Yandex Metrica

Kendi kendine soğuyan nükleer santral: İki reaktörün fişini çekip beklemeye başlayınca...

Kendi kendine soğuyan nükleer santral: İki reaktörün fişini çekip beklemeye başlayınca...

Nükleer santrallerde kaza riskini ortadan kaldıracak teknolojiyi Çinli bilimadamları geliştirdi. Fukuşima felaketinin ardından 'kendi kendine soğuma özellikli' bir reaktör yapma projesi başlatan Çinliler, Aralık 2023'te hazır hale gelen santralle birlikte hedeflerine ulaşmış görünüyor. Tam kapasite çalışan reaktörler fişleri çekildikten sonra kendi kendine soğudu. 

Dünya

23.07.2024, 19:40

2011 yılında Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nin patlaması sonrası tamamen güvenli bir reaktör projesi başlatan Çinli bilimadamları bu hedefe ulaşmış görünüyor. Şinhua Üniversitesi'ndeki araştırmacılar erimeye dayanıklı nükleer fisyon reaktörünün yapımını tamamladıklarını bildirdi. 

İkiz reaktörün her biri 105 MW güç üretebiliyor. 2016 yılında başlayan yapım çalışması 2023'ün son günlerinde tamamlandı. Sözkonusu santralin bir kaza durumunda erimeyen, patlamayan ve kendi kendine soğuyan özellikte olduğu belirtiliyor. 

HTR-PM reaktörü

AB Yüksel Temsilcisi Borell Türkiye'den şikayet etti: 'Bizi Afrika'dan kovdular' AB Yüksel Temsilcisi Borell Türkiye'den şikayet etti: 'Bizi Afrika'dan kovdular' Haberi Görüntüle

FUKUŞİMA KAZASI DÖNÜM NOKTASI OLDU 

Nükleer fisyon sırasında elektrik üretmek için gerekli olan ancak aynı zamanda reaksiyon riski nedeniyle büyük tehlike arz eden yüksek ısı enerjisi ortaya çıkıyor. 

Nükleer reaktörler reaksiyondan ısıyı alan dahili soğutma mekanizmalarıyla donatılıyor. Aksi takdirde reaktör aşırı ısınabilir ve hatta patlayabilir. 

Soğutma mekanizmaları su veya karbon kullanıyor. Reaktör sıcaklığının kontrol altında kalmasını sağlamak için enerji tesisi, haricî güç kaynaklarıyla destekleniyor. 2011 yılında Fukuşima santrali, soğutma mekanizmasında meydana gelen arıza nedeniyle eridi ve radyoaktif sızıntı yaşandı. 

Araştırmacılar o günden beri 'pasif olarak soğutulan ve doğal soğutma yöntemleri kullanan bir nükleer reaktör inşa etmeye çalışıyor. İşte bu tür tasarımlardan biri, çakıl yatak modülüne (HTR-PM) sahip yüksek sıcaklık reaktörüdür.

Yabancı evlat edinme yasaklandı! O ülkeden tepki yağdı! Diplomatlar harekete geçti! Yabancı evlat edinme yasaklandı! O ülkeden tepki yağdı! Diplomatlar harekete... Haberi Görüntüle

ÇAKIL YATAK MODÜLÜ REAKTÖR NEDİR?

Geleneksel nükleer reaktörler büyük miktarda uranyum ve daha az miktarda grafit içeren enerji yoğun yakıt çubukları kullanıyor. 

HTR-PM reaktör tasarımında ise yakıt çubuğu ters çevriliyor ve uranyumun içine yerleştirilen grafit kullanılıyor. Bu, yakıtın enerji yoğunluğunu çok daha düşük hale getiriyor; bir su kütlesinin içindeki çakıl taşları gibi...

HTR-PM reaktörünün çalışma yöntemi.

Yaklaşımın iki büyük avantajı bulunuyor: Birincisi, nükleer fisyon reaksiyonunun geleneksel bir reaktörden çok daha yavaş gerçekleşmesi ve çok daha uzun süre yüksek sıcaklığa dayanabilmesidir. 

İkinci avantaj ise işlem sırasında oluşan aşırı ısının daha geniş bir yakıt alanına dağıtılması ve iletim-konveksiyon gibi pasif veya enerji tüketmeyen yöntemler kullanılarak soğutulabilmesidir. 

Bu yaklaşım daha önce Almanya ve Çin'de inşa edilen prototip reaktörlerde gösterilmişti ancak henüz tam ölçekli bir HTR-PM reaktörü denenmemişti. 

Uzay filmleri gerçek oldu! NASA'nın hatası pahalıya patladı! Uzayda mahsur kalan astronotlardan haber geldi! Uzay filmleri gerçek oldu! NASA'nın hatası pahalıya patladı! Uzayda mahsur... Haberi Görüntüle

İÇERİDEKİ ISI 35 SAAT SONRA NORMALE DÖNDÜ

Aralık 2023'te yapımı tamamlanan kendi kendine soğuma özellikli HTR-PM reaktörü ilgi çekici testlerden geçti. 

Reaktörü işleten fizikçiler, tesisin harici bir kaynak olmadan kendini soğutabildiğini göstermek için tam güçte çalışırken her iki modülü de kapattı ve reaktörün içindeki sıcaklık hareketlerini izlemeye başladı. 

Reaktörler kapatıldıktan 35 saat kendi kendine soğuyarak sabit bir sıcaklığa ulaştı. 

HTR-PM reaktör teknolojisinin eski usûlde inşa edilmiş reaktörlere sonradan entegre edilemeyeceği, kendi kendine soğuyan özellikteki tesislerin sıfırdan inşa edilmesi gerektiği belirtiliyor. Yani yeryüzündeki elektrik santrallerinin tamamen güvenli hale gelmesi kısa sürede gerçekleşmeyecek. 

 

 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading