Yandex Metrica

Kanser aşısında çığır açan gelişme! Biontech insanlı deneylere başladı!

Kanser aşısında çığır açan gelişme! Biontech insanlı deneylere başladı!

Biontech şirketinin sahibi olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kanser aşısında insanlı denemelerine başladıkları ve Faz 1 ve Faz 2'nin başarılı sonuç verdiği aktarıldı. Konuya ilişkin ise Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk açıklamalarda bulundu. 

Dünya

01.09.2024, 11:46

Coronavirüs aşısıyla isimlerini tüm dünyaya duyuran Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in Biontech şirketi kanser çalışmalarında büyük bir başarıya imza attı. BNT116 olarak bilinen ve şirketleri tarafından üretilen, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri için tedavi çalışmalarında yeni bir gelişme yaşandı.

Hamas'tan ateşkes için Netanyahu'ya baskı çağrısı: 'BMGK'nın kararına bağlılığımızı teyit ediyoruz' Hamas'tan ateşkes için Netanyahu'ya baskı çağrısı: 'BMGK'nın kararına bağlılığımızı teyit... Haberi Görüntüle

İNSANLI DENEYLERE BAŞLANDI

Şirketin BN116'nın Faz 1 klinik denemelerinde insanlardaki ilk çalışması için ABD, İngiltere, Polonya, Macaristan, İspanya, Türkiye, Almanya gibi ülkelerde 34 farklı araştırma merkezinde denemelerine başlanacağı duyuruldu. 

Dolar tarih olacak! Suudi Arabistan'dan kritik açıklama: Petrol ödemelerinden yuan kullanabiliriz Dolar tarih olacak! Suudi Arabistan'dan kritik açıklama: Petrol ödemelerinden yuan... Haberi Görüntüle

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİP KANSER HÜCRESİNİ YOK EDİYOR

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk ise kanser aşısının vücutta bağışıklık sistemini kullanarak, tümör hücrelerini yok etmeyi amaçlandığını belirterek, "Bağışıklık sistemimiz aşı sayesinde tümör hücrelerini tanıyabilir hale gelir. Sonrasında bağışıklık sistemimizdeki T hücreleri, tümör bölgesine gider, kanser hücrelerini tanır ve öldürür." ifade etti.

Kanser aşılarının iki başlıkta incelendiği, 'Henüz kanser oluşmadan önce kullanılan önleyici aşılar' ve ' oluşmuş olan kanseri tedavi eden aşılar' olduğunu belirten Kocatürk, ''Önleyici aşılar genellikle virüslerin neden olduğu enfeksiyon ve kanserleri önlemek için kullanılır (Karaciğer kanseri için hepatit aşısı, rahim ağzı kanseri için HPV aşısı vb). Tedavi edici aşılar ise kanser hücrelerini yok etmek için bağışıklık sistemini güçlendirip kanser hücrelerini yok eder.'' dedi.

İsrail BM konvoyunu hedef aldı: Araçlar kullanılamaz hale geldi İsrail BM konvoyunu hedef aldı: Araçlar kullanılamaz hale geldi Haberi Görüntüle

FAZ I VE FAZ II ÇALIŞMALARI OLUMLU SONUÇ VERDİ

Kanser aşıları için farklı tedavi yöntemleri olduğunu belli eden Kocatürk, ''Kanser tedavisine yönelik farklı aşı tipleri mevcuttur. Hücre Bazlı Aşılar, Peptid bazlı aşılar, Viral Aşılar, DNA/RNA aşıları şeklinde sınıflandırılabilir. Şimdiye kadar akciğer kanseri için geliştirilmeye çalışılan hiçbir aşının sonucu yüz güldürücü olmamıştır. Bunun nedeni, tümör antijenlerinin tanımlamasındaki karmaşıklıktır.'' dedi.

Biontech şirketinin yakın zamanda pankreas kanseri için geliştirdiği aşının iyi sonuç verdiği ve umut vaad edici olduğu belirtilirken, Covid-19 aşısının kanser tedavisinde umut vaadedici sonuçlar oluşturduğunu belirterek, ''Mevcut antikanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ile aşının kombine edildiği çalışmalar mevcuttur ve bu şekilde yapılan çalışmaların Faz I ve Faz II sonuçları olumlu gözükmektedir. Kanser aşılarının, bağışıklık kontrol noktası inhibitörü ilaçlarla birlikte kullanıldığında da çok daha yüksek bir antikanser etki oluştuğu bilinmektedir.

mRNA aşılarının akciğer kanserinde Faz I/IIa çalışması yeterli bir güvenlik profili göstermiştir. Evre 4 akciğer kanserli 26 hastayı içeren bir faz Ib çalışmasında olumlu sonuçlar bildirilmiştir.'' dedi.

Çin'den ateşlenen süpersonik füze bir gemiyi batırdı: 30 saniyede sulara gömüldü! Çin'den ateşlenen süpersonik füze bir gemiyi batırdı: 30 saniyede sulara... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Türkiye'de de kanser aşıları için çalışmanın başladığını belirten Kocatürk, 6 farklı alt gruptan farklı evrelerde toplamda 130 hastanın dahil edildiğini aktardı. Kocatürk çalışmalara ilişkin ise, ''Çalışma 17.06.2022 tarihinde başlamıştır, ilk sonuçlar Ocak 2026 tarihinde bildirilecektir ve Ağustos 2027 tarihinde bitirilmesi planlanmıştır. Başarılı olması durumunda en ölümcül kanser olan akciğer kanseri tedavisinde yeni bir çığır açabilir.

Bir sonraki aşama kişiselleştirilmiş kanser aşılarını geliştirmek ve her hastanın kendi tümörüne ait kişiselleştirilmiş kanser aşısını yapmaktır. Daha sonraki aşama ise koruyucu aşıları geliştirmek olacaktır. Bu sayede tüm dünyada kanser gelişme sıklığı azalabilir, kanserden kurtulma oranı artabilir." dedi.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading