Yandex Metrica

Sitede Ara

Kızlarının gözü önünde anneye sıralı tecavüz ettiler: İnsan hakları raporuna giren şok ifadeler

Kızlarının gözü önünde anneye sıralı tecavüz ettiler: İnsan hakları raporuna giren şok ifadeler

2023 Nisan'ında başlayan savaş, Sudan'ı yaşanmaz hale getirdi. Rusya, BAE ve İsrail destekli Hızlı Destek Kuvvetleri'ne bağlı milisler yaygın tecavüz suçu işliyor. İnsan Hakları Örgütü'ne konuşan mağdurlar, Hamdan Dagalo liderliğindeki isyancıların yol açtığı trajediyi ortaya koydu. 

Dünya

30.07.2024, 16:44

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin doğrudan, İsrail'in ise perde gerisinden destek verdiği katliamcı militan grubu, Sudan'da terör estirmeye devam ediyor. 

2023 Nisan'ında meşrû ordu çatısı altına girmeyi reddederek Sudan ordusuna saldırılar başlatan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) o tarihten buyana 150 bin kişinin ölümüne, 10 milyon insanın da evlerini terk etmesine yol açtı. 

Ülke batısındaki Darfur eyaletinde büyük ölçüde kontrolü sağlayan ve burada yaşayan Masalit halkını Arap olmadıkları için kıyımdan geçiren HDK milisleri, başkent Hartum ve çevresinde de Sudan ordu güçleriyle çatışıyor. 

HDK lideri 'Hemeti' lakaplı Hamdan Dagalo

Evlerinden kaçmış yüz binlerce kişiyi barındıran sığınmacı kamplarının 'Hemeti' lakaplı Hamdan Dagalo liderliğindeki HDK gruplarınca kuşatıldığı ve ülke genelinde açlığın kol gezdiği Sudan, 15 aydır işkence, taciz ve tecavüzle boğuşuyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) son yayınladığı rapor, HDK milislerinin küçük yaştaki erkek ve kız çocuklarına bile tecavüz etmekten çekinmediğini ortaya koydu.

Sudan'da tecavüzü bir silah olarak kullanan militanların suçları, HRW'ye gönüllü tanıklıkta bulunan mağdurların ifadeleriyle kayda geçti.

XEC varyantı alarmı! Birkaç ay sonra baskın hale gelecek: Dünyada yayılmaya başladı XEC varyantı alarmı! Birkaç ay sonra baskın hale gelecek: Dünyada... Haberi Görüntüle

'KIZLARIMA DOKUNMAYIN' DİYEN BİR ANNE...

Hartum yakınındaki Omdurman bölgesinde HDK milislerinin tecavüzüne uğrayan 50 yaşındaki bir kadın, evine zorla giren militanların, iki kızına tecavüz etmek istediğini söyledi. Çaresiz anne, 20'li yaşların henüz başında olan kızlarını kurtarabilmek için kendini feda etti. 

"Onlara dokunmayın, beni kullanın" diyen kadın, kızlarının gözü önünde milislerin sıralı tecavüzüne uğradı. Azılı çete, anneye tecavüz ettikten sonra kızlarını da bir süre dövdü. 

Hartum'da bir sağlık çalışanı ise tanıdığı bir anne ile dört kızının toplu şekilde tecavüze uğradığını, eylem esnasında kızların babasının da orada bulunduğunu kaydetti. 

Görgü tanığı, HDK milislerinin tecavüz ettiği bazı kadınları ev hapsine aldığını, bu nedenle aynı kişilere tecavüzün haftalar boyunca devam ettiğini anlattı. 

İsyancı milislerin saldırısına maruz kalmaktan korkan bir kadın, geceleri yastığının altında bir bıçakla uyumaya başladığını söylüyor. 

Yunanistan'da 36 adet savaş helikopteri artık yok! Üssün içler acısı hali ortaya çıktı Yunanistan'da 36 adet savaş helikopteri artık yok! Üssün içler acısı... Haberi Görüntüle

GÖREVLİLER DE TECAVÜZE UĞRADI

Bir kadın ise "HDK'nın evlerimize yaptığı baskınlardan her zaman korkuyoruz. Bu korkudan ötürü uyuyamıyoruz. Her gün bir eve baskın yapıyorlar ve kadınlar tecavüz etmeye çalışıyorlar" dedi. 

Bölgedeki sağlık görevlileri ise cinsel şiddet mağdurlarının önemli bir kısmını 18 yaş altı kız çocuklarının oluşturduğunu kaydediyor. 

Bölgedeki durumun tuhaf yanlarından biri, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne konuşan bazı kurtarma görevlilerinin de tecavüze uğradıklarını söylemesi oldu. 

Hartum'da cinsel şiddet mağdurlarına yardım etmeye çalışan görevlilerin bazısı da milislere yakalanarak tecavüze uğradı. 

Soykırım kabinesinde kriz! Katiller birbirine girdi! Gallant yolcu Soykırım kabinesinde kriz! Katiller birbirine girdi! Gallant yolcu Haberi Görüntüle

PEK ÇOK KADIN İNTİHARIN EŞİĞİNE GELDİ

HDK'nın yol açtığı trajedi, Sudan'da kadınların kürtaj talebiyle hastanelere akın etmesiyle sonuçlandı. Ancak kürtaj yaptırıp gayrimeşrû çocuğunu aldırmak isteyen kadınlar da bu amaçlarına her zaman ulaşamıyor; çünkü imkanlar çok kısıtlı, malzeme yetersiz, personelin donanımı yok ve doktorlar kürtaj yaptıklarının duyulmasından korkuyor. 

HDK milislerinin işlediği savaş suçları birçok Sudanlı kadını intiharın eşiğine getiriyor. Vajinal kanama, morluklar ve fiziksel travmaların yanında bir de tecavüzcüsünden gebe kalma durumuyla karşı karşıya kalan Sudanlı kadınlar, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve intihar düşünceleriyle boğuşuyor. 

40'tan fazla tecavüz mağduruna destek veren bir psikiyatrist, karşılaştığı vakalardan birini şöyle anlatıyor:

"Tecavüze uğrayan ve 3 aylık hamile olduğunu yeni öğrenen bir mağdurla konuştum. Açıkça travma geçirmişti, titriyordu. Ailesinin nasıl tepki vereceğinden korkuyordu. 'Durumumu anlarlarsa beni öldürürler' diyordu."

İnsan Hakları Örgütü'nün son raporu Sudan'daki trajedinin bir başka yüzünü ortaya koydu.

"Hartum Kadınlar İçin Güvenli Bir Yer Değil" başlığıyla yayınlanan raporda şu özete yer verildi:

"Bu rapor, çatışmanın başlangıcından bu yana Hartum, Bahri ve Omdurman'da yaşanan yaygın çatışmayla ilgili cinsel şiddeti, cinsel şiddet mağdurlarına hizmet verenlerin tanık olduğu şekilde belgelemektedir. 

Savaşan tarafların 9 ila 60 yaş arasındaki kadınları ve kızları tecavüz ve toplu tecavüz dahil olmak üzere yaygın cinsel şiddete maruz bıraktığını tespit etmektedir. Kadınlar ve kızlar da zorla evlendirmeye ve çocuk yaşta evliliğe maruz kalmaktadır. 

Erkekler ve oğlanlar da cinsel şiddetin mağduru olmuştur. Cinsel şiddetin mağdurlar üzerindeki etkileri bu raporda açıklanmaktadır. 

Ayrıca savaşan tarafların sağlık hizmetlerine, sağlık çalışanlarına ve yerel müdahale ekiplerine yönelik saldırıları, sivillerin hareketine yönelik kısıtlamalar, nüfuslu bölgelerde devam eden çatışmalar ve yardımların kasıtlı olarak engellenmesi nedeniyle acil tecavüz sonrası sağlık hizmeti, psikososyal destek ve diğer hizmetlerin eksikliğini de ayrıntılı olarak açıklanmaktadır."

Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki meşrû Sudan ordusu, Ukrayna askerlerinin desteğiyle Hızlı Destek Kuvvetleri'ne karşı sık sık kamikaze dronlardan faydalanıyor. Ancak bu yöntem de HDK milislerinin geriletilmesi için yeterli olmadı. 

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

1

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading