Yandex Metrica

Kıyamet kopacak! Rusların tehdidi geri adım getirmedi: AB Ukrayna ve Moldova ile müzakereye başlıyor

Kıyamet kopacak! Rusların tehdidi geri adım getirmedi: AB Ukrayna ve Moldova ile müzakereye başlıyor

Avrupa Birliği, Rusya'nın tehditlerine rağmen Ukrayna ve Moldova ile müzakare masasına oturdu. Avrupa Birliği ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanları, Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılacağı toplantı için bir araya geldi.

Dünya

25.06.2024, 19:35

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye olduğunda savaşı Avrupa'ya yayarım" tehdidi AB durdurmadı. Uzun süren temasların ardından AB, Ukrayna ve Moldova ile müzakere masasına oturdu. Lüksemburg'da başlayan toplantı öncesinde basına açıklama yapan Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, bakanların Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından AB yönetimini yeniden şekillendirecek zirvenin hazırlıklarını ele alacağını söyledi.

Bugünü tarihi bir gün olarak nitelendiren Lahbib ayrıca Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin başlatılacağını, ilk adım olan Hükümetlerarası Konferansların yapılacağını anımsattı.

Hollanda'da 7 aylık hükümet krizi sona erdi! Eski istihbaratçı yeni başbakan Hollanda'da 7 aylık hükümet krizi sona erdi! Eski istihbaratçı yeni... Haberi Görüntüle

MÜZAKERE BUGÜN BAŞLIYOR

Ukrayna ve Moldova, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında gelişen ortamda AB'ye üyelik başvurusu yapmış, 23 Haziran 2022'de adaylık statüsü almışlardı. Üyelik müzakerelerinin başlatılması kararı ise 23 Aralık 2023'teki AB zirvesinde çıkmıştı. Ancak Macaristan'ın vetosu nedeniyle resmi olarak başlatılamamıştı.

AB Komisyonu, geçen haftalarda her iki ülkenin de müzakerelere resmen başlamak için tüm kriterleri yerine getirdiğini duyurmuştu. 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığının Macaristan'a geçecek olması nedeniyle Belçika ve AB Komisyonu'nun bir an evvel müzakereleri başlatmak için çabalar yoğunlaştırılmış, 15 Haziran'da müzakerelerin Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında başlatılacağı duyurulmuştu.

ABD'de Filistinli aileye saldırı: 3 ve 6 yaşlarındaki çocukları boğmaya çalıştı ABD'de Filistinli aileye saldırı: 3 ve 6 yaşlarındaki çocukları boğmaya... Haberi Görüntüle

MACARİSTAN VETO MU EDECEK?

Bugün önce Ukrayna daha sonra Moldova ile yapılacak Hükümetlerarası Konferanslarda müzakere sürecinin temel ilkelerini, usullerini ve fasıllarını belirleyen Müzakere Çerçeve Belgesinin kabul edilmesi bekleniyor.

 

Öte yandan Macaristan'ın Avrupa İşleri Bakanı Janos Boka, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada "Ukrayna, katılım kriterlerini karşılamaktan çok uzak." dedi. Bir gazetecinin "O halde müzakereleri veto etmeye devam mı edeceksiniz?" sorusuna Boka, "Gündemde olmayan konularla ilgili fikrim yok." yanıtını verdi.

Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor Haberi Görüntüle

SAVAŞ AVRUPA'YA YAYILABİLİR

Ukrayna ve Moldova'da Avrupa Birliği heyecanı yaşanırken bir yanda da Rusya'nın tepkisi merak ediliyor. Hatırlanacağı üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye olduğunda savaşı Avrupa'ya yayarım" ifadelerini kullanmıştı. Tam üyelik sürecinin yıllarca süreceği konuşulurken, Rusya'nın Avrupa Birliği'ne vereceği cevap merak ediliyor. 

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading