALİYETLİ HEM BAŞARISIZ

Yüksek fiyat, kanıtlanmış operasyonel performans eksikliğiyle birleşince, onu satmak zor oldu. Carlin'in belirttiği gibi, "MiG-35'in yüksek fiyat etiketi ve sınırlı operasyonel geçmişi, az gelişmiş ihracat pazarında önemli bir rol oynadı." Buna karşılık, F-16'nın çok daha uzun bir başarı geçmişi var ve bu da onu birçok ülke için çekici ve uygun maliyetli bir seçenek haline getirdi.

MiG-35'in karşı karşıya olduğu bir diğer zorluk ise Rusya'ya uygulanan ve gelişmiş askeri uçaklar üretmek için gereken bileşenlere ve teknolojiye erişimini ciddi şekilde kısıtlayan devam eden yaptırımlardır. Yaptırımlar, Rusya'nın modern teknolojilere ve daha iyi üretim kapasitelerine erişimi olan Batılı rakipleri, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa ile rekabet etmesini zorlaştırmıştır.

MiG-35'lerin teknolojik hedefleri, Rusya'nın son teknoloji savaş uçağı üretme ve ihraç etme kabiliyetini sınırlayan ekonomik kısıtlamalar nedeniyle baltalanıyor.

MiG-35 modern aviyonikler ve diğer Rus askeri platformlarıyla entegrasyon potansiyeli sunmasına rağmen, muharebe deneyimi ve küresel itibar gibi kritik alanlarda hala geride kalmaktadır. MiG-35'in F-16 ve Rafale gibi rakipleri savaşta test edilmiş ve küresel güven kazanmıştır, oysa MiG-35 sınırlı çekiciliğe sahip, kanıtlanmamış bir uçak olmaya devam etmektedir.

Türk ürünlerine ihtiyacımız var! Filistin'den dikkat çeken açıklama: Bizim isteğimizle Filistin, İsrail'e ticaret yasağından muaf tutuldu Türk ürünlerine ihtiyacımız var! Filistin'den dikkat çeken açıklama: Bizim isteğimizle... Haberi Görüntüle

TAM BİR FİYASKO

Teknolojik gelişmişliği, savaş geçmişinin eksikliğini ve Rusya'nın karşı karşıya olduğu ekonomik kısıtlamaları telafi etmeye yetmiyor. Carlin, "Rusya'nın MiG-35'in 'olağanüstü güçlü ve yetenekli' olduğu iddialarına rağmen, gerçek şu ki Rusya tam ölçekli ihracat için kaynaklara sahip değil," diye sonuca varıyor.

"Bunun yerine ülke, gerçek savaşta test edilmemiş askeri platformları pazarlamak yerine, ordusunu ayakta tutmak için gereken ekipman ve teknolojilere sınırlı kaynaklarını odaklamak zorunda kaldı."

Önümüzdeki dönemde Rusya'nın , üstün performans sunan ve küresel satışlar için daha önemli potansiyele sahip Su-35 ve Su-57 gibi daha gelişmiş savaş uçaklarına odaklandığı görülüyor .

Örneğin Su-35 , daha iyi manevra kabiliyeti ve performansa sahip üst düzey bir uçaktır ve bu da onu hem yerel hem de uluslararası pazarlar için daha uygun bir seçenek haline getirir. Sonuç olarak, MiG-35, ülkenin savunma ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilen daha yeni platformlara kaynak ayırmayı seçmesiyle Rusya'nın askeri havacılık önceliklerinde arka planda kalmıştır.

Carlin'in belirttiği gibi, "Rusya'nın, hala gerekli muharebe görevlerinin çoğunu yerine getirebilen eski MiG-29'lar ve Su-27'lerin mevcudiyeti nedeniyle çok sayıda yeni çok amaçlı avcı uçağına acil ihtiyacı yok." Rusya, MiG-35 üretimine büyük yatırımlar yapmak yerine, kısa vadede daha uygun maliyetli bir çözüm olan eski platformlarını bakımını yapıp modernize etmeyi tercih etti.

Sonuç olarak, MiG-35 gelişmiş teknolojisi ve yetenekleriyle kağıt üzerinde etkileyici görünse de gerçek dünya uygulamalarında yetersiz kalmaktadır. Yüksek maliyetler, muharebe deneyimi eksikliği ve ekonomik ve jeopolitik zorlukların birleşimi, küresel pazarda ivme kazanmada başarısızlığa yol açmıştır.

Rusya'nın Su-35 ve Su-57 gibi daha gelişmiş ve kanıtlanmış platformlara odaklanma kararı, MiG-35'in ülkenin havacılık endüstrisi için bir öncelik olmadığının açık bir göstergesidir. MiG-35 gerçekten de hırslı ama sonuçta başarısız olan bir Rus askeri projesinin başka bir örneği olabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading