Yandex Metrica

Kalkınma Yolu Projesi'nde bir aşama daha tamam: Irak Başbakanı Sudani açıkladı

Kalkınma Yolu Projesi'nde bir aşama daha tamam: Irak Başbakanı Sudani açıkladı

Kalkınma Yolu Projesi'nde bir aşama daha tamamlandı. Irak Başbakanı Sudani, "Kalkınma Yolu Projesi'nin demir yolu tasarımları tamamlandı. Kalkınma Yolu'nun tamamlanması için 5 yıla ihtiyacımız var." dedi.

Dünya

15.09.2024, 12:15

Bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi, adım adım tamamlanıyor. Projede bir aşama daha geçildi. Başkent Bağdat'ta konuşan Irak Başbakanı Muhammed es-Sudani, Kalkınma Yolu Projesi'nin mevcut durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Projenin Irak'ı açık bir ülke haline getireceğini vurgulayan Sudani, "Kalkınma Yolu Projesi'nin demir yolu tasarımları tamamlandı. Kalkınma Yolu'nun tamamlanması için 5 yıla ihtiyacımız var." dedi.

Kasım ayında Kalkınma Yolu'na ilişkin Bakanlar Kurulu toplantısının üçüncüsünün yapılacağını hatırlatan Irak Başbakanı, projenin yönetilmesi için bir komite oluşturulması konusunda çalışma hazırlamaya başladıklarını aktardı. Irak topraklarının tamamının güvenlik güçlerinin kontrolünde olduğunu söyleyen Sudani, "Kalkınma Yolu'nu güvence altına alacak kapsamlı bir planın hazırlanması talimatı verdik." ifadesini kullandı.

ABD, kediye ciğer emanet etti! Gazze'ye gönderilecek yardımlar İsrailli yetkililere teslim edildi ABD, kediye ciğer emanet etti! Gazze'ye gönderilecek yardımlar İsrailli yetkililere... Haberi Görüntüle

KALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR, NEDEN ÖNEMLİ?

Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi'ndeki Büyük Faw Limanı'ndan başlayıp Irak'ın kuzeyine doğru devam ederek Türkiye'ye ulaşacak. Proje, 1200 kilometre uzunluğunda demir yolu ve kara yolu altyapısı içeriyor. Bu projenin Basra, Bağdat ve Musul'u de içeren bir güzergahı takip ederek Türkiye'deki demir yolu ağına bağlanması hedefleniyor.

Bu koridor ile birlikte Körfez ülkeleri ile Asya'dan gelen mallar Avrupa'ya taşınacak. Fav Limanı'nın 2025 yılında kısmen faaliyete geçmesi ve 2028 yılında tamamlanması hedefi söz konusu. Maliyeti ise yaklaşık 17 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Basra Körfezi'nden Türkiye'ye uzanacak Kalkınma Yolu'nun merkezinde yakında açılması planlanan Ovaköy Sınır Kapısı var. Türkiye, demiryolu ağının Irak'ta inşa edilecek yeni hatta bağlanabilmesi için yurt içinde 133 kilometrelik ilave bir hat inşası yapılacak. Proje, tüm bölgenin refah ve istikrarına katkıda bulunacak. Türkiye'nin uluslararası ulaşım ve ticaret merkezi konumunu pekiştirecek. Güzergaha yakın bölgelerde güvenlik ve istikrarın hakim kılınması, projenin hayata geçmesi ve sürdürülebilirliği bakımından önem taşıyor.

Habere Tepki Ver

4

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading