Sitede Ara

Kore Yarımadası'nda kıyamet kopuyor! Kuzey Kore'den Güney'e ve ABD'ye tehdit

Kore Yarımadası'nda kıyamet kopuyor! Kuzey Kore'den Güney'e ve ABD'ye tehdit

Kuzey Kore, Güney Kore'nin başkent Pyongyang üzerine insansız hava araçları gönderdiğini öne sürdü ve buna misillemede bulunacağını bildirdi. Öte yandan iki ülke arasındaki çp balonu gerilimi devam ediyor.

Dünya

12.10.2024, 00:20

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığına atıfta bulunarak, Güney Kore'nin Pyongyang hava sahasına 3 Ekim'de ve ardından bu hafta çarşamba ve perşembe günlerinde olmak üzere 2 defa insansız hava araçları gönderdiğini bildirdi. Ajans, insansız hava araçlarının rejim karşıtı propaganda yaptığını bildirdi ve broşürlerin "iğrenç iftiralarla dolu" olduğunu ekledi. Güney Kore'yi provokasyonlara derhal son vermesi konusunda "son ültimatom" diyerek uyaran Dışişleri Bakanlığı, Pyongyang'ın hava sahasına insansız hava araçları uçurmanın askeri bir saldırı olarak kabul edilebileceğini söyledi ve bunun "kabul edilemez ve affedilemez bir ağır provokasyon" olarak nitelendirdi.

ABD'de tuvalet kağıdı krizi: Market raflarını talan ettiler ABD'de tuvalet kağıdı krizi: Market raflarını talan ettiler Haberi Görüntüle

"EGEMENLİĞİMİZ İHLAL EDİLDİ"

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Hava sahamıza yapılan bu saldırı, egemenliğimizi ihlal eden ciddi bir suçtur ve meşru müdafaa hakkımızı kullanmanın açık bir gerekçesidir. Güney Kore kendi yıkımını seçti. Çöküşünü hızlandırıyor. Bütün saldırı güçlerimiz her an harekete geçmeye hazırdır." Açıklamada ayrıca Güney Kore ile birlikte ABD de suçlanarak "Egemenliği ihlal eden bu hamle, hiçbir ülke açısından kabul edilemez. Kuzey Kore bunu savaş ilanı kabul etmistir. Kore Halk Kurtuluş  Ordusu, buna gerekli yanıtı verecektir." ifadeleri kullanıldı.

İddia edilen propaganda broşürlerinin fotoğrafları, sözde insansız dronun işaretlendiği bulanık bir fotoğraf devlet medyası tarafından paylaşıldı. 

Güney Kore ise bu iddiaları reddediyor. Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, ülkesinin Kuzey'e herhangi bir insansız hava aracı göndermediğini söyledi. Güney Kore'nin Yonhap Haber Ajansı'na göre Seul Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir yetkili de gazetecilere, ordunun Kuzey Kore'ye hiçbir zaman insansız hava aracı göndermediğini ifade etmişti.

Rusya'da sıcak gece: Ukrayna'dan 125 İHA ile geniş çaplı saldırı Rusya'da sıcak gece: Ukrayna'dan 125 İHA ile geniş çaplı saldırı Haberi Görüntüle

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ÇÖP BALONU GERİLİMİ

İki ülke arasındaki "balon gerilimi" aylardır devam ediyor. Güney Kore'de ikamet eden Kuzey Koreli sığınmacılar ve aktivistler, Pyongyang yönetimini eleştiren propaganda broşürleriyle dolu büyük balonları Kuzey'e yollamıştı.

Kuzey Kore ise buna cevaben mayıs sonundan itibaren çöp taşıyan 5 binden fazla balonu Güney Kore'ye göndermişti.

İki ülke arasında gerginliğe neden olan balon gönderimleri Kuzey Kore tarafından "ifade özgürlüğü" diye nitelendirilmiş, Güney Kore ise bu açıklamayı kınamıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading