Yandex Metrica

Sitede Ara

Kirli pazarlık! Sıradaki hedef biziz: 25 tane F-16 hibe edelim, karşılığında bize 1 tane F-35 verin

Kirli pazarlık! Sıradaki hedef biziz: 25 tane F-16 hibe edelim, karşılığında bize 1 tane F-35 verin

Polonya hükümeti, bölgedeki artan Rusya tehdidine karşı donanmasını güçlendirmek için kollarını sıvadı. Lockheed Martin üretimi F-35'leri satın alabilmek için, Ukrayna'ya F-16'ları hibe etmeyi kabul etmiş durumda. Polonyalılar, Rusya'nın bir sonraki hedefinin Polonya toprakları olduğunu düşünüyor.

Dünya

12.07.2024, 12:06

Polonya, donanmasını güçlendirmek için yoğun çalışmalarına devam ediyor. Bölgedeki artan Rus tehdidi, Ukrayna'yı şartsız koşulsuz destekleyen Polonya hükümetini harekete geçirdi. Polonyalılar, Rusya'nın askeri gücünden geri kalmamak adına en yeni silah sistemlerini fiyatına aldırış etmeden ordu envanterine ekliyor.

Pentagon, Polonya'nın büyük bir modernizasyon hamlesinin parçası olarak 2 milyar dolarlık bir anlaşmayla F-35 savaş uçaklarını, Patriot füze sistemlerini ve Abrams tanklarını satın alacağını açıkladı. İlginç bir şekilde bu anlaşma, Çin'in sınır bölgesinde Belarus ile ortak askeri tatbikatlar düzenlediği ve Rusya'nın Hindistan Başbakanı ile toplantı yaptığı zamanda duyuruldu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları, Polonya hükümetini endişelendiriyor. Bir sonraki hedefin Polonya olacağını düşünen yönetim, neredeyse bütün gelirini savunma harcamalarına aktarmış durumda.

Ukrayna yanlısı tavır sergileyen Polonya, dronlar da dahil olmak Ukrayna'ya önemli silah desteği sağlıyor. Mülteci olarak ülkesine en fazla Ukraynalıyı kabul eden yönetim, yeniden dirilen Putin liderliğindeki Rusya'nın karşı karşıya olduğu cephe NATO devleti olarak görüyor.

Polonya'ya sevk edilen K2 Black Panther Ana Muharebe Tankı

Kassam Tugayları'ndan İsrail'e ağır darbe! Ölü ve yaralılar var Kassam Tugayları'ndan İsrail'e ağır darbe! Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

POLONYA, DONANMASINI GÜÇLENDİRİYOR

Polonya hükümeti, artan Rus tehdidine karşı donanmasının gücüne güç katmak için kolları sıvadı. Yönetimin, Rusya'nın sıradaki hedefinin Polonya olduğunu düşünmesinden dolayı çok ciddi yatırımlar peş peşe geliyor.

Polonya, NAREW hava savunma programının bir parçası olarak MBDA İngiltere ve İtalya ile işbirliği içinde geliştirilen CAMM-ER füzesini kullanarak 40 km ve ötesine kadar tehditleri yok etmek için oldukça gelişmiş bir mobil hava savunma sistemine sahip olacak. Değeri 4 milyar sterlini aşan bu sözleşme, benzeri görülmemiş kilit teknolojilerin transferini içerisinde barındırıyor. Polonya PGZ-NAREW Konsorsiyumu, 1.000'den fazla CAMM-ER hava savunma füzesi ve 100'den fazla fırlatıcı üretecek.

ABD, Polonya Silahlı Kuvvetlerine Polonya'nın ‘Kruk’ programının bir parçası olarak 12 milyar dolara mal olacak 96 AH-64E Apache helikopteri vermeyi kabul etti. Polonya, şu anda Hollanda Kraliyet Donanması için planlanan ve Fransız Donanma Grubu tarafından inşa edilen fütüristik Orka sınıfı denizaltıyla da ilgileniyor.

Homar-K ve CTM-290 Balistik Füzesi

Eski başbakandan AUKUS tepkisi: 'ABD'nin 51'inci eyaleti haline geleceğiz' Eski başbakandan AUKUS tepkisi: 'ABD'nin 51'inci eyaleti haline geleceğiz' Haberi Görüntüle

RUS KORKUSU YÖNETİMİ HAREKETE GEÇİRDİ

Nisan 2022'de Polonya, tam destek paketi ve mühimmatla birlikte 250 M1A2 SEPv3s Abrams ana muharebe tankı (MBT) sipariş etti. Teslimatlar Haziran 2024'te başladı. Ek bir anlaşmayla da 2022 yılında ABD ordusu, Polonya mürettebatını eğitmek için 28 M1A2 sepv2'yi transfer etti.

Polonya ayrıca yirmi adet M142 Yüksek Mobilite Topçu Roket Sistemi (HIMARS) fırlatıcı ve buna bağlı çok sayıda Fırlatıcı Yükleyici Modül kiti sipariş etti. 45 M57 Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACM'LER) ve Menzil Alternatif Savaş Başlığı (GMLRS-ER AW) kapsülleri alacaklar.

Yetkililer, ek olarak 28 Temmuz 2022 tarihinde Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) ile 12 FA-50 Blok 10 ve 36 FA-50PL Blok 20 süpersonik eğitmen için bir anlaşma imzaladı.

Polonya, Güney Kore'den HİMAR'ları desteklemek için 300 K239 Chunmoo MLRS (çoklu fırlatma roket sistemi) sipariş etti. Teslimatlar 2023 yılında başladı.

Polonya’nın İlk F-35 Lightning II Savaş Uçağı

Kanlı yaz! Kilit köyler düşmanın eline geçti: Geri adım atmak zorunda kaldılar Kanlı yaz! Kilit köyler düşmanın eline geçti: Geri adım atmak... Haberi Görüntüle

32 ADET F-35  İSTİYORLAR

Polonya hükümeti aynı zamanda hava kuvvetlerine de ciddi yatırımlar yapıyor. 24 adet F-16 filosunu modernize etmek ve aynı zamanda yeni F-35 savaş uçaklarını satın almak için çalışmalar yürütüyor. Yeni inşa edilen Block 70 uçakları karşılığında mevcut F-16'ları Ukrayna'ya bağışlamaya son derece istekliydiler, fakat bu durumu şu anda Danimarka ve Hollanda yapıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Polonya’ya 6.5 milyar dolar tahmini maliyet ile 32 adet F-35 savaş uçağı satışını onaylamıştı. Bu kapsamda 2030 yılına kadar Polonya'ya teslim edilecek uçaklara ek olarak yazılım, iletişim ekipmanları gibi desteklerde bulunuyor.

Onay verilen paketin içeriğinde ise;

  • 32 adet F-35A savaş uçağı
  • 33 adet Pratt & Whitney F-135 motor
  • Elektronik Harp Sistemleri
  • Komuta Kontrol, İletişim, Bilgisayar (C4I) ve İstihbarat/Komünikasyon / Navigasyon ve Tanımlama (CNI) sistemi
  • Otonom Küresel Lojistik Destek Sistemi (ALGS)
  • Otonom Lojistik Bilgi Sistemi (ALIS)
  • F-35 Performansa Dayalı Lojistik sistemi
  • Yazılım geliştirme ve entegrasyon
  • İletişim ekipmanları

Polonya yönetiminin son derece yüksek savunma harcamaları, Rus ordusunun NATO'ya gözdağı verecek güçte olmasından kaynaklanıyor. Her koşulda Ukrayna'yı karşılıksız destekleyen, onlarca hibe sağlayan Polonya, Rusya'nın hedefine girmekten son derece endişeli.

Habere Tepki Ver

34

7

11

7

1

0

3

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading