Kim daha çok silahlanıyor? İşte Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki devasa fark

Kim daha çok silahlanıyor? İşte Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki devasa fark

Zengezur Koridoru'nu hayata geçirmek için 4 yıldır hiçbir şey yapmayan Ermenistan, Azerbaycan'la yeni bir savaş yolunda hızla silahlanıyor. Paşinyan yönetiminin silaha yatırdığı para millî gelirin yüzde 7'sine ulaştı. Erivan ekonomisi için devasa ölçekteki harcamaya ABD ve Fransa'dan gönderilen hibeler dahil değil. 

Dünya

08.10.2024, 13:01

Ermenistan, Türk dünyasını birleştirecek Zengezur Koridoru'nu açmak yerine silahlanmayı tercih ediyor. 

Azerbaycan'ın 30 yıl boyunca işgal altında tutulan topraklarını kurtardığı 44 günlük İkinci Karabağ Savaşı'nda net bir yenilgiye uğrayan Erivan, Ekim-Kasım 2020 döneminde gerçekleşen savaş sonrası yoğun biçimde silah alımına yöneldi. 

ABD, Fransa, Hindistan ve İran, 2020'deki ateşkes anlaşmasının maddelerinden biri olmasına rağmen Zengezur Koridoru'nu hayata geçirmeyen Erivan'ı bir kez daha savaşa hazırlıyor. 

Nikol Paşinyan yönetiminin askerî harcamaları 2020'de 669 milyon dolardı. Bu rakam 2021'de 678 milyon dolara çıktı ve 2022'de 754 milyon dolara ulaştı. 

Savaş bütçesi 2023'te keskin bir artış göstererek 1,3 milyar dolar şeklinde gerçekleşti. Ermenilerin 2024 yılında ise en az 1,4 milyar dolar harcadığı sanılıyor. Silahlanma programına yoğun biçimde devam eden Erivan, 2025'te bu rakamı 1,7 milyar dolara yükseltecek. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

Sınırların karşılıklı olarak net biçimde belirlenmesini amaçlayan müzakerelerde sona gelinirken Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki en önemli gerilim noktasını Zengezur meselesi oluşturuyor. 

Rus etkisinden hızla sıyrılmaya çalışarak ülkesini askerî açıdan ABD ve Fransa'ya açan Paşinyan, Zengezur Koridoru meselesi konusunda ayak sürüyor. 

Ülkede Amerikan ağırlığının artmasıyla birlikte Moskova, Zengezur meselesini hatırlatma gereği duyunca bu konu İran ile Rusya arasında krize yol açtı. Tahran yönetimi Zengezur Koridoru'na kesin bir şekilde karşı çıkıyor. Projeyi destekleyen Rusya ile diplomatik kriz çıkarmaktan çekinmiyor. 

İşgalci İsrail'in saldırıları dünya tarafından kınandı: ''Hukuksuz ve terörist eylemler'' İşgalci İsrail'in saldırıları dünya tarafından kınandı: ''Hukuksuz ve terörist eylemler'' Haberi Görüntüle

ALİYEV: BU TEHLİKELİ OYUNA BİR SON VERİN

Gelişmeleri geri planda sessizce izleyen ABD ve Avrupa ülkeleri ise Ermeni ordusunu sessiz sedasız güçlendirmeye çalışıyor. Bakü ile Erivan arasında yeni bir savaşa kapı aralayacak mevcut tablo, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in tepkisini çekiyor. 

Aliyev, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Erivan'ı ve arkasındaki ülkeleri şöyle uyardı:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

"Ermenistan'ı uyarıyorum. Bu tehlikeli oyunlara bir son verin! Bir yandan barıştan bahsederken aynı anda yoğun biçimde silahlanıyorlar. Onlara silahları kim veriyor? Fransa ve diğer Azerbaycan düşmanı ülkeler. Peki bu silahlar niçin bedava veriliyor? 

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın hiçbir işe yaramayacak. Güney Kafkasya'yı artık rahat bırakın. Fransa önce gidip kanlı ellerini yıkamalı, günahlarını temizlemeye çalışmalı."

Aliyev'in "Bedava veriyorlar" sözleri, Ermenistan'a parayla satın aldığı silahlar dışında önemli miktarda hibe yapıldığına işaret ediyor. 

ABD'de tuvalet kağıdı krizi: Market raflarını talan ettiler ABD'de tuvalet kağıdı krizi: Market raflarını talan ettiler Haberi Görüntüle

ABD, FRANSA, HİNDİSTAN SİLAH YIĞIYOR 

Fransa'dan zırhlı araçlar, gece görüş ekipmanı, hava savunma sistemi, obüs ve GM200 tipi orta irtifa radarı tedarik eden Ermeni ordusu, ABD ile işbirliğini de geliştiriyor. 

Amerikan askerleri 'Eagle Partner' adı altında son yıllarda Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ile düzenli tatbikatlar yapıyor. Pentagon sınırlı sayıda askerini de Ağrı Dağı'nın doğusunda konuşlandırdı. 

Washington ve Paris, Yunanistan'ı olduğu gibi Ermenistan'ı da 'Türklere karşı' vekil güç olarak kullanma hedefini gizlemiyor. 

Erivan'ı silahlandıran güçlerden bir diğeri ise Hindistan. Ermeni ordusuna topçu sistemleri, çok namlulu roketatar silahı ve Akash tipi hava savunma sistemi tedarik eden Yeni Delhi, Güney Kafkasya'da çıkması muhtemel yeni bir savaşın tarafı olacağını tüm dünyaya ilan etti. 

Azerbaycan-Ermenistan barışında yeni adım: Ermenistan Anayasa Mahkemesi onayladı Azerbaycan-Ermenistan barışında yeni adım: Ermenistan Anayasa Mahkemesi onayladı Haberi Görüntüle

ERMENİSTAN MİLLÎ GELİRİNİN YÜZDE 7'SİNİ SİLAHLANMAYA AYIRDI

Ermeniler, devasa silahlanma programına yönelik eleştirileri ise pratikte uygulanması mümkün olmayan önerilerle savuşturmaya çalışıyor. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası gözlemciler eşliğinde karşılıklı 'silah kontrol mekanizması' oluşturmayı teklif ediyor. 

Askerî açıdan Ermenistan'ı Azerbaycan'la denk bir güç olarak lanse etmeye çalışan Paşinyan yönetimi, Bakü'nün silahlanmaya daha fazla para harcadığını ileri sürüyor. Ancak bu teklif göz boyama hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Çünkü yaklaşık 20 milyar dolar millî geliri bulunan ve 2024 yılında 1,4 milyar doları silaha yatıran Erivan, bu iş için millî gelirinin yüzde 7'sini kullandı. 

Azerbaycan'ın savunma harcamasının ise 2024 yılı için 3,7 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Bakü'nün millî geliri yaklaşık 80 milyar dolar. Yani Azerbaycan yönetimi 2024 yılında millî gelirinin yüzde 4,6'sını silahlanmaya ayırdı.

Yüzde 7'ye karşılık yüzde 4,6'lık oran, hangi ülkenin agresif biçimde savaş istediğini net biçimde ortaya koyuyor. 

Azerbaycan envanterindeki Bayraktar TB2 ve AKINCI TİHA'nın yetenekleri bu ülke televizyonlarında sık sık haber konusu oluyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading